07 December 2011

NASI AYAM PANDA KATANYERRR....

Masa akak publish akak masak nasi ayam ada kawan akak bertanya macam mana nak buat nasi ayam tu.. hehehehe akak bukan terrer benor tapi anak akak dan suami akak suka makan nasi ayam yg akak masak..maybe sebab free kot.. kalau kat luar kena bayor.. nak gembirakan hati akak konon katalah sedap.. apa2 pun kalau korang nak try boleh sajer..


Akak masak nasi ayam pakai beras wangi.. kalau akak masak nasi lemak akak pakai basmathi.. semua orang kata kalau masak nasi beriani baru pakai basmathi.. infact kalau korang masak nasi lemak pakai basmathi meemang terbaik.. eh dah melalut.. okey beras tu akak masak dua pot..akak cuci dan rendamkan dalam air selama setengah jam dulu pastu put aside...



Pastu akak kupas bawang tuk bahan2 nak marinate ayam tu pulak.. ini lah bahan-bahannya.. sebenarnya memasak nih akak tak pandai bersukat2..semua akak ikut hati dan cukup rasa sahaja.. kalau baru first time masak memang banyak try and error.. tapi kena ingat nasi ayam nih kaum cina yang pandai buat.. so mostly ingredient dia memang lebihkan bawang putih dan halia...

Kendian boleh lah blender bahan tu tersebut.. jangan lupa tambah air nok!!!! aik gambar blender pun nak tunjuk.. (sebenarnya kawan akak suruh upload gambar step by step) matilah korang tgk periuk hitam dan dapur karat akak yek..muhahahahahah



akak guna ayam separuh yang kecik.. (sebenarnya tak cukup separuh kalau laki akak dan anak akak makan) marinate dia selama setengah jam yek... sambil tu moh kita buat sambal nasi ayam pulak..



Cili ayam pulak terpulang kepada tahap kepedasan yang korang tahan.. macam akak memang cili api tu kawan baik akak.. kalau banyak nih punya cili api memang pedas.. tapi akak tambah sebiji cili besar sebab addy tu mana makan pedas2 sangat.. dan beberapa biji bawang putih.. semua nih kena blender sekali sampai halus.. dan jangan lupa tambah air jugak.. 



Kemudian masak kan di dalam peruk kecil dengan api kecil.. kacau dan tuang dua sudu gula kecil dan lebih kurang satu sudu besar cuka makan... tambahlah sesudu kecil garam halus.. dan kacau sehingga agak pekat... rasalah jugak yek nak kena ada rasa pedas, manis2 sikit, masam2 sikit.. 

Tambah cuka makan.. akak main agak je.. tak koser akak nak sukat pakai sudu.. 




dah siap.. actually akak ada gunakan jus lemon dulu tapi tak berapa sedap cili akak nih.. mak akak guna cuka lagi sedap.. kalau nak masak ikan steam boleh kot pakai jus lemon nih.. nasi ayam punya cili tak sedap lah..



Panaskan air dalam periuk sehingga mengelegak dan kemuadian masukkan ayam yang di marinate selama setengah jam tadi dengan bahan marinate sekali.. slow kan api dan biar dia masak perlahan.. kalau korang suka 80% masak kendian goreng nanti lama sikit.. akak suka rebus biar masak betul dan nanti goreng sekejap jer.. tak ada lah darah2 kat tulang dia nanti..



Sementara menunggu ayam siap di rebus kita sediakan dulu bahan2 tuk marinate ayam yang sudah siap di rebus tadi... bahan bahan dia ialah Kicap lemak manis, Kicap cair, Minyak Bijan, Madu, Lada Sulah.. kalau nak letak sos tiram pun boleh.. tapi akak tak letak malas nak letak banyak sangat bahan-bahan..



Bahan-bahan tadi di campur semua dalam bekas..tak payah nak tambah garam bagai dah sebab kicap cair tadi dah cukup masin nyer.. dia rasa..manis dan masin sikit yek..



Okey kita perap dulu sekurang2nya sejam.. tapi akak tak perap lama pun tadi.. akak perap 45 minit jer.. akak dah lapar nokkk..



Okey masih ingat dengan beras yang kita rendam tadi? sila toskan yek sebab kita nak masak nasi dah nih..



Bahan2 tuk nasi, Bawang putih, Bawang merah, Halia Daun Pandan, Majerin ( cover je planta tapi isi dalam marjerin cap matahari tu) akak beli paket2 plastik tu sebab akak suka baunya wangi kalau masak..murah pun murah nok!!!.. bunga lawang.. kayu manis dan stock cube maggie...


Kita blender bawang merah, Bawang Putih, Halia jer yek.. yang lain nak guna masa menumis nanti..

dalam periuk nasi letak atas dapur.. panaskan marjerin dalam 3 sudu, masuk kan bunga lawang, kulit kayu manis, daun pandan.. dan akak tambah sikit susu cair dalam 4 sudu besar..kemudian masukkan bahan blender tadi dan cube ayam tadi sekali yek.. kacau lah sampai naik bau..



dah naik bau nya baru akak masuk kan air rebusan ayam yek.. akak tambah air ikut sukatan beras tadi.. akak sukat beras dua cawan tu dan akak tambah air dua setengah cawan tu.. biar dia mendididih kejap kemudian masuk kan beras yang telah di tos tadi.. padamkan api dan letak di dalam rice cooker.. jangan bukak dah penutup periuk nasi tu.. biar dia masak sendiri..setelah nasi tu bertukar ke keep warm baru bukak tudung dan kacau sedikit..jangan kacau beria nanti patah2 pulak nasi tu dah tak cantik.. kemudian tutup balik biar dia keep warm sajer..



panaskan minyak dalam periuk (akak tak ada deep fry punya periuk) dan kalau guna kuali lagi banyak guna minyak so akak guna periuk comel akak tuk goreng ayam tadi..setelah minyak betul2 panas baru masuk kan ayam yek.. akak goreng sekejap jer dalam 5-8 minit sebab ayam akak dah memang cukup masak masa rebus tadi..(api jangan kuat sangat yek)



Sebab apa ayam akak jadi hitam? sebab ada madu tadi kan.. dia tak hangus.. kalau kita makan kulit dia, rasa manis dan masin sekali... tapi nih akak dah terlebih masa goreng sebab akak ralit tgk TV.. muhahahah


Nasi akak dah siap masak.. peroi jer.. kat dalam gambar tak nampak kaler kuning2 yek..sebenarnya dia kaler kuning lembut..


Dah siap.. akak malas nak potong timun, tomato dan salad.. sudahnya akak sorang makan sayur2 tu kang.. owh air rebusan tu nak jadi kan sup boleh letak lobak masin sikit dan daun sup dan bawang goreng dan cube ayam jugak.... akak malas nak buat.. akak lapor dah..


sekian melapor dari dapur YUS yang kecik...

6 comments:

Ismi Umar said...

Kicap tu dari kicap yg ko marinate ayam tu kan? Kena masak atas api ke tak payah?

Yus said...

Owhh lupa nak citer.. Ha ah kena masak atas api pelahan. Tambahlah sikit air rebusan ayam jugak supaya x masin sangat.. Kacau sampai dia agak pekat sikit or mendidih cukup..

Haneem said...

Wah nasik ayam...ok ptg nanti nak teliti lagi, nak cuba gak ni.

Yus said...

Cuba jgn x cuba haneem.. Satu lauk je senang sajerrr

Kuazue Mohamad said...

panda ker kola ka.. aku kopipes gak dlm words.. kut2 senang sabtu ahad aku try aaaa... dah try t aku link balik blog hang na .. tq

Yus said...

Mak engku..

Segan aku wehhh... Ko kan ratu kat dapur... :)