25 February 2011

KUASA MU BERSIFAT SEMENTARA

kuasa.. persoalan utama adakah ia telah melaksanakan kuasa itu dengan betul, dan tidak melampaui kuasanya?

kali nih akak nak bercerita a bit serious sikit.. ntah lah tetiba rasa nak mengutarakan berkenaan kuasa nih.. memang seronok kalau diberikan pangkat dan kedudukan yang tinggi di dunia nih.. ada yang menafaatkan kuasa dia dengan kebaikan dengan berbakti kepada orang bawah dan negara dengan cara yang penuh diplomasi dan sama rata.. tapi banyak dikalangan kita yang bila mendapat kuasa mula lupa bahawa kuasa tu datang bersama amanah.. memang kena amanah terhadap mandat yang telah di berikan..kepercayaan dari orang lain dan rasa hormat kita terhadap insan lain..

Apabila kita mempunyai kuasa tidak bermakna kita selalu hendak menang dan kita selalu betul.. renungkan diri sendiri dulu..lupa sekejap yang anda berada di atas ketika ini.. fikirkan yang anda berada dipihak yang satu lagi.. memang berat mata memandang tapi berat lagi bahu yang memikul.. rasa hormat orang kepada kita memang sukar untuk kita dapat tapi percayalah ia boleh dicapai.. setidak2 nya 70 peratus rasa hormat dari orang bawahan anda terhadap anda sudah memandai.. daripada 95 peratus rasa benci dan terpaksa menerima keputusan anda..

Kalau anda tiba2 menerima musibah.. adakah 5 peratus kawan anda sanggup mengharungi bersama ataupun 95 peratus mentertawakan anda.. percayalah masa yang paling baik untuk rasa rendah diri adalah ketika anda berada dipuncak..

Terlalu memaksa dan mendesak jugak akan menimbulkan perasaan kurang senang orang lain terhadap anda.. lebih2 lagi untuk kepentingan diri anda sendiri.. sesungguhnya tiada kuasa yang lebih besar dari kuasa Allah subahanawataala dan beringat lah anda diberikan kuasa tersebut dengan izin ALLAH

24 February 2011

LONG LOST FRIENDS

Jeng jeng jeng.. bangus gak ada fb nih.. mengeratkan kawan2 yang terlalu lama tak berjumpa.. anyway satu petang yang agak mendung akak tengah browse wall kawan-kawan akak nih.. tetiba ada satu wall tu citer nak jumpa2.. yer lah selalu main nyakat2 dalam wall jer nih dorang nak turun dari Ipoh ke KL..hehehehe..dengan tak malunye akak mengofferkan diri akak tuk join..kekekeke nasib lah komer.. selalu main nyakat kat wall jer yek..nih nak kene sakat betul2...

Tanpa planning mende pun janji nak jumpa kat area Pandan dalam..heheh area kedai makan kawan akak tu lah.. tapi masalah akak sekarang nih tepon akak masa tu kene barred lah pulak.. Addy terlupa bayar.. dah bil cecah sampai 400 ringgit ..chaitttt.. baru sedar sebab selama ni online pakai wifi kat rumah.. so comunication semua thru fb.. sampai kat area bulatan kg pandan dorang call akak sebab akak kata telepon akak tak leh panggil keluar..chaittttt..

Dah berjumpa face to face semua kutukan maut tersembul depan muka.. kah kah kah.. yer lah rasanya all the boys tu akak jumpa last masa tahun 1993.. lama gilerrr.. memang lah banyak perubahan BESAR yang berlaku.. banyak cerita dolu dolu yang terkeluar.. tapi tak leh reveal kat sini ... masing2 dah berkeluarga.. tapi sorang lagi bujang tapi not for long.. dah terbau2 nasi minyak nyer dah...

Lepas tu dah kenyang giler ada lah sorang bagi idea nak habiskan masa dengan main bowling.. akak suggest karaoke jer.. tapi akak sorang jer yang nak nyanyi.. semua nih nak bersukan.. ikut jer lah.. ke Ampang Superbowl lah kita yek...

Penaja kita pada hari nih..dari makan sampai games.. dan late supper kita EnAzman nih .. besar kan dia..macam king kong... Tapa pun dorang jemput kat Opis dia.. hari khamis nih..esok nak kerja lagi.. Si latipah lak macam tak tahu drive sendiri..nak juga abg aneh dia jemput kat Bangsar.. sian kan ko Anneh.. ingat ko kat darat tak payah buat kerja?
Masa nih tengah key in nama.. En Azeman nih kata tak pandai main bowling..pegang pun tak reti.. tapi akak tengok first balingan pun dah jatuh semua pin... tapi cara main dia macam lontar peluru.. takut woooooo..hehehehe
Gambar credit to zanpic

Masing2 resah gelisah menanti siapakah gerangan yang akan menduduki carta terbawah.. ..akak suka la ngan Tapa nih..kemana2 bawak DSLR .. akak suka posing jer.. akak tak suka amik gambar.. i lap u lahhh
**Credit to Zanpic
Ni lah Aneh.. lama akak tak jumpa dia.. last masa akak form 5 kot..heheheh sekarang dia nih divers.. so kebetulan masa nih dia kat darat. lepas nih hilang lah dia dari satelit.. akak tanya dia tak ada effect ke telinga dia sebab menyelam nih.. dia kata akak kutuk dia.. (masa sekolah dia selalu kene kutuk pasal telinga dia) orang tanya dia betul2 tau.. orang tak kutuk dia...

*credit to zanpic
Meraikan apa? yer lah sempena akak berjaya menjatuhkan pin tu.. sokmo akak punya bola tu masuk longkang...
Dorang nih memang terer lah.. lantaklah akak main baling jer.. kalau agak bola tu senget nak masuk longkang akak lompat2 sikit bagi di ketengah balik.. gegar jugak lah lantai tu...
Scorenya :
M= Man yang tak pernah pegang bola
A= Annas yang selalu berlatih ngan obor2 kat laut dalam
A= Tapa yang akak sangka dia terrer sangat..kekekek

K= Kak Latipah.. alal menari ballet masa baling bola tu
C= akak lah tu Chick tapi dorang panggil akak MakChick.. cissss.. akak dapat tempat last sekali uolsss...

Lepas penat layan bowling tangan pun dah lenguh lepak kat area ampang point nyer mamak..(tangan dorang lenguh sebab bola berat.. akak amik bola saiz 8 jerrr) apalah.. tak ada wifi kat sini.. minum pun bergelas2..akhirnya pukul 12 malam we all gerak.. dorang nak kerja besok.. akak seronok sungguh jumpa dengan dorang dan dorang nak lepak lagi.. bila ? hari nih lepas office hour.. ??? heheheheheheh tak sabar nyer.. apalah gossip nyer nanti lagi yek

21 February 2011

CERITA CERITI

Penat wehhh .. kan besday akak baru lepas.. memandangkan besday akak yang ke 26 opssss...pada Jumaat lepas dan Addy lak sibuk kerja dah..maklumlah sekarang nih dah kene datang opis..opis baru.. tak leh macam dulu dah..leh jalan2 time working hour sebab work from home.. adusss

So sabtu dan Ahad akak peruntukan untuk mencari hadiah tuk akak sahaja.. perghhh lenguh segala kaki tangan nih ukur shopping Mall.. dapat jugak akak sepasang baju, dan barang2 lain... wah layanan macam puteri.. nak apa semua tunjuk jer..I lap u lah darling...tu yang akak tak jenguk fb beberapa hari..nak kene buat preparation tuk adik akak nak kawin awal bulan 3 nih pun sama gak.. penat cari perabot.. huhuhuhuh

so terima kasih akak ucapkan kepada kawan2 akak yang wish happy birthday tu.. penuh wall fb akak ngan wish tau.. I Lap u also.. tapi dorang dah start panggil akak MAKCIK...huwaaaaaaa

Sepatutnya akak celebrate besday akak kat Langkawi hari Ahad 20/02/2011.. 3 hari kat sana.. tapi masa booked tiket Air Asia tu tak tahu Addy dah ala2 kerja masuk opis nih.. so baru sangat kerja tak kan nak amik cuti..malu lah wehhh.. so cancelled jer lah flight tikets tu.. tak per lah..next time ada rezeki pergi semula.. lagipun dah banyak kali pergi langkawi.. tapi kan..akak dah plan baik nyer kat Langkawi.. nak cruise naik boat dorang tengok sunset.. dinner kat atas cruise.. hrmmm lain kali lah jawabnyer.. okey lah bye.. nak prepare baraqng door goft adik pompuan akak nih..penat tau...

18 February 2011

HARI INI DATANG LAGI

Yehaaa.. amboi kul 10.30 pagi akak bangun hari nih.. tu pun sebab lapar.. kalau lah perut nih tak lapar mau akak tak bangun lagi..

Ada apa dengan hari nih? hari nih akak leh enjoy dan shopping tanpa malu2 or rasa bersalah.. hari ini akak tak perlu buat kerja.. hari ini akak tak leh kena marah.. bak kata orang hari nih I am a princes.. tapi princes pun princes gak .. kehulu kehilir kena bawak little helper bersama nih..

Okey akak nak pergi service kereta (eh kenapa kena buat kerja lagi yek?) kalau akak tak service akak tak leh jalan jauh nanti..nak harapkan akak nyer Prince charming tu dah kerja ikut office hour lak...

Okey daaa.. akak nak jadi Princes hari nih.. ***where is my wish list yek****

17 February 2011

KARNIVAL WOOW PUTRAJAYA

tetiba jer kan.. akak tak tahu ada event nih..selalu nyer akak lah dapat information awal pasal bende2 karnival nih.. tapi kali nih akak dapat tahu dari FBkawan akak.. karnival nih berlansung dari Jumaat 11 Feb 2011 sehingga Ahad 13 Feb 2011.. banyak acara yang telah disusun.. so hari Sabtu akak pun pergi.. tujuan nak tengok Tatoo ATM tapi dah terlepas...

Hari Jumaat even start seawal 12 tengah hari.. time orang kerja lagi mesti malam baru ramai orang datang kan..
Hari kedua akak pergi pun lepas tengah hari.. akak tak sempat nak bawak apa2 pun.. just akak sampai kat putrajaya kul 3 petang so cuaca pun panas lagi bawak anak akak swimming kat kompleks maritim putrajaya dulu.. dah redup sikit dalam kul 4.30 baru gerak kat dataran Precint 2.. tapi terlepas acara tatoo so akak tengok layang2 jer lah.. tetiba cuaca mendung so ada banyak orang jual payung.. pilih jer hok yang besar tu cuma RM10 dan yang warna warni macam pelangi tu RM15.. memang laku betul lah jual payung.. waktu panas orang nak pakai .. waktu hujan pun laaagi orang nak pakai termasuk akak.. tak cukup satu payung yang akak bawak sebabkami memang comel2..

So hari ketiga akak bangun awal pagi dan prepare lunch tuk tengah hari nak tapau nasi berlauk bagai tu ..semalam akak beli makanan kat tapak karnival memang tak sedap..orang yang meniaga kat sini cuma pandai meniga jer kot..masak2 memasak memang fail.. tapi nak meniaga jugak..

Ni layang2 pada hari pertama.. cuaca pun dah start mendung.. ada yang main stung kite.. terer lah dorang control kite tu.. tapi sekejap jer sebab angin dan mula beransur hilang. so kita tak leh nak naik dah...
Siap ada persatuan tu.. kira nak main layang2 nih masuk club lah yek..

Alli memang malas sungguh nak berjalan.. so sekarang nih memang kena bawak stroller sebab berat dia dah 14kgs.. tak ada orang yang sanggup nak dukung dia tengah2 panas terik nih..

Gerai pengantin dan mak andam pun ada.. berbagai2 gerai kat sini..

Alli suka kat gerai jual pets nih.. dia lepaskan dua ekor arnab.. jinak sungguh.. akak minat jer nak bela tapi tang nak jaga daily care dia tu yang akak malas sikit (banyak sebenarnya)

Alli memang sah2 nak jugak kat ATV nih.. nasib baik dia just nak naik jer..kalau dia mintak beli apa akak nak bagi alasan nih..

RC control pun ada.. tengok jer lah..siap ada pertandingan tu.. drift kot..


Kedai KFC bergerak.. tapau jer.. buat makan ngan nasi

Acara yang akak tunggu2.. tak pernah tengok nih..jakun jer.. kul 4.30 start dalam cuaca yang amat panas.. tahan jer lah.. TATO dari Angkatan Tentera Darat..


Gaya merak
anggota perempuan pun ada yang buat macam nih..berani sungguh kan


Macam sarkis daaaa


Dorang naik sampai 20 orang satu motor.. cayalah..sampai kempis tayar motor tu..


Acara lompat motor atas kereta dan anggota yang lain..mula2 dorang lompat atas orang.. tak tahu berapa orang..lepas tu lompat atas kereta proton BLM 4 bijik

Lepas tengok acara tu akak pun cari port nak makan or picnic2.. kat area cyberjaya lah..sambil Alli buat taman permaianan nih macam dia punya.. tak ada orang lain kat sini walaupun dah pukul 5 petang.. dah pukul 6 baru ada orang datang.. aman jer berkelah atas wakaf nih..

14 February 2011

SUAMI KU LUPAAAA RUPANYER..

Kisah nih berlaku pada 13 feb 2011....

Addy bangun tidor seperti biasa.. dan hari nih banyak program maklumlah nak pergi karnival WOW Putrajaya.. pagi2 tu dia tanya..

Addy: Mama nak berakfast apa pagi nih..Papa nak pergi beli nih.. Mama nak kek flavour apa yek?
Me: Mama nak makan nasi lemak dua bungkus (ngeh..Ngeh..Ngeh).. Err Kek..? Tak mo lah..
Addy: Okey tak mo kek yek....


So lepas breakfast dan masak lunch tuk tapau ke Putrajaya.. nak picnic kunun.. singgah kat alamanda

Addy: Mama nak apa yek? Nak Kek Secret Recipe ke nak Baskin Robin?
Akak: Kek..Ermmmm tak nak lah (apa ke hal orang tua nih asyik tanya nak kek ke tidak nih?)

so on the way balik rumah .. Addy tanya lagi..

Addy: betul mama tak nak kek? kalau tak nak yang besar2 papa beli one slice jer...
Akak: Kenapa papa asyik tanya mama nak kek jer hari nih? (sambil ngerut dahi)
Addy: Yer lah esok kan besday Mama.. tak kan tak nak celebrate macam selalu
Akak: Cik Abang Oiii.. esok 14 February.. bukan besday Mama yek..... (kalau akak tahu akak mintak jer gift tadi.. leh dapat dua kali..kekekekek)
Addy: eh bukan 14 yek.. owhhh Papa silap.. heheheheh patutlah tak nak kek...
Akak: makin lama kawin makin lupa tarikh lahir Mama yek.. tunggulah besday Mama 18 feb nih..mama nak Kek Besar punyaa... huh.....

Adehhhh..Addy nih baru sorang bini dah tak leh ingat hari lahir kita.. tapi kalau dia nak celebrate dua kali setahun why not kannn..lain kali kalau dia lupa lagi tarikh... akak nak mintak gift banyak2..kekekekeek..rugi akak tak mintak gift masa kat alamanda tadi kalau akak tahu dia ingat besday akak 14 Feb .. pastu 18 feb mintak lagi satu...

13 February 2011

WINTER DI BEIJING CHINA - PART 9

Day 5-30 Jan 2011

Haaa..akak nak habiskan sisa2 last day kat beijing tak larat dah tengok ada kat dalam draft jer..

Hari nih hari terakhir akak kat beijing..semua rasa macam sayu jer nak balik..yer lah dah seronok ngan cuaca sejuk.. suasana.. dan shopping mall (huwaaaaaa)

Okey selamat tinggal kepada bas kami yang setia membawa kami selama 5 hari dengan perangai rupa kanak2 terperangkap dalam badan orang dewasa.. maklumlah bas tak penuh sorang duduk sampai dua kerusi.. in my case duduk sampai 4 kerusi maklumlah sepanjang masa kat sini duduk kat belakang sekali sahaja.. so boleh tidor2 sementara nak sampai ke destinasi..

Kami check out pukul 8.00 pagi sebab nak menuju ke Tianjin perjalanan yang memakan masa dua jam.. Flight balik kami pukul 3.40 petang.. huhuuhuhu. tak ada lah asap keluar kat mulut masa bercakap .. kat malaysia kalau jalan sikit jer dah sweating sampai basah baju.. kat sini susah betul nak keluar peluh walaupun jalan laju2 macam masuk olympic acara jalan laju..kekekeke

Sebelum tu stop makan kat Salmah restaurant pukul 8.30pagi.. makan beria benor.. ingat tak ada lunch dah lepas nih.. tu yang pulun nasi goreng sampai 3 kali... opsss.. makan kena banyak sebab nak simpan lemak banyak2.. hari makin sejuk lak hari nih.. kali nih akak dah pakai baju T-Shirt nipis kat dalam dan baju tak berapa tebal kat luar.. maklumlan nak balik ke negaraku dah.. pakai dua lapis jer cukup.
Akak tengok banyak orang tampal duit dari negara masing2 kat dinding kedai.. banyak benar duit seringgit dari Malaysia.. since tahun 2008.. nampak sangat sejak Air Asia buat penerbangan ke Tianjin semua orang mampu nak pergi merata2.. terima kasih Air Asia.. kalau masih dengan MAS tak mampu lagi lah orang ramai nak melancung tambah pengalaman kann.. Addy letak jugak duit dan gambar anak bujang dia.. tu yang atas sekali gambar naik motor.. dia kata satu hari dia nak bawak alli datang ke restaurant nih tengok gambar Alli kat sini..(dah mark dalam GPS dah nih)

dalam kul 9.00 pagi bertolak ke Tianjin dan pukul 11.00am sampai kat bandar Tianjin..sempat tengok Eye of Tianjin dalam perjalanan ke sini.. pastu turun dari bas rupa2 nak kena lunch.. amboii perut tadi tak sempat lapar makan lagi.. yer lah.. nanti kul 2 nak check in so kena makan awal sikit .. tak sempat nak kejar flight karang..kami makan kat restaurant kat tingkat 2..
Pekerja-pekerja dia tak macam muka cina yang lain.. nama mereka pun macam dari khazastan.. punya seronok dorang layan kami.. kecik2 jer orangnyer..

Lepas tu we all diberi masa sejam nak tengok pasar budaya or pasar makanan traditional Tianjin.. dia macam central market lah.. macam2 ada.. sempat jugak cari beberapa barang kat sini.. tak semua makanan halal tau.. kalau ada tulisan khat jawi kat kedai atau stall tu baru halal.. jangan main sauk jer...
Banyak jenis makanan mereka kat sini.. tapi akak tak beli pun.. akak tengok jer..pelik-pelik..macam2 rupa bentuk.. tapi akak suka ngan mainan dorang.. murah2 jer kat sini..

Yang ini pun pelik.. tapi semua tak halal kot.. kalau halal pun akak tak mo beli.. hehehe akak nih memilih gak.. tengok rupa pun tak selera

Sampai kat Airport Tianjin dalam kul 2 petang.. punya lah sejuk masa turun dari bas.. dari bas nak ke pintu airport tu punyalah mengigil sampai menyucuk tulang.. angin lak tu kuat pulak.. sakit hidung tau..

Tengok.. masa pergi bawak satu beg.. bila balik beranak pinak sampai bercucu semua beg.. beg akak beranak satu jer.. tapi beg orang lain banyak nyer.. Addy tolong gilir-gilir jaga beg sementara yang lain solat zohor dan asar dulu.. nasib baik checkin berjalan dengan lancar.. boleh jer combined beg saper2 yang terlebih muatan.. macam akak beli 40kgs berdua ngan Addy tapi total we all nyer luggage cuma 20kgs sahaja.. so orang lain leh tumpang muatan beg we all tu..

Makteh dah boleh tersenyum riang.. dia tak tahan ngan cuaca sejuk melampau... sepanjang perjalanan dia tidur macam baby selama 6 jam..hehehe

gembira tapi sedih meninggalkan beijing.. tapi satu hari kami pasti datang balik

Yang akak heran nih adik pompuan akak leh order kids meal dalam penerbangan balik heheheh.. so dapat main puzzle.. kids meal dia bagi awal setengah jam dari orang dewasa.. dorang makan dulu lah..

Makcik akak yang umur 4X an pun order kids meal ..hehehe berebut dorang nak siapkan puzzle macam budak2 kekekekeek

Akak pun tumpang sekaki main puzzle.. dah tak ada mende nak buat selama 6 jam.. nak tidur pun mata tak mo lelap.. dengar lagu dah macam bosan.. main game pun dah tak larat.. Alhamdulillah akhirnya sampai kat LCCT dalam pukul 10.30 malam.. tengok cuaca kat luar hujan.. masa turun flight dah beratur airport punya orang tolong hulurkan payung sorang satu.. tapi dah terasa bahang sangat kat sini..huwaaaaa .. i miss the weather.. next time ada rezeki kami akan datang lagi.. tapi just for shopping..

12 February 2011

ASTHMA ATTACK..

Dek kerana sibuk sangat nak prepare majlis perkahwinan adik pompuan akak (macam lah akak sibuk sangat kan) heheheh Alli lak batuk.. dia jangkit ngan cousin dia yang batuk tak henti2 tu.. yer lah hujung minggu lepas tidor umah mak.. semua adik beradik berkumpul cat rumah buang apa2 yang patut sebab rumah nak kasi clear.. akak lak banyak tinggalkan Alli ngan maid adik akak jagakan.. maklumlah akak sibuk pergi cari perabot bilik.. sampai 10 showroom akak pergi nak dapat kan harga murah, barang quality, dan cantik tapi bukan cavenzi dan westcourt.. adik akak punya requirement..chaihhhh

Jenuh gak.. yang cantik jer harga sure melambung tinggi.. last sekali akak dapat satu kat area subang.. cavenzi is a big NO for us yek....

dek kerana berkongsi gelas dan cawan dan macam2 lagi lah faktor ais krim pun ye maka batuk lah anak bujang mama nih.. mula2 sikit2 jer pastu makin teruk.. Addy satu jer..pantang anak batuk sikit nak suruh admit ampang puteri lagi..adehhh...Alli memang ada sejarah fit (kalau demam suhu tinggi kena jaga) dan Asthma (kalau batuk teruk pun kena jaga).. memang sah akak tengok anak akak bernafas pun macam susah.. tapi aktif dia sama jer.. tu yang termengah2.. sian lak tengok dada dia masa tidor..memang nafas pendek jer...

Addy lak baru start kerja tak kan nak cuti.. dia tanya procedure claim hospital kat HR office dia.. HR dia suruh bawak terus ke Gleanegles Intan.. akak tak ada rekod alli kat situ..akak nyer rekod kat ampang puteri jer.. tak mo lah akak main terjah kat Gleaneagles tu sebab tak tahu nama doktor yang bagus kat situ...office dia memang tak ada panel ngan ampang puteri.. tapi boleh claim kemudian kalau admit..tapi baguslah HR dia..beria2 suruh Addy balik rumah..sampai kali ketiga dorang suh Addy balik baru lah Addy balik umah (malu-malu nak balik kunun).. terus akak bawak dia g clinic biasa dia tu.. doktor suh amik gas.. akak bawak alli naik stroller .. akak tak larat nak dukung dia dah besar nih.. dapat ubat sampai 6 macam.. tapi nafas dia still naik turun laju lagi.. akak balik umah tgk Addy dah ada kat rumah tengah selongkar tudung saji..heheheh balik awal jugak...

tengok alli dah tukar baju.. since masa ambil gas waktu tengah hari tu tak baik2 lagi..akak risau lak malam2 kang lagi bahaya..aircond memang akak tak pasang kat dalam bilik malam nih.. akak bawak lagi sekali kat clinic yang sama just amik gas jer.. Alli pun dah tak larat nak gerak.. selera makan pun tak ada... amik sekali lagi gas... alhamdulillah... dah tak ada lagi asthma tu.. tapi batuk dia still ada sikit2..sekali sekala dengar gak dia berdehem.. masalahnyer selera makan dia semakin bertambah.. pagi nak nasik.. tengah hari tak sempat masak lagi nak nasi... petang kul 6 nak nasi.. akak ingat tu last lah.. rupanya kul 10 malam dia mintak nasi.. satu hari dia bedal chiken drumstick 4 pcs.. tak larat akak nak masak selalu oiiii...

11 February 2011

WELCOME ONBOARD!!!

7 Feb 2011 hari pertama Addy di office baru.. heheheh kali nih dia kena pergi office tak macam dulu work from home.. tu yang agak macam mula2 masuk kerja tak tahu nak pakai apa.. yer lah selama ini uniform kat umah masa buat kerja pakai boxer dan baju pagoda jer.. kalau malas dia pakai towel jer.. sekarang nak kena pakai proper lah.. padan muka.. semua baju kemeja kena punggah balik.. nak kena iron .. hrmmmmm..

Tapi memandangkan tawaran gaji di tempat baru memang irresistible dan Mat salleh dari US betul2 mengharapkan dia join this company.. yer lah dulu dia pernah support this company masa kat previous company.. tu yang pasal orang lain yang g interview dan dan2 tu jugak mat salleh nih pesan kat candidate tu yang satu office ngan addy suh Addy bagi resume dia masuk kerja kat office sekarang.. kalau ikut Addy dah malas nak cari kerja lain..senang duk rumah.. rezeki kami anak beranak.. Alhamdulillah

Addy balik kerja dia bawak seplastik beg sampah besar hok itam tu.. akak tanya apa dalam tu..dia kata bunga..aikkkkkk saper lak bagi bunga kat laki aku nih...Addy nih memang pemalu benar kalau nak bawak bunga ke hulu dan ke hilir..cuak gak akak nih.. rupa2 nyer office dia bagi bunga welcoming dia join the company..kalakar lah pulak bagi bunga dalam bakul letak atas meja.. dia kata bukan dia sorang jer dapat..ada sorang lagi lelaki yang baru join company tu pada hari yang sama....fresh flower lak tu..hehehehhee

siap ada card ucapan lagi tu.. dari dia letak kat atas meja office baik dia bawak balik kan..leh letak atas meja kat meja makan kat rumah.. tapi tu lah mode of transport dia dalam plastik beg sampah.. adehhh bawak jer lah ngan tangan...bukan tak ada handle..malu lak.. anyway selamat bangun pagi ke tempat kerja sayang... kerja baik2 yek supaya cepat naik gaji lagi.. kekekekekekek.. psttt ada kawan u tu kan..lagi junior experience dari u ..dapat kerja kat tempat baru under petronas lagi WOW gaji dia.. hehehehe nak cuba nasib tak?

10 February 2011

GRILL RUMAH GOMBAK DAH PASANG

Kita stop dulu pasal episode akhir beijing tu.. hari last tu tak ada mende dah.. just sikit2 jer nak story..akhirnya rumah gombak dah berpasang grill..dulu memang tak berpasang grill sebab sewa murah jer.. kalau nak upkan lagi 50 pun susah nau.. so end up tak berpasang lah.. kali nih memang tak nak bagi orang sewa.. dan kami pun akan selang2 duduk di gombak dan di ampang..so terpaksa pasang grill.. rimas gak dah rupa penjara..

Akak pasang yang simple supaya senang nak bersihkan.. kalua yang petak2 tu susah nak mengelap.. yang nih kat bilik master bedroom

dah siap pasang.. tapi tingkap tu nak kene repair sikit..dah banyak screw yang dah loose.. ingat dulu nak tinted dulu.. tapi since budget dah kurang.. tak payah lah.. pasang jer langsir tebal2 ...

Ni kat balcony..buat para sikit supaya leh jemur bantal ker.. kasut ker.. dan kalau nak buat makan2 leh jer letak kat atas para tu... tak payah guna meja banyak2... rumah pun sekangkang kucing jer..

Tengah gigih pasang grill pintu depan abang nih.. memang kat bahagian bawah tu buat tutup separa.. sebab takut ada yang mencopet kasut2 yang letak kat luar rumah.. bukan sebab kasut tu mahal tapi masalah asyik nak beli kasut jer karang... tak tahu lah kat sini ada pencopet kasut atau tidak.. dah lebih 5 tahun tak stay kat sini...

beginilah view dari luar rumah.. macam penjara kan..cuma kalau penjara besi dia menegak hok nih melintang.. rumah hujung so tak leh buat slide nyer grill..sebelah tu tangga kecemasan.. memang tak ada or jarang2 orang lalu sebab rumah hujung...aman sikit.. okey.. stop dulu nanti kalau ada progress lain akak citer yek.. banyak lagi tak settle grill satu rumah ngan awning kat balcony dapur pun dah menelan belanja RM1800.. nak kena kumpul duit lagi nih.. next kitchen cabinet dan wardrobe...