21 July 2012

PULAU TIOMAN-PART 3

Masa makan malam we all bersembang apa nak buat pada esok hari .. maklumlah we all tak amik package so macam free and easy.. siapa yang pergi snorkeling, saper nak hiking dan siapa yang nak duduk terperap dalam bilik je..

Owh malam tu kami dinner kat santai Cafe.. menu dia tak banyak sotong ketam udang semua tak ada yek.. ada ayam dan daging jer.. nak kata makan mahal pun tak jugak sebab we all order secara berhidang tom yam untuk 4 org makan, telur dadar 4 orang makan, paprik tuk 3 orang makan, daging masak merah tuk 4 orang makan apa lagi yek? owh sayur campur tuk 3 orang makan.. nasi tuk 6 orang (hahaha edan makan banyak ) air semua sekali kena RM65 ringgit jer.. Edan belanja Rm50.. tak de lah mahal mana.. tapi biasalah rasanya so so jer.. tapi kebulur punya pasal habis licin semua..
 

Akak dan Jimah plan nak g snorkeling waktu pagi.. amik dengan Paya Beach Resort. fee dia RM50 sahaja tuk pergi Renggis Island dan Marine Park.. tapi tetiba waktu pagi tu sedap pulak tidor..lepas breakfast rasa malas lak.. dah lah kul 9.00 pagi dorang semua berbondong2 gi snorkeling .. Rini dan Ori tak nak snorkeling dia nak gi tekek tapi jalan kaki.. dorang ajak akak sebab dorang kata dekat jer.. nasib baik akak tak ikut dorang.. kalau tidak menyesal beb.. nanti akak citer yek.. Edan nak tidor je katanyer..ceh.. bang duit je g tioman kalau nak tidor jer..

since akak dan jimah terlepas morning session tuk snorkeling sangap lah kat bilik.. ko tenung aku..aku tenung ko last2 we all decide nak tanya resort ada tak afternoon session tapi dorang kata tak ada.. so merayap lah we all hingga ke hujung pulau nak cari orang yang boleh bawak g snorkeling waktu petang.. tanya jugak a few tempat since we all berdua ada yang charge Rm280 tuk satu boat ke dua tempat tu.. agak mahal weh.. last sekali kami tiba kat hujung pulau arah genting(tempat Saiful) dia boleh bawak we all petang tu dengan charge RM150 tuk dua orang siap bawak g shopping ke tekek lagi.. (normal charge kalau nak ke tekek dari Paya nih ialah Rm60 sorang pergi balik tau)


Dah lepak kat tempat Saiful yang amat peramah tu rasa best lak.. sembang2 dan gelak2.. kalau ke pulau sila cari beach boy yek sebab dorang memang banyak citer dan sangat peramah.. so janji dalam pukul 2 we all tunggu kat tempat dorang dan nanti dorang bawak boat tuk g snorkeling.. best tau sebab we all berdua jer dan ada sorang satu life guard.. :) we all mintak fin sekali sebab senang nak swim so charge fin ada lah Rm7 sorang yek..dah saiz kaki we all kecik memang susah gak nak cari..

Abg Jep dan Abg Saiful dorang nih memang super peramah.. Pstt rahsia tau.. Abg Jep nih minat kat Jimah..:)
akak tak pergi lunch pun sebab kenyang lagi.. Jimah dah belasah burger lagiiii.. okey tepat kul dua we all gerak ke Tekek.. jauh jugak ke Tekek.. akak tak dapat bayang kan macam mana Rini dan Ori berjalan kaki ke Tekek..sampai ke dorang tu..? (akak dapat sms dari Rini kata nasib baik akak tak ikut dorang sebab jalan curam.. akak dah agak dah.. )

Perjalanan ke Tekek dalam 10 minit lah jugak naik boat.. sambil tu Jep dan Siaful menrangkan tentang kawasan yang kami lalui.. nampak dari jauh cantik jer.. air laut tenang dan kehijauan..

Sampai kat Jeti Tekek.. Jep jer yang bawak we all ronda pekan Tekek yang tak berapa besar tapi semua kemudahan cukup.. sekolah pun cantik jer.. saiful akan parking boat kat Marina Pulau Tioman supaya we all merasa naik kapal layar yang dock kat situ.. suker suker suker.. baik nyer dorang..:)

model kementerian pendidikan:) sila jangan tiru perangai model itu yek..
Orang kat pulau nih memang baik2 dan peramah.. tak payah mintak dorang sudi amik kan gambar we all.. akak sempat tengok ikan segar dorang jual..baru je naik dari laut.. ikan kembung 1 kg Rm7 jer..nangis akak tengok harga kat KL RM20 1 kg...

kat sini ada Duty free shop yang agak kecil.. ada macam2 lah dorang jual.. cekelat. liquor, rokok, souvenir (tapi agak mahal) pinggan mangkuk pun ada..

Jep setia mengikut Jimah.. akak jalan sorang sorang :(

Mcam body guard jimah pun yer.. bertuah badan ko jimah..mana pulau ko pergi ramai je minat kat ko... aku nih dema kata dah macam mak mak.. padahal aku rasa aku dah vogue dari ko..

Pinggan mangkuk pun ada jual.. tapi beli apa yang perlu yek. jangan ko berangkut pinggan mangkuk naik boat sudah


wah akak memang kaki posing.. pantang nampak tempat cantik.. walaupun akak tak hot tapi akak feeling saaaaaaaangat hot.. macam Fasha Sandha tak? heheheh

Jimah suka cover badan dia belakang akak tau.. nak nampak akak lagi montel dari dia lah kannn..
Posing lagi.. kalau ikutkan banyak gambar tapi tak terlarat nak upload semua.. nanti uols kutuk we all feeling model.. hehehheh

seeee banyak kapal layar docking..ada yang tak gerak2 dah setahun.. owner dia ada mat salleh so kalau dorang datang tioman baru gerak boat nih... okey lepas nih we all nak g snorkeling.. tak sabar nak tengok ikannn.. nanti akak sambung lagi..

Nak tanya ikhlas campur perasan nih.. macam FASHA SANDHA tak ? hehehehehehehhe

6 comments:

Kuazue Mohamad said...

hahahah .. fasha sandar lah ko sgt beb.. anyway.. windu ko !!

Pen Biru said...

salam ramadhan..moga ramadhan kali ini lebih diberkati

yantysamsul said...

Errr...errr..errrr.. Kalo bg komen takde effect duit raya aaila kan? Huehuehueheueheuehu..fasha sandha? Hueheueheueheueheueheueh

Yus said...

Mak engku.. ala kasi lah chance aku perasan nih.. heheheh

Pen Biru: selamat juga menjalani ibadah puasa dah prepare tuk raya dah? :)

Adik: aaila kecik lagi tak leh pegang duit banyak2.. akak bagi singgit je tapi ada 3 sampul boleh :)

Razanah said...

Salam sis. Murah harga boat tu untuk 2 orang. Sis ada contact number saiful tu tak? Mana tau weols nak mendiva naik private boat mcm sis juga. Hehe

Yus said...

Razanah actually murah lah hak especially i ada jimah for gedik gedik part... Contact number tak ada tapi dia boleh di dapati kat hut hujung sekali kat arena paya beach