30 September 2011

NAK SANGKUT APA YEK?

Akak suka g kedai nih sebab barang dia memang macam2 pesyen... Tapi yang penting murah...

Hanger yang akak pegang tu dua bijik baru 5 hengget.. Haaa ko nak sangkut apa yek dengan hanger sebesar tu.. Sebenarnya hanger nih tuk sangkut tuala.. Besi dia sangat kualiti bukan besi lembik yang sekejap jer dah bengkang bengkok... Akak tamak boleh tak? Akak tak mo bagi tahu location dia sebab banyak bende akak nak beli kat sini tapi tak cukup wang nak beli semua... Nak beli sikit2 kekekeke btw macam macam ada kat sini yang tak tercapai anganku...

23 September 2011

GAWAT SEBENTAR DONG

hahahah kenapa yek? Owhhh kisah mak akak tepon pagi2 masa akak tgh shopping kat jusco.. Geram sungguh mak akak sebab katanya adik lelaki akak keluar duit dia buat enjoy...

Eh baru nih adik lelaki akak mintak duit kat akak nih tak kan dia kebas duit dalam ATM mak akak? Memang nak kena nih.. Akak call adik pompuan akak dan tanya kes nih.. Dia kata cool dulu nanti dia slow talk ngan adik akak kat kuantan tu.. Betul ke dia buat macam tu... Akak citer ngan Addy dia marah sangat... Dia memang pantang kalau org mencuri nih...

Lepas solat jumaat mak akak sms.. Dia kata sori silap tuduh adik lelaki akak tu .. Dia lupa dia dah keluar duit dalam mebeng tu tukar tayar kete...

Hahahahah tapi still nak cakap wahai adik lelakiku yg di kuantan berhemat sikit belanja tu.. Apa kes kalau belanja tuk sebulan near 800 org lain pakai motor gak.. Motor aok tu moto baru tak kan asyik kata nak repair motor jer...

18 September 2011

SNEAK PEAK AIREEN N AIDAN'S BIRTHDAY PARTY

More photos n stories will upload later.

AKU BUKAN MAKCIK

Kisahnyer akak kerap di panggil makcik berbanding Addy yang kerap di panggil abang... Akak rasa sebab akak banyak terpengaruh ngan iklan produk kecantikan sampai semua nak guna.. Hasilnya nan adooo pun...

So akak nak trylah cara tradisional bagi mencantikan kulit di senjakala nih.. Hehehehh petang tadi akak browse organic ingredient tuk buat facial mask.. Bahan2 ada dalam freezer so first attempt akak guna timun, lemon dan putih telur so bertapa lah dalam 30 minit.. Sejuk jer.. Lepas basuh kulit memang rasa halus jer.. Tapi dalam 4 jam kulit rasa oily.. Iskk akak memang x suka kulit oily nih

Gigih akak try satu lagi resepi.. Kali jih akak guna separuh tomato dan akak tumbuk.. Nak bagi dia pekat akak campur dengan bedak sejuk dan jadi paste akak sapu kat muka selama 30 minit gak.. Gigih tak akak buat mende nih kul 12 tengah malam.. Harus kalau laki akak nampak akak, dia lari tak cukup tanah... Huhuhuhu

17 September 2011

TESTING ANDROID APPLICATION

Iskk banyak betul application sekarang nih. before this try post pakai email blogger, lepas tu pakai iphone for blogger memang okey. sekarang nih nak post guna android for blogger. tapi nak cari icon nak posting gambar x jumpa. jap yekkk nak godek2.

kalau keluar yang bukan2 harap maap yek, selamat hari raya ngeeee

Published with Blogger-droid v1.7.4

HARI MALAYSIA DAN MERDEKA 2011

Gigih akak bangun awal pagi dan gerak dari rumah seawal pukul 7 pagi.. Walaupun banyak jalan tutup tapi kami anak beranak dapat juga sampai dalam pukul 7.15 pagi sebab kali nih kami keluarga rempittt... Motor kapchai memang senang nak menyelit

Akak tak kira kali nih akak nak duduk kat main stage sebab excited kan.. Selalu tgk kat tv.. Sampai jer kat sana org dah ramai.. Fuh pukul berapa dorang nih dah kumpul kat sini kan..

Akhirnya akak dapat duduk kat tepan main stage lah.. Dekat agong dan menteri tu tapi seberang jalan lah.. Maba boleh akak nak maik stage tu pulak... Tapi decision akak tu tak tepat sebab setiap kali dorang buat persembahan semua mengadap arah stage sudahnyer akak cuma dapat tgk buntut dema jer ciassss

Dah lah panas mengadap matahari so we moved to arah jalan raja laut.. Biarlah hujung2 janji boleh duduk dan berteduh bawah pokok.. So inilah hasil capture pakai iphone...

OPEN HOUSE OLYN N WAN

Terima kasih kepada tuan rumah yang berjaya menjadikan acara tahunan untuk makan2 pada aidilfitri

Makanan memang best sampai setahun terngiang ngiang di ingatan olyn memang pandai masak beb.... Walaupin azuan my ex opis mate tapi olyn memang rapat ngan we all.. Dah macam kawan opis sendiri lak..

Anyway best woo dapat hang out dengan kawan2 lama... Macam2 nak citer update tapi x der masa dan mulut penuh makan x henti2...

GIFT HUNTING LAGI

Biasalah kalau dah ada besday event yang nakbkena attend memang berperang akak dalam toy r us dengan Alli. Semua dia nak jugak... Dah kata kali nih besday his cousin tapi still cakap besday dia...

Nasib baik kali nih dapat pujuk dia beli sweet jer dari dia nak beli macam2 toys lagi. Yang kat rumah pun x habis nak main nih nak tambah lagi...

Lepas tu berlari nak makan nasi ayam yang memang fav dia.. Mula2 nak ajak makan kat gerai tepi jalan jer tapi biasalah mamat kecik nih x mo nak jugak makan kat tempat yang nasi ayam dua kali ganda harga dari gerai biasa nih.. Iskkk banyak songeng kan.. Tapi nak buat macam mana.. Layan jer lah

09 September 2011

MANA NAK CARI KAWAN SEBAIK KAMU?

Okey kan akak citer tepon akak hilang... sebab kena copet ngan saudara husband lah.. kisahnyer akak bergundah gulana lah sebab akak beli mahal woo.. akak beli tepon tu Rm2k dulu tau.. iskk malau masuk ASB dah berbuah dah pun..

Rupa-rupanya akak ada banyak kawan baik.. kalau dorang tak leh tolong dengan kewangan dorang boleh tolong dengan kederat yang mereka mampu.. tak pun ada yang tolong dengan moral support.. akak memang sangat menghargai kawan kawan akak nih... tak mungkin akak dapat cari kawan sebaik uols...

al kisah kawan akak sorang nih memang mampu dari segi kewangan.. telah offer nak sponsor akak beli Iphone4.. memula akak ingat dia memain lepas tu dia PM akak dia serius nak sponsor akak sebab dia kata dia ada rezeki lebih.. terkejut akak ...yer lah.. dah lah macam2 dia bagi akak masa bulan puasa hari tu.. kawan kawan akak dan akak pun turut gembira dengan pemberian dia masa Ramadhan dulu.. kali nih nak bagi akak telefon baru sebab kesian ngan akak yang tak ada henfon.. alahai.. terima kasih yek sahabat.. tapi akak terpaksa tolak salah satu reason akak rasa tak baik akak mengambil kesempatan walaupun dia kata dia tak pernah ungkit apa2 pun selama nih.. dia ikhlas... dan satu lagi reason sebab Parent budak yang mengambil henfon akak berjanji nak currier balik henfon tu kepada akak dalam masa terdekat.. kira akak dah dapat balik lah tepon tu cuma tak ada kat tangan akak lagi... penat akak ber CSI dengan laki akak nak track siapa yang mencuri nih.. akhirnya tak sesia akak menonton CSI selam sebelas episod dapat gak akak dengan pencuri tu..

akak nak kata akak tak perlu ramai kawan sangat cukup akak dapat kawan sebaik kamu wahai sahabat sahabat sekalian (anda tahu siapa anda di hati saya) ... dan terharu lagi dia kata lepas akak tolak sponsorship dia.. dia kata jangan malu2 dengan dia kalau perlu apa2 bantuan.. yes i know where to find you if i really need it friend...

Akak tak akan lupa jasa korang wahai sahabat-sahabat sekalian.. susah senang dari zaman sekolah hingga sekarang.. hanya tuhan dapat balas baik jasa kalian...dan kalau sesiapa yang menyakiti sahabat-sahabat akak nih bermakna mereka menyakiti akak jugak... kamu umpama adik beradik akak juga...

07 September 2011

KENAPA PRIVATE BLOG?

Kannn ramai gak yang tanya kenapa akak private kan blog akak.. ada lah sebabnyer kan.. kalau tidak tak kan akak suka ngomel sengsorang kat dalam nih.. tak best macam orang sewel dok sembang or bercerita sengsorang tanpa feedback..

Okey kisahnyer macam nih.. akak ada seorang hamba Allah (kalau dia masih hamba allah lagi lah) dok suka benar buat cerita macam Kap Ya Lam Nga.. dia bukan duduk kat malaysia nih pun.. dia duduk kat nun Afrika sana.. tapi memang orang malaysia yang makan belacan gak... tapi sejak kawen ngan orang obersea nih makin pelik lak dengan perangai dia.. dia duduk kat negeri yang panas berdengung jauh beribu kilometer dari Malaysia nih tapi pakat tahu luar dalam kain orang kat sini pun..heran bin ajaib.. maklumlah ada Fb kan tapi kalau salah guna mampus pi lah ko...

Akak pelik dia ada 4 account FB itu yang akak tahu..(yang akak tak tahu ntah berapa lah, bende free jer pun kan..) tapi semua tak pakai nama sebenar dia..satu account nama jenab junub, satu lagi jenab junub richard, satu lagi pusat urut jenny, dan satu lagi jenny tukang urut.. melampau kannn.. setiap account fb dia ada orang tertentu jer. so dia ada 4 kategori kawan lah dok himpun dalam satu FB.. actually kawan2 akak memang tak ada masalah ngan dia nih.. layan baik, tanya khabar.. maklumlah dah lebih 20 tahun tak jumpa.. memang gurau2 kat FB tu biasalah.. tapi still hormat dia sebagai orang tua dah nak menopouse.. Akak dulu pernah jugak rapat ngan dia dan bawak dia balik rumah kenal dengan my family.. tapi tak sangka dia ada split identiti.. ntah nak jadi negro ker nak jadi melayu akak tak tau..

kisahnyer dia yang paling kuat mengata satu group super senior tu macam2 cerita.. sampai pikir logic mana dia dapat info nih..sekejap2 dia disable account ntah jadi orang lain pulak kot.. yang paling akak tak tahan ada satu kes tu dia memang pedajal akak dengan sorang kawan akak dalam satu batch nih.. kisahnyer macam nih.. dekat akak dia dok canang yang buruk2 tentang kawan akak nih.. macam2 lah sampai kisah yang sangat personal pun dia tahu.. dah Jenab nih bercerita tu melalui inbox fb/live chatting memang kita layan jer.. sambil tu kalau dia dah cerita kita pun dok lah sama menyetan.. banyak story dia dok buruk kan..ntah apa dendam dia ngan kawan akak tu.. sampai satu ketika kawan akak up kan status kat wall dia pasal perkara nih.. akak pun pelik lah sebab bende2 tu akak pernah dengar.. terus akak call kawan akak tanya apa masalah dia.. lepas bertukar2 info barulah jelas.. dekat kawan akak tu dia dok ngata akak seolah2 akak yang mengata kawan akak tu dengan tuduhan yang melampau tu..padahal semua angkara Jenab Junub nih...

Masya-Allah mengigil akak dapat tahu kisah tersebut..lepas akak jelaskan dan bagi segala bukti yang ada pada kawan akak tu baru dia rasa lega.. dia pun tak pernah ada masalah dengan akak nih.. sejak minah dok Afrika nih ada, macam2 fitnah dia dok tabur.. bukan akak jer kena tapi ada lagi senior akak dia dok burukan .. senior satu tahun dari akak tu tak tahu mende pun tapi padahal akak rasa dia rapat jer ngan Jenab nih.. sampai segala cerita peribadi sure kongsi dengan Jenab nih..padahal Jenab nih dok buruk kan dia kat kawan akak tu jugak.. adehh malang lah yek kakak yang duduk kat Utara Malaysia tu yang tak tahu kisah sebenar yek.. pilih kawan biar yang berpada .. tu jer akak cakap.. kalau kawan dah kita kenal, dan mesra dan tahu hati budi biar jaga bebaik.. bukan kawan yang tak pernah jumpa dan hanya tetiba jadi baik kat FB nih...


Selepas akak dapat tahu info nih akak terus berhubung dengan kawan sehati sejiwa akak.. korang tahu saper korang yek.. dorang jugak yang menasihati akak supaya reveal bende nih..kalau ikut akak nak senyap jer.. tapi telah mencemar nama baik akak kena pertahankan.. tak pasal2 ada rasa tak best dalam hati nanti.. kita nih hidup tak lama.. biar berbaik dengan semua orang.. tapi kalau orang cari gaduh or kawan yang menyesatkan baik kita blah awal2 kan..

Pasal Jenab nih jugak ramai orang bertelagah dan tak ngam dalam FB tu.. owh lagi satu citer yang dorang banyak bagi tahu akak.. Jenab nih suka benor janji nak hantar barang sebagai gift dari Afrika.. walaupun kita kat malaysia nih tak mengharapkan apa2 just simple and nice relationship tapi dia dah beria nak mengoffer barang cenderahati.. dah ramai jugak yang terkena yek.. janji nak hantar barang selepas dapat alamat tapi at the end hampehhh..kita nih dok tunggu gak kat depan pintu tetiap hari takut posmen datang.. alasan dia beri "alamak barang tu kena tahan kastam reject balik".. "pos tak jumpa alamat".. dia hantar gading gajah ker pun??? rumah akak facing KLCC yek dan cuma 3 km jer dari KLCC kak Jenab oii tak kan posmen tak jumpa alamat.. dan kawan akak tu pun terkena jugak dan ada 4 hingga 5 orang pun kena perkara yang sama dan alasan pun sama.. kuno sangat ker sistem POS malaysia nih kak jenab oii.. so sekarang kak Jenab tu bolehlah simpan balik kalau betul lah hadiah tu kena tendang ke Afrika sana.. Akak tak mo apa2 pun barang dari sana.. quality ker nok???

Buat pengetahuan Kak Jenab.. Suami akak mampu nak bawak akak jalan2 ke obersea tu.. tak pakai duit akak Jenab pun.. janganlah tabur fitnah akak jeles tengok orang jalan2 akak cakap ada sugar daddy support.. kami kat Malaysia nih kaya lagi lah.. masih cukup makan pakai semua.. bukti tengok badan akak yang gebus melampau nih..kalau akak tolong orang iklas tau tak ada minta balasan.. yang Kak Jenab berdengki bagai nih sebab apa? Akak jenab nih memang ada sindrom tak suka berkawan dengan orang ker?? or akak jenab suka cari pengaruh.. kalau saya jadi kak Jenab saya dok senyap2 kat Afrika sana dan tutup FB..malu oooo.. ramai dah tahu tembelang kak Jenab.. dan maybe lepas nih lagi ramai yang tahu tapi ada meraka melayan kak Jenab dengan teruk?? saya rasa tidak pun.. tapi masing2 berhati2 jer dengan Kak Jenab tu.. udah2 lah nak beradu domba.. umur kak Jenab dan saya pun dah makin lanjut.. kalau kak Jenab balik Malaysia tak payah lah nak jumpa2 lagi..kami semua dah malas nak layan dah..

Owh akak Jenab kuat benor mengata geng XYZ yek.. dendam sungguh kak Jenab ngan geng XYZ tu.. tapi kalau saya kata kak Jenab nih talam dua muka macam mana? yerlah dah ada bukti kak Jenab buruk kan geng XYZ tu dan kat kami dan kak Jenab buruk kami pada geng XYZ..macam mana cerita tu?


p/s: korang jangan cari lak Jenab Junub, Jenab Junub Richard, Tukang urut Jenny dan Jenny tukang urut tu.. akak reka jer nama tu..nama sebenar akak rahsiakan..kekekekke

05 September 2011

TIME RAYA PUN NAK MENCURI

Akak sungguh bengang tahap gaban dah nih. adaker patut dorang kebas akak punya iphone. Iskk aku bagi makan siap ngan bagi duit raya time balik dia cekau iphone aku sekali. dah lah banyak contact number kawan2 dalam tu dan segala data2 yang akak tak sempat backup lagi. adehhh

Raya kedua tu ramai gak orang datang. sibuklah akak ke dapur dan kedepan menghidang. pastu dah petang sikit agak clear orang anak akak pun tidor kat ruang tamu. tetiba ada 5 bijik kereta sedara husband akak datang. sekali keluar kereta mak aiii ramainyer orang. ntah2 dalam boot kete pun ada letak budak. kebetulan sebelum dorang sampai akak ada main tepon tu dok sms kawan akak. dah ramai datang akak letak kat kabinet sebelah tv nak bersalam bagai.

lepastu adalah bebudak nak makan nasi lah. nak makan mee laaa. nak makan lemang rendang bagai. dah lah bebudak dekat 15 orang. gigih lah akak sibuk melayan. dalam hati akak dok kata gak depa nih balik beraya merata2 tak kenyang2 ker? akak layan lah jugak since MIL akak dok kata depa memang selalu datang sergah ghuper tu tetiap tahun. tapi akak heran kat depan rumah akak yang kira mak sedara ke adik beradik mak depa, tak pulak nak singgah dengan alasan jiran depan umah akak tu tak buat makan2 dan tak suka orang ramai datang rumah. abih tu kalau datang main sergah ramai2 pastu mintak macam2 akak pun fedup. kalau hidang air pun dah kira bagus.

masa balik pulak akak bagi lah duit raya kat bebudak tu. tak kira lagi rumah yang berkecah dek bebudak yang dok panjat dok lompat dok selongkar barang. Mainan alli pun ada salah sorang dok sebat bawak balik. akak malas nak amik pot. mak dia tak halang tak kan akak nak mintak balik.

dalam waktu maghrib tu akak dok cari tepon akak tu. dah hilang. alamakkk baru akak sedar akak letak tepi TV. puas selongkar. kesian alli yang tak tau apa2 pun kena marah ngan laki akak. akak dah syak antara bebudak yang lingkungan for 1 sampai form 3 yang panjang tangan tu. malam tu akak report ngan celcom suh block semua panggilan keluar dari no tersebut dan hari jumaat akak buat sim card baru. since akak nyer post paid akak ada record panggilan terakhir dan panggilan masuk so akak dapat ada 3 nombor yang bukan nombor akak punya kawan. akak guna no akak satu lagi dan akak tanya saper tu. dan budak dalam umur form 3 jawab nama dia zakuan. dia tak syak lagi ti. pastu akak tanya dia cucu makcik milah ker. dan dia ngaku. sahhhhh budak tu ada datang umah MIL akak hari tu. pastu akak call satu lagi no dan dia jugak angkat pastu akak pass kat laki akak biar dia citer. budak tu leh kata dia tak ambil dia cuma main2 jer. pastu akak cakap nak report polis dia takut dia kata janganlah. pastu dia tak kasi akak tepon no tu lagi sebab nak buang dah.

akak geram nak g umah parent dia. rupa2 salah satu nombor tu nombor tepon mak dia. apa lagi addy cakap baik2 ngan mak dia dan mak dia pun ada cakap anak dia dah lama mintak beli iphone macam tu. so mak dia nak slow talk ngan anak dia. kalau dia dapat henpon tu dia akan curier kat akak. tapi kan kalau akaklah anak mencuri memang akak tak bagi chance betul. akak ajar cukup2. pandai tul mencuri.

kalau ada rezeki dapat balik. kalau tak dapat balik tahun depan akak halau jer depa kalau datang lagi. tak pun akak tanya direct best ke pakai tepon curi?

sent via samsung galaxy tablet

04 September 2011

PANIC HARI RAYA

kali nih turn akak beraya umah mertua. memang tahun nih Addy kata tak mau ulang alik sampai dua kampung so tahun depan turn raya umah akak tak payah balik umah in law

so hari Jumaat lagi 3 hari sebelum raya akak dah balik ke rumah mertua di Taiping. awal kann. heheheheh biasalah kalau balik taiping tu akak jadi menantu hantu sebab suami akak anak tunggal dan tak ada competition nak rebut gelaran menantu kesayangan dan mak mertua akak nih jenis tak bagi akak masuk dapur so memang akak relax betul lah. korang mampu? kekekekkeke

okey sebab balik awal mak mertua nak merasa pergi pasar ramadhan kat kemunting sebab sepanjang puasa dia tak pernah pergi sebab dia tak pandai bawak kete, bawak moto yang dia pandai kayuh basikal so hari sabtu akak bawak dia g area kemunting beli juadah berbuka. akak just order nak makan nasi kerabu jer tapi MIL akak nak ikan bakar air asam, gulai daging dan sikit kuih. Addy lak dia makan nasi dagang jer.

Nak dijadikan cerita pada hari ahad pagi MIL akak dah mengadu sakit perut cirit birit dan muntah. Panic jap. akak ingat hari ahad nak g pasar beli kelengkapan masakan hari raya. alih2 MIL akak memang lembik sungguh, Addy bawak g clinic dan dia satu hari suntuk dia tak larat nak bangun. heheheheheheh so merasa akak kedapur masak tuk berbuka hari tu. tapi sebelum tu tengah hari akak g tesco taiping tapi akak tengok ayam daging semua sold out. Haaaaaa macam mana nak raya? adehhh akak dapat lah kat kedai runcit dua ekor ayam. daging memang tak dapat langsung. akak tanya jugak kat staff tesco bila dorang nak refill semua benda dorang pun tak leh janji. kali nih hebat betul kuasa membeli pengguna.

nasib baik esoknyer MIL akak sihat dah so awal pagi hari Isnin seawal pukul 6.45 pagi we all dah terpacak kat Pasar Bagan Serai. akak nampak bersusun orang beratur nak beli ayam dan daging. tak main tawar2 dah main bayar jer. Esok nak raya wehhhh. Akak plan.raya nih akak nak buat Lontong dan sambal tumis sotong dan Mee rebus . MIL akak buat ketupat palas dan rendang. First time akak nak memasak dengan gigih kat rumah MIL nih. melilaulah akak cari bahan2 akak dan MIL cari bahan bahan dia,Alli dan Addy dok tepi satu tempat main game. itulah suami akak kalau tolong bayar dan angkat barang memang boleh harap tapi kalau suh mengekor sekali memang mintak maap lah yek. dia memang tak pandai.

So panic dah habis. legaaa dapat beli bahan2 tuk raya esok. dan akak leh sambung dok rilek balik. heheheheheh

Selamat Hari Raya dan maaf zahir batin yek uolsssss.