24 October 2012

HOKKAIDO SEAFOOD RESTAURANT

Lokasi: berhadapan Vistana Hotel di Jalan Ipoh
(Jalan Lumut, Damai Complex)
Operating Hour: 8.00pm - 2.00am

Errr bertabahlah ngan akak nih yek.. akak memang suka taw buat citer pasal makan2 nih.. bersinar sinar bijik mata masa menaip.. sebab tu badan akak memang tak surut2 lemak.. pastu sibuk salah kan kilang kilang baju tak keluarkan pakaian saiz XXL huhuhu..
Bff akak kalau datang KL sure singgah umah akak.. akak suka taw sebab akak tak ada lah sunyi sengsorang ngan Alli kat umah.. dan lagi satu akak akan berpikir berbagai2 cara nak bagi kawan akak nih makan nasi.. (dia dah lama tak amik nasi uols) nak ramping bak kerengga kata nyer.. benci taw..

Ntah mana si Kim suami tersayang Eileen dapat wahyu nak belanja we all chinese food.. dia pandai makan chinese food ke? Dia pilih tempat ewah ewah.. terrer ko yek.. lokasi tempat makan nih di Jalan Ipoh.. lebih tepat lagi kat depan Vistana Hotel Jalan Pahang tu.. memang kedai tu betul2 mengadap pintu masuk lobby hotel.. nama restauran nih Hokaido SeaFood Restoran.. akak tak pernah makan sini tapi ramai Muslim yang makan sini.. Tak served pork katanya.. dah lama dah akak tengok restaurant nih penuh je orang melayu datang makan...

Dia tak dapat pengesahan halal sebab menjual minuman keras.. yer lah nok.. kalau g karaoke Red Box yang ada buffet  tu ada pengesahan halal ke? sebab akak tengok dorang ada served beer gak.. dah makan sini jangan lah uols dok tonggang beer lak.. dah jadi HAROM tu...

Sampai kat sini elok korang booking meja laju laju pastu serbu kat bahagian seafood yek.. tengoklah uols nak order apa.. kalau tatau rupa dia camner boleh tgk contoh yang dia dah masak tu.. tunjuk jer laaa.. akak nih ikut je apa tuan belanja order...

Eileen lak katanyer nak makan peanuts jer.. peanuts tu bukan free tau.. dia kira macam wajib amik.. letak kat meja.. sila lah ko abis kan yek.. akak tak minat kacang.. akak minat nasi.. ngeeee

Anak anaknyer pun tak kuat makan.. agaknyer dema dah kenyang sebab petang tadi akak jamu dorang makan murtabak Raja dari Kelantan.. kawan akak balik kelantan bawak balik tuk akak akak nih..

Kim dan Napi memang makan apa sahaja.. selagi ada bende kat atas meja.. selagi tu dema tak stop makan beza ngan maknyer yek
okey akak dah bagi no kat makanan tu kan
1-Udang goreng telur masin
(ada rasa telur masin campur cereal dan lemak2 sikit.. sedap)

2-Ikan siakap masak Stim
(rasa masam dan masin je.. akak rasa tak sedap sangat sebab lain dari stim yang biasa kita makan)

3-Lala masak cili kot
(akak tatau rasanya sebab akak memang tak makan lala, kepah, mentarang dan seangkatan, tapi kim kata sedap sangat)

4-Chiken Lemon
(memula order tuk anak akak tapi rasa dia sedap pulak.. manis, masin dan masam)

5-Sayur campur cendawan (kot)
(akak tak makan sangat sebab akak karnivor..tapi Eileen kata muak makan cendawan banyak sangat)

Jumlah perbelanjaan malam tu.. sebagai orang BANDAR akak rasa mahal nok.. tapi sebagai orang KAMPUNG seperti Kim dan Eileen dorang kata murah laa.. sebab makan 4 dewasa dan 4 kanak2 dan ada pelbagai lauk.. terima kasih yek belanja.. rugi laki akak tak join.. so akak kena suruh laki akak belanja akak lah pulak yek sebab dia tak rasa lagi .. huisss alasan yang bernas puan yus.. sila amalkan selalu :))))

2 comments:

Sizzling Suzai said...

my feveret chinease restaurant so far :)

Yus said...

Tapi tempat dia sentiasa penuh kan.. I ada satu port lagi yang murah dan sedap chinese thai.. nama dia carini seafood kat selayang :)