28 April 2011

LU APASAL?

Akak hangin nih.. sibuk pasal apa...? ada one girl nih kat PBLT.. konon macam pompuan lindungan kaabah.. sweet... konon cantik.. girl next door type of girl.. pegiii dahhhh...

tak tahu pasal apa dia sakit hati atau macam nak jaga tepi kain akak nih.. dah lah setahun akak left the company.. yang dia sibuk tak puas hati kat komen akak kat wall facebook my ex opis mate kawan2 akak nih....bukan komen pasal dia pun.. dan bukan komen pasal kawan baik kamu pun... komen pasal kat wall satu budak yang dia memang tak suka kat opis tu tapi depan budak tu pura2 baik... sebenarnya ko mengutuk budak tu kat kawan baik ko... wah kaw2 punya kutuk...yang heran nya akak tak pernah bersembang ngan dia.. bukan tak ada just say hai ada lah..senyum kalau berselisih adalah.. dia pun tak tak ada facebook.. tapi create fan club.. cehhhhh... (ada ke orang fan kat ko..aku nak tgk sat)..kenapa yek... JAHATNYER KAMU... tetiba akak nak emo jadi stacy.. KENAPA KAU ?????? KENAPA KAU??????

Budak nih masuk lambat dari akak kat BLT tu.. tapi konon2 sekarang dah macam orang penting... padahalllllll... nak cakap2 banyak2 pun malas lahhh.. aku dah bahagia sekarang.. ko kenapa? jeles? yes i know.. one of my meja bulat rapat ngan ko..so kalau akak bagi hint banyak sangat ramai lak tahu..

Kepada sesiapa yang nak speku bukan budak tender yek....full stop.. dengan pesanan kat ko.. my eyes watching you.... careful... don't mess with me...

P/S: macam mana akak tau.. akak kan ahlil nujum mak belalang....

27 April 2011

SELAMAT HARI LAHIR EN SHU-HAKIMI

cayalahhhh..semalam besday wife ko hari nih besday ko lak.. sejak ada Fb nih baru aku perasan besday korang memang teramat dekat kan....anyway aku dah wish kat wall ko semalam kan.. ko tengok ada apa jadi kat posting aku kat ko..ada 49 komen hokey... selalunya kat posting wish besday nih paling kuat pun ada 5 komen.. apa sudah jadi ada sampai 49 komen.. masaklah kawan kita yang likes kat komen aku tu.. mau dia rasa nak bunuh diri ngan notification dia kan..

tapi being you yang memang orang dah faham.. walaupun umor ko dah 40? tapi still tak matang2 lagi yek...but stay as who u are.. korang nak tahu apa komen yang sampai 49 tu? sila scroll kat bawah yek...
V

V

V

V


tu dia.. sampai sudah macam tu lak komen dema...hok sorang tu "mekasih .. tu jerk" hok sorang lagi dok "mana lagi best dengan lagu telefon bimbit" tapi masing2 tu bukan budak kecik lagi tau.. dua2 badan "besar" kalau sekali tengok macam kaki pukul.. dua kali tengok lorrr dalam hati ada taman...

Aku nak mengambil kesempatan wish semoga setiap hari bertambah sayang kat wife ko.. kawan baik aku tu..sila handle with care tau...hingga hujung nyawa...bertambah murah rezeki... kesihatan yang baik...apa lagi yek.. udahlah yek..ko bukan budak kecik.. kalau aku ingat nak wish apa lagi nanti aku sms...

P/S: kalau Manja dan Jojo dan beranak.. sila kasi hadiah kat aku satu yek.... boleh lah sempena house warming rumah aku...kekekekekek

26 April 2011

SELAMAT HARI LAHIR FARAH EILEEN

Wah special posting aku buat tuk ko tau.. selamat hari lahir yang ke 35 heheheheh .. rilek laaa..apa ada pada angka kan.. tapi banyak laaaaa umur ko kan...beza nya aku muda 10 tahun kan.. so besday kali nih kena beli kek besar sikit yek.. kang tak muat nak letak lilin sampai 35 batang.. heheheheh

Aku nak wish ko semoga ko mempunyai berat badan yang ideal, hidup yang bahagia di samping keluarga sehingga hujung nyawa, rezeki yang melimpah luah dan semoga kita terus bersahabat baik sehingga ko dan aku kerepot.. kekekekee...

Hadiah apa tahun nih dari Encik Suami yang kuat makan tu?

MEET THE WILLIAMS

bukan meet uncle hussein yek.. dan bukan uncle sam.. on 13 April 2011 tetiba akak dapat call dari long time friend masa akak kat Sekolah menengah dulu.. senior setahun.. dia pulang ke Malaysia bercuti2 di negara panas nih bersama ngan family nyer.. katanyer sejuk sangat kat UK.. abih MIL dia angkut sekali bercuti dua minggu nih.. tapi cara vacation dia mak aiii. satu Malaysia dia pusing sampai sabah sekali.. punya lah banyak jenis food yang dia nak try.. tapi sebenarnya dia balik terlanjur adik lelaki dia berkahwin hari tu..so dorang amik kesempatan berjalan lah..

Kak emmy call ajak dinner petang tu akak dah start mengelabah.. nak bawak makan kat mana nih.. adehh.. tak kan nak pegi western maklumlah itu makanan ruji dia kat sana.. kalau kat Malaysia nih kena lah bawak dia makan style malaysia.. maksudnya yang banyak kolestrol.. tapi tak mo lah bawak ke Mamak kan...
Pastu akak tetiba teringat tempat makan di atas bukit..mana lagi lag kat Look Out Point Hulu langat...sambil makan leh tgk view satu KL.. Tempat makan tu nama Haven.. terasa macam dalam Heaven kot... restaurant dia ada makanan asian (local), western dan Mediterranean.. so pilih lah yek..

Seronok makan sambil sembang nih.. Luckily pasangan williams ni suka food kat situ..sedap sungguk kata mereka..Tu haa Hisyam tengah persuade Matthew supaya boleh kawen lagi 3..kekekek tapi nasib baik Matt kata sorang pun cukuplah...heheheh

Perkenalkan pasangan Matthew and Emmy Williams... married for 10 years and have 2 cute sons

Iza and Me memang suka main ngan camera Hisyam.. heheheheh..biar hisyam rancak bersembang ngan Matt

Cool kah view kat restaurant nih... akak duduk kat patio yang bawak dia curam tu.. risau kalau pelantar tu tak mampu nak tahan berat badan akak nih...

Loving couple
I've got souvenir easter chocolate egg and of course ada FM sekali... banyak ko FM tapi akak pilih FM yang ada print out tetang perkahwinan Kate and William tu...
bergambar bersama di akhir cerita... nanti nbak melawat Kak Emmy kat UK lah.. tapi tabung cap ayam nih tak penuh lagi....
Ni lah FM yang akak dapat...gambar Prince William dan Kate

See betapa besar chocolate Easter Egg yang akak dapat.. sedap sungguh makan di tengah malam..kekekeke

Anyway akak nak sangat jumpa ngan keluarga Thomsen dari Denmark.. tapi Kak Nora tak dapat cuti pulak.. we all janji nak jumpa on labour day.. dah berbelas tahun tak jumpa Kak Nora.. dah jadi warganegara sana dah.. takper nanti Yus jenguk kak Nora kat Switzerland dan Denmark yek.. kak nora kata segera beli tiket kapal terbang ke sana.. tempat tinggal transport dan food semua dia tanggung.. larat ke Kak? Tabung ayam saya baru lepas korek lah.. lambat lagi nak penuh balik..huhuhuh

21 April 2011

DEMAM MELANDA

Kami bertiga down with demam... lama dah tak demam nih..sekali tetiba 3 orang sekali kena.. mula2 alli jer yang demam so bergilir akak dan Addy menjaga dia.. lepas tu jangkit lak.. Addy pulak demam selang 4 jam kemudia.. akak jer yang masih strong lagi.. walaupund ah ada tanda2 demam..tekak mula sakit.. hidung dah berair.. batuk pun melanda..

Gagah kan diri bawak Alli dan Addy g clinic tengah hari semalam.. so Addy dapat MC satu hari.. terlanjur pegi tu akak mintak sekali ubat selsema.. sebab dah bersin non stop... lepas bagi dorang makan ubat semua... akak pun makan lah ubat selsema tu..ada untuk siang dan malam.. kalau pill selsema tuk siang tu katanyer tak mengatuk.. tapi baru makan dalam setengah jam..kepala dah start weng.. mata tak leh bukak.. apa lagi 3 orang semua pengsan kat umah.. tidor nyenakk sekali.. bangun pun hari dah petang (perut lapar sebenarnye) ngeh ngeh ngeh.. order dominos delivery jer.. lepas makan tu badan alli still panas..makan pun tak mo.. bagi dia ubat lagi..kena paksa jugak.. lepas tu we all makan ubat tuk malam nyer lak..laaaaaagi kuat dose dia..baru 15 minit dah tak leh nak angkat kepala dah..
sedar2 jer dah pagi..kekkeke..nasib baik Addy kerja malam so ada banyak masa dia nak tidor or nak berehat.. so malam nih akak tak baik lagi demam.. Alli pulak dah sihat cuma batuk dia tak hilang lagi.. akak tak nak makan ubat selsema tu selagi Alli tak tidor..kang akak pengsan ntah apa2 dia buat.. so FB memang tak menjenguk lah.. nak rehat sampai sembuh nih.. daaaa

20 April 2011

REFUND DARI LHDN

Wahh di kala tengah bernafas dalam lumpur nih.. tetiba LHDN dah pulang balik amount yang terlebih bayar.. Lega lah jugak sebab tak ada interview bagai.. maklumlah dah submit over 1 month ago dan kata kena hold dulu.. dah sediakan semua resit nih kalau dia mintak. tapi alih2 dia bank in terus kat bank.. tak tahu bila.. tetiba check nak keluar duit nak g spa urut badan nih semalam, duit tu dah ada dalam tu.. perghhh apa lagi kalau biasa urut badan sejam terus jadi dua jam..ngeh ngeh ngeh.. dapatlah RMX,900.00 balik.. so itu kira duit belanja akak ke Singapore lah jawabnyer. owh sebenarnya bukan duit refund tuk akak tapi Addy punya.. tapi bak kata cubit peha kanan peha kiri terasa.. dan duit mu duit ku juaaa...kekekekekekekek

06 April 2011

PENANG SHORT GET AWAY-PART 1

heheheh..cak.. adehh maklumlah akak nih full time bloggers so citer lambat nak update.. eh patutnya full time nih posting nih up to date kan.. alaaa komer yang keje office hour kat pejabat pun selalu tak leh siap kerja on time kan.. layan fb lah.. layan lagu lah.. dan ada yang layan muvi fuyooo..



so waktu cuti akak tak sama ngan komer.. yer lah cuti akak 16 hari sebulan.. empat hari kerja so empat hari lagi cuti..rotation dia macam tu..so selalu sangat cuti jatuh pada hari weekdays..so memang syok berjalan time orang kerja..provide that poketnyer kembung.. baru happy..cuti time orang kerja nih kelebihan dia ialah duit hotel murah.. jalan raya kurang sesak.. dan tempat2 menarik tak banyak pengunjung...

cuti empat hari lepas akak menafaatkan berjalan ke Penang.. lama dah tak pekena nasi kandar.. dan ikan bakar fav we all..haaa tengok jambatan pulau pinang kosong jer warktu office hour.. laju jer dah sampai ke seberang... lepas melawat utara nih we all dan plan nak melawat selatan lak...

Akak stay kat Tanjung Bungah Beach Resort..akak nak hotel tepi pantai..Alli nak hotel ada swimming pool.. so tempat nih kira affordabel.. tak payah booking pun .. memang sah2 banyak hotel kosong... kalau stay kat sini sila mintak bilik mengadap sea yek.. kalau mengadap jalan raya memang bising nak tidor malam.. tu yang review akak baca.. tapi kalau korang booking thru online lagi murah... Alli sampai2 jer kat hotel terus nak berendam kat pool.. akak malas nak mandi so akak lepak kat tepi pantai jer.. bawah pokok atas kerusi sambil baca majalah..perghhh angin sepoi2 bahasa memang nyaman.. tengok teknik Alli dive dalam pool...berani sungguh dia..
lepas berehat sekejap dan makan.. we all decide nak pergi melawat Toy Museum.. ini pun kawan akak En Azman yang recommend.. yer lah penang nih bukan besar sangat.. tak tahu nak pergi mana pun..
Toy museum terletak kat nagn area Tanjung Bunggah tepi jalan jer.. bayaran masuk dewasa RM10 dan kanak2 RM5.. wah macam2 ada dalam tu tau.. kebetulan hanya ada 3 orang jer dalam tu masa akak melawat.. semua dah bertukar menjadi kanak2...
Alli posing depan Ninja Turtle kat pintu depan masuk museum tu...

akak berangan nak jadi lara croft..sama tak? hehehhe alaaa sama lahhhhhh

Antara toys kecik2 yang ada.. ada setengah section tu Alli takut sebab toys dia memang seram.. alal kalau citer terminator tu.. citer resident evil tu memang lah alli takut.. tapi dia tak nangis cuma jalan sambil mata tutup ngan tangan...

Section nih Alli takut.. tak berani dia nak datang dekat...

cute kan toilet dia.. terasa macam masuk dalam pyramid lak...
hehhhehehehe tahanan perang..siap pakai hand bag bunjut tu.. tak macho lah bangggg..

tak sama lahh.. shrek tu lagi besar lah....


Alli fav figure..dia memang dah lama bercita2 nak jadi Iron Man nih...

My little Panda... perut jer tak buncit lagi.. tapi papa dia dah rupa panda dah perut dia..


antara koleksi superman... udah kalau nak tgk banyak lagi sila pergi ke Toy Museum yek.. Yoda pun ada besar saiz dia.. ingatkan nak naik bukit bendera..sekali dia tak bukak lagi lah selepas tutup kerana masalah tren tu kan.. so we headed ke Teluk Tempoyak lah..nak makan ikan bakar.. nanti citer yek...

05 April 2011

TANJUNG BUNGAH BEACH HOTEL

Sorry Jumpa gambar nih dalam draft.. hahahahahah publish tanpa ayat yek.. enjoy the photo.. bley???













SHORT GET AWAY PENANG-PART 2

Lepas melawat ke Toy Museum.. lapar lah pulak.. mana lagi kalau tak pergi ke area Batu Maung.. kat situ ada tempat nama Teluk Tempoyak.. Tempat perkampungan Nelayan..tempat nih dah lama wujud.. kalau dulu2 murah jer harga ikan2 segar nih.. sekarang nih agak mahal sikitlah..maybe sebab ikan makin kurang? pengunjung makin ramai? tempat dah makin terkenal? ntahlah.. tapi rasanya memang tak berubah.. still the best...

Ini adalah jeti nelayan naik kan ikan dan boleh jugak memancing di waktu petang.. akak rasa nak terjun tiruk jer kat situ..kan best kalau bawak baju spare....

Kedai nih start beroperasi pada pukul 6 tapi we all sampai dalam kul 5.30 petang.. awal kan..rasanyer we all adalah first customer.. apa lagi akak pun memilih ikan yang nak bakar.. kalau hari minggu jangan harap korang boleh ala2 catwalk pilih ikan nak bakar nih..memang berebut dan cepat jer habis.. tapi akak suka siap boleh tanya ini ikan apa yek.. eh udang nih lain lah udang apa yek.. boleh pilih saiz udang lagi.. pastu makan ngan nasi lemak panas.. memang tak hirau kat orang lain dah...
Setiap kali datang sini memang akak akan makan kat gerai nih.. masa akak pilih ikan tu ada tetiba meloncat ikan siakap tu.. apa lagi keluar terus suara jantan akak nih... sib baik tak ada orang..buat malu kompeni jer..kekekekek..ikan tu memang manisssss sangat..freshhhhhh..
sekejap jer makanan dah sampai.. heheheh akak memang suka.. tengok akak order nasi lemak tu sampai 5.. akak ingat sikit jer..rupanya macam satu periuk kecik we all makan.. hahahah sebenarnya order 3 cukup.. tapi akak makan satu jer..Addy leh makan sampai 4..bela hantu raya kot..? itu tandanya dia suka lah makan kat situ sedap...

licin selicin nyer... lain kali akak boleh makan sini lagi..tapi akak nak macam nih lah.. datang masa weekdays.. memang layanan istimewa..


Lepas tu we all gerak balik hotel.. ingat lepas maghrib nak melawat batu feringhi street market tapi maklulah hujan renyai ada perasaan malas lak nak pergi sana.. dah dalam pukul 9 malam baru gerak dari hotel.. tu pun addy nak pergi hard rock penang.. Addy nak beli barang sikit.. so kami dah ada 3 T-Shirt Hard Rock dari 3 negara.. tak sabar nak ada yang amsterdam nyer...
dah terlanjur datang so posing sakan lah kat luar Hard Rock... hujan pun renyai2 so malas nak buang masa kat sini..ada satu T-shirt yang akak minat..ala2 fit gituew tak ada saiz akak lak.. isk buat baju kecik2..cuba buat saiz macam akak nih..opss patut akak kena kuruskan badan nih..


bangun pagi2 anak akak nih memang dah ajak makan kat cafe dia.. dari semalam dia mengajak akak minum kat cafe tu.. alaaahaiiii kecik2 dah pandai pilih tempat makan..semalam merajuk sebab tak minum kat cafe tu.. so pagi nih breakfast punyalah suka (nasib baik complimentary)


lepas breakfast anak akak nak main kat laut lak.. dia pun geli nak mandi laut kat sini sebab dia kata kat pulau lagi cantik kat sini pasir dia tak putih macam pulau redang..lepas tu we all decide nak check out awal.. dalam kul 10 sudah check out.. nak pergi jalan kat Indian Street lak... dan ronda2 penang...

masa balik we all decide nak naik ferry sebab memang tak ramai orang.. laama dah tak naik ferry nih.. nak bagi Alli merasa.. Alli pulak not in the gud mood sebab baru bangun tidor...

Alli sebenarnya tak suka naik benda2 yang atas laut nih..akak perhatikan dari dulu lagi..agak2nyer memang dia memang mabuk laut..alaaa tak strong lah anak mama nih..

so where is our next destination? tunggggggguuuuuu

STRAWBERRY CHOCOLATE

ring..ring.. tetiba handphone akak berbunyu dengan nada dering 21 one guns.. heheheh dah tahu saper call.. kalau tone itu yang keluar memang beloved adik pompuan akak lah.. yang baru kahwin tu lah.. the conversation start with

Sis: Akak macam mana nak buat strawberry chocolate?
Me: What?
Sis: Strawberry chocolate....

(yes at this point i was really thinking very hard.. weather she means how to GROW the strawberry or MELTING the chocolate..) heheheheh yeah i know my sister very well.. and how skillful she is when something involve of the kitchen area... but common.. i am expecting something really really technical let say how to make a chicken rice.. sooner or later she will call me about the recipe.. but i don't realized how bad she is with the cooking skill.. kekekkeke.. (matilah aku lepas nih)

after a very good laugh i told her the chocolate is very easy to melt using a double boil technique and after the chocolate is melting just dip the chocolate and leave for a while for the chocolate is harden.. and if she likes the chocolate taste a little bit sweet just sprinkle a little of icing sugar and the strawberry will be fine.. hehehhehehe

owh i forgot to tell her on icing sugar part... i hope she will be okey with her strawberry chocolate.. and she just made my day with a very good laugh... hahahahahahahahaha