13 April 2012

SIRIH PULANG KE GANGGANG?

Ini berkenaan orang rumah akak..eh silap .. akak lah orang rumah... my other half org putih kata... Addy kan dulu bekerja di Cyberjaya tahun lepas.. lepas tu di pindah ke pharmaceutical company di Petaling Jaya kerana 1) satu better offer dan  2)satu lagi sebab previous company dah di beli oleh Xerox dan mereka banyak buang orang kira kira 80 orang juga yang akak tahu lah.. tapi pada masa tu Addy tak kena buang tapi dia takut lah pulak sebab lambat laun nanti terkontang kanting dia nak cari kerja..

Setelah setahun kerja di Company sekarang nih.. dia dapat offer dari Company lama dia untuk masuk balik ke Cyberjaya.. Addy tak ada lah bercadang nak tukar office sebab baru setahun kerja kat Company baru nih.. lagipun mampu ke Company lama dulu nak match the Pay yang company sekarang bagi?

Tapi hakikatnya Addy amat letih nak kerja kat kompeni sekarang nih.. walaupun 4 hari bekerja dan 4 hari bercuti tapi dia tak ada life.. maklumlah dia bukan cuti macam orang lain sabtu dan Ahad.. depend on rotation...selalunya off day dia jatuh pada selasa sampai Jumaat.. dan kerja dia memang dua belas jam.. kira 2 hari shift pagi dari 7 pagi sampai 7 malam dan dua hari lagi shift malam dari 7 malam sampai 7 pagi.. memang sakit badan uols...nak nak time kerja malam.. bergilir nak cover UK dan US region

Kalau member ada majlis or event semua buat sabtu dan ahad.. for sure dia tak leh join.. lagipun anak akak start sekolah.. nak jalan2 tak kan nak kena ponteng selalu... kalau sepupu or saudara buat kenduri kawen akak sorang je boleh hadir.. dia kena kerja.. so rasa tak best kat situ... sikit2 dia rasa lonely sebab dia tak leh kongsi hobby or join event ngan bini dia nih..
kebetulan HRA Requiter dari company lama call nak offer kerja kat Addy.. gaji yang dia offer tinggi sikit jer lah dari gaji sekarang.. taaaaaaaapi yang Addy tak suka dan tolak offer tu sebab work from home.. maksudnya dia on standby dan tak payah g office.. balik macam dulu lah.. tak kira pukul berapa orang panggil meeting walaupun kul 3 pagi kena on computer juga.. walau dari rumah pun mengganggu leasure time tidor gak.. masa tak tetap...lagi satu dia working on shift maksudnya satu bulan dia kerja waktu malam dan satu bulan kerja waktu siang.. dia tak suka.. dia nak kerja normal hour dan nak datang office....kat rumah dia kata tak boleh buat kerja sebab anak dia suka kacau..

Beberapa mingu kemudian.. Director office lama personally sms addy kenapa Addy tolak offer... Addy tak balas sebab dia dah state reason dia kat HRA recruiter.. Addy kata kalau Director dia serius nak offer Addy kerja sana dia akan call..

Dua hari lepas Director tu dua kali call.. Addy tak angkat..kali ketiga akak suruh Addy angkat.. mana tau ada negotiation ker... memang betul... Malaysian Director tu tanya What Addy want for them to hire Addy...So Addy request nak kerja 9am to 5am he agreed.. dan salary yang berpadanan dengan expertise Addy (sambil dah calculate kalau 3 tahun tak ada increment) and guest what..he agreed without negotiation.. kalau akak tamak mintak lagi tinggi lagi... tapi cukuplah rezeki banyak tu.. tu pun income tax sebulan pun dah cecah 2k

So Monday nih 16 April akan keluar offer letter, dan Addy akan tender resignation on Tuesday... Good Luck Addy...

Sekarang baru Addy kata Work life Balance.. ada masa tuk kerja dan ada masa tuk family dan diri sendiri.. so next month setiap sabtu dan ahad boleh join apa2 event yang kawan kawan anjurkan kan.. yeah babehhhh...

No comments: