19 January 2012

VISIT LUMUT

Okey kan dah tertangguh citer pasal akak gi Lumut pada tahun baru 2012.. alkisah akak sambut new year di sana sempena mengimbau kenangan di Lumut masa akak kecik kecik dulu.. Kebetulan Uncle akak masih berkhidmat kat Lumut... since Uncle akak pangkat besar kat sana so akak buat base Lumut tu macam kawasan rumah akak jer.. senang je keluar masuk..lagi best kalau keluar naik kereta dia.. siap tabik hormat lagi.. tapi abg abg navy sungguh cute lahhh

First lawatan akak ialah ke Hangar Heli TLDM.. akak punya jakun sebab akak nampak super link.. tapi super link tu akak leh main terjun2 dan naik jer.. tak gerak lah pulak tak merasa akak nak terbang ke udara naik superlink.. Uncle akak ada Heli Fennec (macam nih ke eje dia).. memang ada khas heli yang dia punya so memang sakan lah we all bedal.. Uncle akak kalau nak pergi KL dia naik heli turun sungai besi.. dia kata best kerja kat unit udara.. kalau bosan duduk kat base leh terbang2 naik heli.. akak pun suka kerja macam tu..

Asal akak nak bergambar jer mesti semua nak menempel sama.. err biasalah akak takder camera.. pakai camera adik akak.. tapi macam akak punya jer...

Lepas bosan selangkar heli we all selongkar kapal perang lak.. kami naik KD Kelantan.. Kapten Kapal tak ada so uncle akak suruh salah seorang pegawai yang muda belia bawak akak dan family tour dalam kapal. macam2 we all test.. nasib baik pegawai tu layan baik jer dan sabar dengan karenah keluarga akak yang huru hara nih..
Addy memang suka sangat lah dalam nih..semua benda dia test.. dan macam2 dia tahu.. uncle akak rajin layan Addy nih sebab dia memang berminat dengan military nih..

Alli memang susah nak duduk diam kalau bergambar

Konon2 akak nak posed macam Titanic Kate Winslet.. tapi tak jadi lah pulak sebab cutting lari hahahahaha

Dengan keluarga baru akak.. adik ipar akak pun seronok posing dengan meriam atas kapal.. nasib baik peluru tak load..

Ni lah pegawai yang cute saaaaaaaangat assist we all dalam kapal.. tunjuk je mana we all nak pergi.. dia bawak.. dah lah panas terik kat luar.. sampai dalam bilik mandi dan tempat tidor pun we jengah..sejuk je dalam kapal tu..

Setelah puas ronda-ronda we all pergi ke mes pegawai dalam kapal,, siap ada hidang air lagi.. pastu dalam bilik mes nih ada karaoke set dan xbox lagi... syokk wooo..

Sebelum keluar kapal.. dorang kena tabik uncle akak.. memang procedure macam tu so akak amik kesempatan nak buat acara tabik sekali tapi adik akak sempat jugak nak menyelit..iskkk tak kasi chance langsung..

Melawat rumah akak masa akak sampai tingkatan 4.. rindu pulak dengan suasana tenang dan aman kat sini..

Model block kah tu? Dah banyak perubahan.. kebanyakan rumah dorang tengah renovate supaya lebih selesa dan nampak baru.. maklumlah rumah lama.. tapi banyak sungguh kenangan dan pengalaman di sini

Sekolah rendah akak yang berjaya mendidik akak sehingga mendapat 5A dan mendapat tawaran ke Asrama Penuh di Ipoh..

Owh kebetulan adik lelaki akak punya birthday 1 January.. so we all celebrate sekali makan ikan bakar.. adik pompuan akak belanja sebab dia dah dapat vitamin B.. adik lelaki akak pun lebat jugak Vitamin B.. akak jugak yang kurang Vitamin.. huhuhuhu
Ini lah uncle akak yang tersangat sporting tu.. rumah dia betul2 atas bukit dan memandangkan dia tinggal di banglo atas tu dengan ada 7 bilik so we all stay kat rumah uncle akak nih selama dua malam.. Terasa nak pergi lagi.. tapi akak nak tunggu kapal selam belayar ke Lumut lah.. (tak boleh panggil menyelam sebab katanya tak menyelam pun kapal tu).. until next time.. thank you very much..

7 comments:

Pen Biru said...

wah bestnya.bukan semua org dpt pluang cmni

Anonymous said...

yus, rindunya kat base. aku dok A30 dulu. aku yg dok manjung ni pun tak masuk base. sure dah lain sgt kan.. uncle ko ni sape? pangkat nya apa? mcm best je...
-ain-

Yus said...

ain semua dah lain sangat.. tingkap kat block A30 dah tukar jadi tingkap sliding tu.. semua dalam proses renovate ngan cat baru.. aku rindu kat pernama.. sekolah.. near 20 years aku tinggalkan base.. uncle aku ketua unit udara.. pangkat kapten..

ko balik manjung nanti ajak lah anak ko masuk sini.. dorang sure suka naik kapal..

Anonymous said...

klu gitu nanti aku roger uncle ko la ya.. uncle mu uncle ku jua. hahahhaha

Yus said...

kena inform awal sebab dia selalu keluar dari base... udah sibuk kalah menteri :-)

rinotttt said...

so.. berjaya ka bawak balik anak ikan barang sekor 2 ke kl untuk anak2 ayammu?? huhu

Yus said...

rini..tadakkkk.. semua anak hekan ituew aku yang punyaaaaaaa..muhahahahahahaha