28 November 2012

BB CREAM

Apakah itew BB cream? Orang lain dah berazaman berbotol botol guna akak baru nak try?? takpe laaa.. sejak akhir akhir nih pantang orang sebut cream ituew bagus.. Krim ini bagus.. food itu bagus tuk kulit.. semua akak terbeliak bijik mata nak try..cuma produk tuk kurus kan badan akak tak ada lah beria nak consume lagi.. I LOVE MY BODY.. Bleh?

so berbalik kepada apa ituew BB Cream.. ini akak copy paste lag dari Wikipedia.. akak tahu BFF akak tu rajin skodeng blog akak nih.. nanti dia translate lah sendiri..kata Cekgu English kannn.. akak suruh google sendiri dia memang "rajin" ntah katanya nak tanda kertas exam budak SPM sampai 501 script.. akak sap sap sui je boleh buat nok..

okey nih akak copy paste yek (sumber wikipedia)

APAKAH ITEW BB CREAM?

BB cream stands for blemish balm, blemish base, or beblesh balm (apparently because of a copyright in Korea on the word "blemish"), and in Western markets, beauty balm. It is a cosmetic item sold mainly in East and Southeast Asia, although larger beauty brands are increasingly introducing BB creams to Western markets.
BB cream is promoted as an all-in-one facial cosmetic product to replace serum, moisturizer, primer, foundation, and sunblock. It can be worn alone as a tinted moisturizer, over serum and moisturizer as a regular foundation, and under powder, depending on the desired amount of coverage.

SEJARAH?

What was to become BB Cream was originally formulated in the 1960s in Germany by dermatologist Dr. Christine Schrammek to protect her patients' skin after surgery. Introduced to South Korea and Japan in 1985 – where healthy-looking, porcelain skin is heavily prized – the cream was hailed as "the secret of Korean actresses," and was heavily endorsed by Korean celebrities

 
FORMULA?

BB creams come in a variety of different formulations. Because Korean companies focused initially on the Korean and East Asian markets, they are offered in a limited number of hues. Instead of offering multiple shades for different skin tones, most formulas are designed to oxidize to match the user's skin tone. The skin-whitening properties of the cream, as sold in the Asian market, are an important element in its popularity. 

The cream is promoted as a multi-tasker, an all-in-one treatment, but Korean women mostly use it as an alternative to foundation, especially Western foundations that tend to be too heavy for their taste. The coverage is often mineral-based, and is intended to both cover and treat blemishes such as acne, sun spots and age spots. It also has anti-wrinkle, anti-inflammatory and soothing effects. Several contain hyaluronic acid and Vitamin C. The Huffington Post reports that some companies say BB creams have skin-regenerating properties.


Sumber dari Google Image
Kalau refer chart di atas tu boleh lah pilih yang mana satu idaman kalbu.. tapi since my cousin pergi ke Korea selama seminggu (extend lagi 2 hari sebab miss flight huhuhuhuuhu) so akak pesanlah Bb cream yang terkenal dengan harga murah kalau di sana.. akak pasrah uols keranan sepupu akak nih memang tak paham pasal makeup akak pesan bagi nama jenama je.. nasib baik dia tahu dia beli kan lah extra lagi one brand.. dia beli kan akak BB cream jenama SKIN 79 (2 unit) dan satu lagi BB Cream jenama Nature Republic.. dannnnnnn satu lagi SNAIL Therapy mask sheet.. whattt siput babi tu kannn???


Cousin akak kata Snail essence or Gel opr air liur lendir tu memang jadi kegilaan orang korea sekarang sampai BB cream pun ada hok letak Snail essence nih.. akak tengah pikir hok lendir mana lah siput babi dia letak dalam Masker nih.. akak dah cakap awal2 ngan sepupu akak nih jangan beli BB Cream siput babi... nanti akak akan lembab seperti siput babi.. kannnn


Dan setelah sekali akak pakai BB cream nh akak tak rasa kulit akak berminyak dan nampak lebih senang nak pakai bedak.. dia tak ada mempunyai texture yang berat macam foundation tapi dia mempunya coverage macam foundation tu di samping boleh merawat kulit katanyer kaaan.. akak suka.. beria akak makeup macam nak pergi party.. tapi sejak akak pakai tabita nih sapu BB cream sajer dah nampak macam pakai makeup tebal.. maklumlah kulit akak dah jeita kan..

Haa sebut pasal Tabita nih. kawan akak dah balik dari amik stock sila lah roger dia.. stok cepat  habis uols.. segera order yek kat SINI.. akak tak amik untung akak tolong kawan je.. (hahahah ayat yang selalu kawan kawan akak gelak kan)


No comments: