19 April 2012

PARENTS TEACHER MEETING

pada 14hb lepas ada perjumpaan guru dan ibubapa di Little Caliph Sri Gombak... masa nih lah cikgu Alli akan beritahu progress dan perkembangan Alli di sekolah

Okey akak cuak tau..sebab akak memang tahu anak akak nih banyak alasan kalau nak belajar.. penat lah.. ngantuk laa.. lapar laa.. akak ingat kalau kat sekolah dia boleh lah.. rupa rupanya adoiiii.. dia lebih jadi macam yang berhormat atau wakil rakyat kat sekolah dia..

Kalau time belajar memang dia punya kerja tak pernah siap.. dan buku mewarna dia memang tak habis kaler pun.. rambut kaler merah.. muka kaler hijau.. tapi kalau time berhibur atau menyanyi memang dia yang paling suka....kelas sebelah ada nyanyi2 dia sbuk nak tengok. satu lagi perangai dia.. kalau teacher tegur dia.. dia akan merajuk dan duduk bawah meja..sama perangai dia buat kat rumah.. manja lebih kot..

Tapi dari segi berkawan dia memang amik berat dan berkawan dengan semua orang termasuk budak umur 6 tahun.. memang pandai berkawan nih..


Berdasarkan penerangan cikgu..Alli sangat aktif macam tatau penat.. tak ada lah tidor kat sekolah.. lagi satu sifat amik tahu dia..kalau kawan kat belakang sekali kelas ada masalah..dia sure tahu dan dia akan pergi ke meja orang tu tanya macam macam,,, sejibik rupa wakil rakyat...

Akak tanya cikgu murid lain ada yang dah pandai menulis ker? dan cikgu kata ada.. tapi akak cakap ngan cikgu maybe alli nih lambat sikt sebab dia lahir bulan dua belas..kalau ikut umur dia baru 4 tahun 4 bulan...

Tapi dalam tu akak dok cuak gak.. dah lah pelat tak hilang-hilang. akak pergi kedai buku nak bagi dia latihan kat rumah.. setiap pukul 9 malam memang tak ada TV, Computer, Games allowed during this hour...
Hari pertama cukup dengan huruf A... siap beli chop lagi sebab cikgu dia kata Alli suka kalau dapat chop..
Alhamdulillah.. Alli nak belajar.. tapi penuh dengan air mata akak dan Alli lah..akak memang kurang sabar.. respect betul lah sesiapa yang sanggup jadi cikgu nih.. dengan anak akak pun jenuh akak tangan tangan kan..apa lagi anak orang nanti...

Hari kedua... huruf B

Hari ketiga huruf C.. ada improvement cara pegang pencil
Setiap kali pukul 9 dia ingatkan akak nak belajar.. dia memang suka belajar tapi kena duduk sebelah dia dan perhatikan dia buat..sebab dia suka pujian... masa buat huruf C nih laju dia menulis.. maybe senang kot...

Huruf D
Tulisan dia makin cantik dan makin kurang salah.. dia dah pandai control pensel tu.. akak bagi dua cop dan tiga bintang.. tak sudah2 dia cium pipi kita say thank you..

lepas belajar menulis..satu hari satu lukisan dia kena warna.. dia memang minat.. dan makin cantik dia kaler.. akak bagi dia guna crayon.. sebab kalau pakai pensel kaler dia kata lambat habis.. crayon kan besar2 mata dia...akak beli yang quality baik punya dan tak kasi bawak sekolah nanti banyak idea dia nak menconteng pulak.. sebab crayon nih kaler dia terang dan senang lekat..

Hari pertama dia kaler agak comot sikit...

Hari kedua ada improvement sikit.. akak ajar dia teknik kaler jangan bagi comot...
Dah boleh mewarna dengan agak baik.. lepas mewarna mesti nak chop... bagi jer lah

Bulan 5 nih teacher kata ada assessment..macam exam lah.. kena gigih akak nak mengajar Alli nih.. nak jugak dia sama pandai dengan anak orang lain...makin banyak lah drama air mata ibu dan anak lepas nih...


2 comments:

Kuazue Mohd said...

hahhha... aku laks.. abahnyer kontrol.. aku kontrol tengok ajer... lagi kurang sabau dari ko... cuma sekali sekala aku turun ler ajau iqra'... hahhaa... good luck...

Yus said...

aku sabar sikit lah dari laki aku.. tapi keluar gak suara soparno aku nih.. anak aku ngan laki aku lagi tak leh belajar.. manja sangat. iqra' pun kengkadang aku buat latihan kat rumah gak.. tu yang drama air mata.. laki aku tak leh jadi cikgu... salah teknik... heheheh

camner lah orang beranak ramai ngajar anak2 yek...