13 February 2012

MUYAN SENGSORANG AKU

adoiii... bagi salah tak bagi serba salah. ini kes bebudak lah nih.. apa kes gaduh ngan budak budak kan.. tapi akak nak moyan jugak.. kisahnya akak memang tak bagi anak akak keluar main merata2 kalau waktu tengah hari lepas balik sekolah. ater macam budak tak ada mak pulak dok melilau main kat corridor umah.. kalau kul 5 petang tu okeylah..nak terjun pool pun akak leh teman.. tapi anak2 jiran nih maklumlah semua bibik yang jaga. mak pak sibuk kerja.. nak bagi senang bibik nih dia dok lepas lah kat luar rumah senang dema nak tgk sinetron kot..


nak tak nak akak bagi lah bebudak tu main dalam rumah akak nih.. bukan akak nak berkira.. (wah dah jadi tak ikhlas lah pulak kan) tapi maklumlah anak jiran akak nih agak nakal (kemain ngata anak orang nakal) dah bagi main dalam rumah abih dalam bilik tidor kita nih dia buat lawatan rasmi.. akak mana sedar kan.. dah sibuk masak tegah hari kat dapur.. ingat tengah syok sepahkan toys kat hall or tengok kartun (matilah dema tengok mickey  mouse dalam bahasa malaysia.. alli jakun sekejap)

sesedor akak nak hidang lauk atas meja tengok dema syooook sakan dok berlari keliling katil macam anak red indian... adoiiii.... ater mak dema tak ajar ke jangan masuk bilik tidor orang.. anak akak nih nak masuk rumah orang pun akak tak bagi kalau akak tak de.. sebab tu akak tengok anak akak dok luar pintu rumah orang jer kalau nak main.. tinggal sengsorang kat luar orang lain main dalam rumah orang tu.. jangan biasakan anak buat sepah kat rumah orang...

lagi satu semua sofa dan carpet atau perabot akak kaler putih.. dengan kaki hitam sebab main kat luar tak pakai kasut dok melompat2 atas sofa tu.. terduduk akak nak basuh semua sarung sofa tu taw.. nak marah anak orang pulak tu.. sabar jer lah..

lepas dema balik semua akak cakap ngan alli.. lain kali tak payah lah ajak kawan main dalam rumah.. kesian mama penat taw.. nak mop rumah.. nak basuh sofa.. tak termasuk lagi kemas barang mainan yang dorang dok sepah.. check punya check 4 bijik kereta hot wheel alli dah kena kebas daaaa.. dah lah tu collection Papa alli dan Alli sekali..

nota tak best: vocabulary anak akak yang baru "p*k*m*k  dan Babi hasil didikan anak jiran.. mahal tau alli mama bagi belajar kat sekolah agama...next time sebut lagi memang cili lah jawabnyer... fyi anak akak 5 tahun.. dema semua tua dari alli...

No comments: