20 March 2012

MORIB GOLD COAST-PART 2

Location : Jalan 1/4A Perdana 1, Kampung Endah 42700 Banting Selangor
Coordinate: N02o44'21.0" E101o27'20.2"
Rate semalam : RM200(kami sewa setengah hari je RM100)
Contact person: Puan Zainah 0172043280/0176146151

Gambar gambar credit kepada ShuHakimi, Mokhsein dan Yop Epoi

Hokey kita sambung lagi pasal trip ke Morib Gold Coast.. tapi kali nih nak cerita pasal fun gathering with BBQ bersama kawan kawan terbest... memang semangat kerja sama betul.. memandangkan kami tak dapat tempat nak berBBQ di tepi pantai so akak dan elyn gigih mencari Homestay yang boleh kami berkumpul anak beranak dengan aman dan bersantai bersama di area sekitar morib tu.. tak mo lah BBQ kat tepi pantai Morib kerana mesti tak ada kemudahan kanak2 nak tidor, buang air dan selesa..jadi Homestay adalah pilihan yang tepat
sebenarnya perjalanan ke Homestay kepunyaan Puan Zai nih tak jauh dari Resort cuma perjalanan berkereta dari resort selama 5 minit.. melalui ladang kelapa sawit.. sesiapa yang tak familiar dengan kawasan ini memang sesat sebab banyak sangat simpang tapi boleh jumpa punya.. takpun tanya orang at kampung Endah nih.. tapi memang rumah sangat selesa.. mak dah bapa sibuk berBBQ kat dapur anak2 boleh bermain kat ruang tamu dan bilik.. memang meriah dengan suara seramai 17 orang kanak2
ruang kat bahagian dapur memang fully accoupied dengan Mak Bapak yang sibuk makan dan membakar... memang seronok sangat sebab masing2 memang berkerja sama.. tak payah bagi tahu tugas.. masing-masing pandai je cari peluang buat kerja...
akak for sure kena buat kerja goreng menggoreng.. semua takut dengan minyak panas.. akak jer kulit tebal hahahah. tapi akak suka job akak nih sebab akak boleh pilih udang galah yang besar2 untuk santapan akak kemudian sekali.. bukan apa uols..setiap kali tray kat sebelah akak tu penuh dengan udang yang telah digoreng..dorang rembat makan.. ini tak boleh jadi..akak pasang strategi sorok yang paling besar tuk kongsi dengan Ain sebab dia yang sibuk kat dapur ngan akak nih.. Iza (wife Shidee) sibuk jugak menolong memotong bahan2 nak buat nasi goreng udang special.. memang sedap uolsss..
Zaireen dan suami (nazri) menolong membersihkan udang galah yang sangat banyak yang kononnya hasil selaman Kim kat sungai teluk intan tapi akak tahu dia beli dari kawan dia kat teluk intan tu... Terima kasih lah kim yek sponsor udang galah tu.. dah besar gaya macam tu 3 ekor dah Rm50 gak..tapi semua puas hati dapat makan udang galah tu.. kalau buat BBQ udang galah akak rasa lagi laku hok akak goreng.. kalau kita bakar tak berapa menarik..
Setelah ain bersihkan Udang tersebut akak pulak tetiba ada tepung goreng yang akak beli kat kedai runcit di Morib tu.. sedap jugak tepung goreng tu.. tapi akak beli sebungkus jer..mana tau kalau goreng udang tu lagi lazat.. tapi still banyak jugak yang dapat di goreng.. sambil buat kerja mulut masing masing becok macam Chef Wan.. dengan gelak mengilai masing masing.. fuhhhh terkejut semua makhluk dalam ladang kelapa sawit tu..
Ada jugak kambing dan ayam Chef Shidee lah punya resepi marinate.. bak kata semua orang memang lazat dan memang puas lah makan..saper yang perut lapar tu tatau lah...
Aris yang terpaksa pulang ke KL malam tu jugak sebab nak kena amik flite kat KLIA ke Alor Star nak kerana urusan keluarga.. takpe kami leh jaga Aidee...sepatutnya Aris boleh je bertolak dari Gold Coast ke KLIA tu tapi dia risau lak terlepas flite..maklumlah tak biasa dengan area tu..kan dema dah jadi warga Johor..
ain adalah partner makan akak yang paling marvelous.. sebab kalau udang dia makan kepala dan telur..akak makan badan je.. memang best lah duduk semeja makan ngan Ain nih.. dah penat berdiri memasak memang kerusi tu tak lepas dari we all.. nak makan dah dema hidang depan mata.. nak air panas laki akak dok buatkan..memang heaven.. macam2 citer sembang.. memang gempak.. fun hokeyyy....
Beratur nak makan nasi goreng yang sedap tu.. maklumlah chef shidee masak dalam portion yang sikit.. sekali masak tuk dua pinggan jer..dia kata jaga quality.. apa nak buat dah nasi goreng udang galah dia sedap terpaksa lah beratur... semua puji weh memang terrer lah ko masak shidee..
Part bakar nih .. Hanafi, Aris dan lenlain bakar.. lupa nak citer Napi memang datang kat sini masa BBQ..dia memang suka tolong memasak.. tapi dia tak makan sangat.. dia just enjoy accompany we all makan.. thank Napi...
Ini lah chef Shidee.. dia sanggup bawak kuali dan dapur memasak dia dari rumah.. sebab memang hobby dia memasak dan tak suka pakai hok orang.. nak pakai hok sendiri punya... kat opis dia Manager tapi kat sini dah kena serve we all.. tapi memang sempoi.....
fuh udang galah nih memang mengugat iman.. akak ingat nak buat butter prawn cheese.. tapi memanjang letak je udang nih abih pulak.. so cecah ngan jalapeno cheese jer lah yek..buah buahan tu terus dema tak pandang.. tapi at the end habis licin gak semua.. bagus kawan kawan akak nih kalau bab makan..


Sebahagian kanak kanak yang 17 orang.. masing2 ada yang dah tidor..maklumlah dah kul 11 malam dan dema semua nih memang dari petang tadi dok melompat berlari mana tak penat...harap2 dema dah besar nanti akak berkawan baik lah semua macam mak dan ayah dema...

Mak dan Bapak nak bergambar pulak.. Shidee pulak masa nih sibuk nak buang sampah lah.. nak pergi toilet lah so tak ada gambar chef lah kali nih...memang akak nak cakap memang best lah activity kali nih.. semua pulang dengan senang hati dan gembira.. okey semua cepat balik hotel nak tidor dan esok pepagi nak terjun pool.. nanti akak update part 3 lak yek...

P/S: akak suka kawan kawan akak yang rajin mengemas macam Aidee, Iza dan lenlain sebab bab mengemas memang akak malas.. habis bersih rumah tu dema kemas.. thans friends...

No comments: