24 July 2012

PULAU TIOMAN - PART 6

kita lupakan pasal Bazar Ramadhan yang akak rasa lagi dua minggu akak pergi balik kot..sebab masa tu sure akak dah malas nak masak :))).. makan malam kali nih akak tak pergi santai cafe.. nak try cafe lain.. tapi mak aii lembab sangat..katanyer tukang masak bercuti.. dia masak tersangat lah lama almost 40 minutes baru dapat makan.. nasibbaik sedap.. masak macam style kat rumah jer rasa dia. tapi tom yam dia tak sedap...


Sempat lagi keluar posing sebab malam nih Jepp dan Syaiful kata nak bawak we all round tepi pantai since air pantai surut so boleh berjalan sampai ke tengah dan banyak haiwan yang terperangkap dalam lopak.. dan satu lagi Abg Jepp nak ajak jimah tengok kelip2 kat pokok Api Api kat hujung pantai nih... nak ngorat le tuewwww...

Malam memang gelap so kena bawak torch light.. kalau g pulau tioman bawak siap2 yek.. nasib baik dema semua sediakan torch light yang kuasa tinggi punya tuk diving.. baik lah dorang dengan senang hati bawak pusing pantai jauh gak nak jalan kaki dan agak bahaya..dorang dah biasa so dapat elak dari kena gigit dengan haiwan berbisa seperti ular air, ikan pari...
We all dah makan terus lepak kat pondok dorang kat hujung pantai.. Jimah seperti biasa suka sangat ngan hamock nih..boleh tertidur dia tau... Jepp tengah bakar ayam.. nak jamu we all makan.. ala sweetnyerrr.. so tunggu air surut dulu baru gerak lah..

Edan tak mo join kitaorang berjalan kat tepi pantai.. tapi dia layan je lah Man nih sembang.. Man nih minat jugak ngan Jimah.. Iskkkk.. kenapa ??? kenapa???

Perhatian Man kat Jimah menyebabkan Jep jauh hati.. amboii ayat novel sangat.. bagi memenangi hati Jimah Jepp dengan rela hati nak bawak kami semua mencari kelip kelip.. kekekeek untung kami kawan ngan Jimah.. ada je orang nak tolong bawak kan.. kalau kami nak jalan sendiri memang tak lah. takut weh.. dah lah gelap.. ntah2 ada banyak ular air..eiii serammm

Posing berempat dulu...

Ewah ewahhhhh.. Man nih ntah berapa kali mintak nak amik gambar ngan Jimah.. siang tadi mintak ngan akak.. pakai la kamera akak ..malam nih mintak ngan Ori..pakai kamera Ori..asyik nak amik gambar ngan Jimah je tau..

Ntah apa lah yang dok dia sembang. happy bebenor..Jimah layan jeeee


Okey pertama akak dapat tengok ikan buntal real life.. tetiba teringat kawan akak Aidee yang kami panggil Ikan buntal masa sekolah dulu.. macam nih rupa dia yek... tak delah montel..abih tu mana duri2 dia?

Lepas tu sorang adik yang follow we all angkat pakai selipar. tetiba dia terus jadi bulat macam belon..wahhh excited betul we all tengok.. boleh jadi kembung macam nih.... macam mana dia boleh kembangkan badan dia dengan sekelip mata je kan.. ekor dia tinggal pendek jer..

Bahagian depan ikan buntal.. dorang offer nak bawak balik nak bagi we all tapi kena siang dan buang perut dulu pastu masuk kan belon bagi dia kekal keras dan awetkan.. iskk rasa macam leceh jer.. takper lah lepaskan je.. elok jer letak dalam air..dia terus keluar angin macam orang kentut dalam air..pastu terus jadi ikan balik.. wah best nyeeeee..


ada gamat laut gak..akak geli nak pegang..kalau dalam air nampak lembut jer.. tapi kalau kat darat dia jadi keras..eeiii akak gel..dorang pegang laa..akak tengok jer..

Lepas tu jumpa sotong kurita.. memang nak tangkap tapi sotong nih gigih pancutkan dakwat dia.. dah tu badan licin jer..pastu dia hilang di sebalik batu..
ada ketam gak tapi tak leh makan yang nih kot..
Ular adalah haiwan yang paling banyak.. akak memang seram sungguh..puas dah hilang suara akak menjerit..ada sekali kami jumpa sampai 5 ekor kat satu kawasan.. tapi ular air nih tak bahaya kata beach boy sebab yang bahaya ekor dia macam ikan sikit.. yang tu memang bisa.. kena hati2.. bahaya ke tidak bahaya akak tetap takut yek..akak asyik suluh kakki akak jer .. dah lah malam gelap gelita

Ada ikan pari gak.. nasib baik dorang cakap ada pari so kena hati2..nanti kena sengat..dorang memang lead the way..dah okey baru kami follow.. risau gak dema nak jaga we all kan..

Ada terserempak dengan Ikan Yu Cicak yang tersangkut dalam lopak masa air surut.. comel kan.. kaler macam harimau bintang...

We all habis tawaf pergi balik sepanjang pantai tu kira2 dua jam.. so lepas tu lepak lepak..sembang sembang kat pondok dorang sampai kul 2 pagi.. dorang ajak gi Rockfall (waterfall) kat belakang resort we all pagi2 tapi we all kata nak balik dah..rugii tak pergi..adoiii dorang kata cantik sangat...

2 comments:

Rinee Rinot said...

peh.. smpai part 6 tu.. syabas!

Yus said...

ada lagi satu episode lagi.. journey balik kl dengan bau kaki hahahaha