23 July 2012

PULAU TIOMAN-PART 4

Lepas shopping cekelat sikit sikit kat Pekan Tekek we all terus menuju ke Renggis Islan.. Pulau dia tak lah besar.. cuma kawasan nih tekenal dengan tourist sebagai snorkeling sport.. dah pakai fin bagai we all terus terjun ke dalam laut.. owh akak dan Jimah memang snorkeling tak pakai life jacket.. reason kalau pakai life jacket memang agak penat nak swim sebab ombak akan tolak mengikut arus..lagi susah nak paddle guna kaki nih.. kalau pakai fin kita swim lagi laju..cuma akak bawak floater jer.. mana tahu kan penat nanti or terkejut nampak shark hahahhaha

Snorkeling di waktu petang air dia tak berapa cantik.. tapi okey lah.. kalau nak banding dengan Pulau Redang dan Pulau Perhentian memang tak terlawan lah coral di Redang dan Perhentian tu.. tapi nak jugak snorkeling kat Tioman baru leh buat comparison kan. Saiful dan Jep pun turun nak assist we all .. Saiful lebih kepada photographer we all.. abg Jepp jaga jimah.. whattt abih saper nak jaga akak nih.. iskkkk..

Owh akak bawak floater tu ha sebagai peneman.. agak dah agak dah... bende nih mesti jadi.. hehehehhe jimah memang ada charming kalau sampai kat Pulau... tapi akak enjoy snorkeling tak ramai sangat orang nih.. tak lah berlaga kaki kan..akak kan snorkeling agak buas sikit.. akak suka kejar ikan :)
Memula memang we all together gether nak swim berdua.. pegang tangan hand to hand.. bagi makan ikan :) Abg Jepp just perhatikan keselamatan kami jer...

Kan macam ikan berenang berdua-dua... kami snorkeling mengelilingi Pulau rengis..ceh bunyi macam besar.. kecik jer uols.. tak sampai sejam dah abih kayuh keliling pulau.. dan tak rasa penat pun..

Antara Coral yang ada di Pulau Rengis.. masih cantik lagi tapi tak ada ikan nemo..

Tetibaaaaa... akak rasa akak berenang sorang2.. jimah mana???? owhhh tengokkk Jimah sudah ada ikan jantan.. kemain ko yek.. Abg Jepp memang suka follow jimah kan.. Jimah pun apa lagi.. manje kemain.. tetiba snorkel bocor laaa.. tak larat nak swim lah sebab batuk.. adthoiiiiii

Ikan nih banyak laaa,, tapi nemo tak ada.. kat sini coral dia bukan tempat main ikan nemo..

rehat sekejap kat tepi batu amik napas... dorang nih bagus bagi tau direction nak swim mengikut arus air so kita tak perlu lah paddle kaki nih sepanjang masa.. lepas separuh pulau tu memang arus tu tolak kita sendiri pusing ke belah satu lagi.. so just enjoy the scenery jer la.


Coral lagi

Coral lagi dan fish ... ini kedalaman kira kira 5 meter ke dalam dasar laut.. nak amik gambar nih kena skin dive..


Tetiba ada baby shark.. we all berenang-renang mengejar baby shark nih.. elehh baby shark boleh lah.. tetiba mak dan bapak dia datang tak cukup kaki nak kayuh hahahahhaha


Setelah puas tengok coral akak pun nak naik lah ke boat.. susah weh nak panjat tangga tu.. tak ada orang tolong bukak fin akak.. akak kena cabut fin sendiri campak dalam boat.. nak panjat tangga kecik tu agak susah.maklumlah kalau dalam air akak ringan.. tapi naik ke darat akak jadi berat.. macam mana lah jimah nanti..kesian dia..

TAPIIIIIIII.. jimah ada orang sambut fin dia.. tolong bukak google dia.. tolong sambut dia naik tangga.. apakah ini?????... bermain buih buih chenta kah... akak nak merajuk laaaa .. asyik dapat Abg Jepp je la jimah nih..(kat perhentian puna abg Jepp a.k.a abang meggi)... lain kali akak nak bawak laki akak laaa.. baru akak rasa macam di sayangi.. :)

5 comments:

Rinee Rinot said...

abg jep x layan macik² ni hehe

Yus said...

saper makcik?? aku rasa aku bukan makcik (mode in denial) hahahahaha

yantysamsul said...

dugong takde muncul and claim akak long lost relative kah? huehueheuhe

Yus said...

hahaha..cer adik lak snorkeling kat sini..kot kot ikan buntal tu ingat kawan kot :)

Farain Zainal said...

Syok yer..