29 September 2012

ANA IKAN BAKAR PETAI KUANTAN

First time akak nak rasa Makan Ana Ikan Bakar Petai kat Tanjung Lumpur Kuantan nih.. ye lah selalu sangat terjah kuantan nih tapi tak pernah rasa ikan bakar petai yang galmer tu...tak susah kalau nak cari sebab dalam GPS dah ada Point of Interest kat situ Ana Ikan bakar Petai.. akak ikut je lah direction.. suh belok kanan akak kanan.. suh belok kiri akak pun kiri.. suh parking pun akak tak sangat teruja..

Pemandangan dalam kedai.. seperti biasa.. kalau hari minggu kot memang ramai sangat pelanggan nyer.. nak cari meja kosong pun susah..akhirnya akak dapat meja kat luar kat belakang kedai...tu pun ramai yang dok tunggu tepi meja jeee.. dan orang yang dah makan tu tak reti2 nak makan dengan cepat dan beransur.. suka lepak2 isap rokok sambil berbual


Kat sini akak nak rasa ikan bakar petai je pun.. nak rasa lah apa istimewa dia kan.. memula macam tak familiar cara nyer.. rupa2 nya kena beratur pilih ikan udang sotong pastu timbang dan sebut nama meja.. sebab akak dah lapar akak pilih dua jenis je.. Ikan siakap dan sotong goreng tepung .. tapi masa beratur nak pilih ikan pun sangat lah lama.. dengan bekas nak isi seafood pun tak ada.. akak mintak bekas tu tapi dorang letak dalam 4 bijik je orang belakang akak berebut amik.. sudahnya akak tak dapat bekas tu.. tu pun nak potong Q jugak. isk kalau pasal makan orang melayu nih memang terrer merebut peluang...


memula tunggu dalam setengah jam tak ada lagi orang datang amik order air dan nasi.. sampai akak terpaksa pergi kaunter dorang kata akan datang amik order.. tunggu sampai sepuluh minit lagi tak ada pun orang datang.. Addy dah bengang jugak.. so pergi kat kaunter sindir dorang nak order pakai email ke SMS.. terus dorang amik order.,.
Tunggu lagi sampai sejam tak ada jugak lauk yang sampai atas meja.. wah ini sudah tahap lembab macam siput.. perut akak dah sangat lapar okey..dah bertukar jadi raksasa.. tak seksi jadinyer... sampai sini tadi kul 7.30 malam.. dah 8.30 malam tak sampai2 lagi...anak akak dah meragam.. dia mana suka kalau ada kucing berkeliaran.. dia kan takut sangat ngan kucing...dah nak balik je.. akak pulak kalau lapar dengan anak meragam memang panas je hati...terus semua susuk tercabut.. hahahah


dah kul 9.00 malam akak g check kat dapur pasal order akak tu.. tak kan dah satu jam setengah tak ada lagi.. bukan akak order banyak pun..dua lauk je.. nasi tuk 3 orang dan air tembikai gelas besar.. Air pun tak sampai2 lagi.. apa laaaaa...


akhirnya dapat laaa.. lepas menunggu selama 1 jam 40 minit.. gilerrrrr kannn... tapi ikan tu tak ada petai.. akak order ada petai..lantak laaaa dah lapar malas nak banyak songeng...nasi lak tak sampai2 lagi... akak pergi ke dapur dorang, cakap akak nak amik sendiri.. nak tunggu dorang anta kena tunggu lagi sejam kot.. makan tak sampai 15 minit dah selesai dan terus bayar.. tak kuasa nak tunggu lama2 nak menyemak kan keadaan je.. semua jumlah makan kat sini RM70++.. ikan tu ada petai ke takde petai semua harga sama...

Nasib baik ikan bakar dia sedap..(ke sebab akak lapar sangat?) sotong tu biasa2 aje... tapi akak tetap nak merasa ikan bakar petai tu.. tapi mengenangkan nak tunggu sampai nearly dua jam.. akak serik.. dah lah sekali je kot akak nak makan kat sini...

No comments: