20 December 2012

SELF SERVICE LAUNDRY

Posting akak kali nih agak jakun.. tapi akak rasa memang SANGAT jakun okey.. kat Malaysia nih Self Laundry machine memang agak baru.. satu hari masa akak berjalan kat area Setapak tu berhadapan dengan entrance Columbia Hospital Setapak ada deret kedai kan.. kat situ ada satu row bahagian shop lot bahagian belakang jalan utama ada Self Service Laundry.. Gigih akak ke sana dari gombak semata mata nak try this new thing heheheheh.. (Yus sila jangan tunjuk Jakun sangat pls)

Being a housewife akak ada banyak masa untuk ke sini bebila masa walaupun kedai nih bukak 24hrs dah tak ada penunggu mesin pun.. nak bagi akak kurang nampak bodoh akak pergi kul 10 pagi sebab tak ada orang pun time pagi pagi.. orang g kerja or masih tidor kot..kalau student sure masih kat kelas..

Kalut akak pilih mesin..sampai dua okey.. semua baju, towel, cadar, selimut akak kasi basuh.. okey Adressnya adalah di bawah :)

Address : G-45 PV 128 Jln Genting Klang,
53300 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan.
sampai je akak terus sorting siap macam kat rumah.. baju ada calor dan baju light colour, off white dan mild wash.. tamak ko sampai 2 mesin 14kg akak amik.

Sebenarnya akak tak perasan ada for 9kg which is kecil lagi dan murah lagi.. terus nampak hok besar terus.. iskk takpe lesson lernt..

Tu ha kat hujung ada dua mesin 9kg.. lain kali kena pakai glasses besar sikit.. huhuhuhuhu

Okey ini dryer mesin..ada 4 biji je.. cukup lah.. sekali masuh RM4.50 tuk 23 minit.. select lah temperature High, Medium or Low.. akak terus tibai hok High je.. Tips kalau nak tgk kain uols dah kering ke belum sila bukak penutup pelahan lahan sampai dia berhenti spinning sebelum tamat tempoh dan select which kain yang dah kering masuk dalam bakul dan lipat.. kalau rasa perlu lagi masuk kan RM1 lagi tuk 5 minit extra.. bagi akak kalau kering semua jeans dan towel yang tebal tu 40 minit cukup..

Hok atas nih washing instruction.. memula load baju kat dalam washing machine, pastu tuang fabric softener dan detergent kat ruang atas mesin kat bahagian yg telah di tetapkan..kemudian pilih suhu yang di kehendaki bagi cucian kotor sangat pilih lah hot water, warm dan cold.. of course harga berbeza.. lagi panas air tu lagi mahal lah yek.. pastu tekan start dan tunggu dia berbunyi tanda dah siap..

Kalau lupa bawak sabun boleh je beli detergent , softener dan dryer punya pewangi. kalau dahaga ada jual air.. kalau nak berinternet ada wifi free siap ngan password semua mesin nih menggunakan duit RM0.50 baru yek.. tak ada duit RM0.50 baru? tak ada masalah nampak tak kat slot tepi beli sabun tu.. masuk duit kertas Rm10 dia keluar lah duit emas RM0.50 tu.. tukar lah sebanyak mana uols nak..


Note: Ada satu hari tu akak pergi waktu malam dalam kul 12 malam yek.. punyalah ramai orang.. nak tunggu dryer lagi lama.. nak tunggu mesin pun kena atur basket.. laku sungguh.. kali ketiga akak pergi..akak basuh siap2 kat rumah pastu akak kering kan kat sini jer.. satu mesin besar tu RM4.50 je.. senang kerja akak terus lipat... sampai kul 3 pagi taw.. gigih tak akak? hehehehehe



6 comments:

Ismi Umar said...

Teringat aku cita Mr Bean. Ko jgn minum air sabun plak Yus. Hahahaha.. BTW aku nak tanya.. gambar2 yg ada muka ko tu sapa yg nangkapnya? Ko buat self timer ek?

Yus said...

Aku pun rasa macam Mr Bean kat sini heheheheh.. apa lagi aku wat timer je nok.. lain kali aku suruh suri rumah lain tangkap gambar aku heheheheh

Story-licious said...

akak.. kat gombak xde lagi ke dobi mcm ni?

Yus said...

@story-licious

takde :( kan best kalau ada.. at least satu taman ada satu tempat macam nih.. bukan semua orang suka hantar dobi bagi orang cuci kan.. berguna gak time hujan nak keringkan kain kannn

yus zana said...

Tq yus ...atas info ini

Yus said...

Welcom zana.. sekarang dah banyak nampak mesin macam nih..