24 October 2012

PENAT SEBELUM REHAT :)

Bila tiba hari Rayaaaa... ni yang akak lemau.. many things to do.. nak balik kampung kan.. balik kampung MIL pulak tu.. don't get me wrong.. bukan akak tak suka MIL akak tau.. tapiiiiii akak tak suka part nak mengemas dan packing tu.. macam terkejar kejar (padahal housewife je pun) apa yang sibuk sangat.. yer laaa orang selalu kata housewife tadak kerja kan.. cer try test 6 bulan.. baaaaaanyak kerja tau..

akak memang looking forward kalau kat umah MIL akak nih.. maklumlah akak kan menantu hantu tunggal.. makan berhidang, anak MIL take over.. no more. mama nak susu, mama nak makan.. mama nak berak.. mama nak mandi.. heheheh..easy kannn...eh itu bukan easy.. itu heavennnnnn !!!!!

yang tak best nyer.. dah lah nak raya kan.. so akak kena basuh semua sarung sofa, kemas rumah sampai kilat.. paking barang lagi.. kalau balik umah mak akak senang je.. sehelai sepinggang pun boleh sebab kat Sungai Buloh je pun.. 20 minit dah sampai.. umah MIL akak dekat 4 jam baru sampai.. nak nak sekarang banyak speedtrap.. kalau kenderaan banyak kat jalan raya menonggeng lah akak kat dalam kereta kebas bontot..

Task akak kat rumah minggu nih sungguh sibuk...

1. Menggosok semua baju bajan yang seminggu tak berlipat/bergosok.. yer uols..akak menggosok semua pakaian dalam almari.. akak tak just lipat je..

Selesai meggosok baju nih pukul 3.45pagi semalam..akak kan suka gosok baju.. dan kumpul sampai stock seminggu baru terhegeh hegeh nak gosok..

2. Arrange spices kat  dapur dan menyental sampai berkilat, periuk belanga, bersih kan freezer,

3. Basuh semua pakaian dalam laundry dan jemur supaya sempat kering sebelum balik hari nih, all towel, cadar dan blanket.. semua nak kena basuh baru wangi...

4. Basuh semua sarung sofa, table cloth, kain buruk,mop lantan dan lap tingkap

5. packing baju tuk bertiga dan barang yang perlu bawak balik kampung..

Laki akak lak.. (macam pahat ngan penukul)

1. sarungkan sofa cover (tak buat lagi)
2.tolong drill kan rail langsir yang terjatuh kat bilik tetamu.. (baru je buat)

Sekarang dia main helikopter dalam rumah ngan anak.. senang kann kerja dia.. takper ada sebab dia bagi elaun tinggi pada akak..

okey akak nak sambung buat kerja.. kang tak sempat siap sebab pukul 5.00 petang akak nak balik Tepen dah nih..

Till then SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA.. (kat umah MIL tak ada line internet sebab CELCOM BENGONG)...

No comments: