31 May 2012

MARINA WATER PARK

Sesuaike uols panggil nih water park?juah panggang dari api taww.. since kolam renang yang amat comel di akak punya hotel so akak decide nak mandi yang kononya Waterpark di sebelah Marina Cove tu.. panas terik kul 4 petang gigih akak pergi nih..

Tiket dewasa RM8 dan kanak2 lebih dari 90cm RM5.. mahal uols..



Dalam kolam dia penuh pasir.. memang style buat macam pantai kot.. sebab tu air dia jadi warna keruh..
Budak kecik nih memang pantang nampak air.. kalau air kaler merah pun dia terjun gak kot..

Tak dalam pun tapi kita risau dia nih banyak minum air.. sakit perut baru tau
Dia asyik ulang2 main slide nih jer.. ada je dia dapat kawan..


Haaa keluh giler warna slide nih.. macam tak pernah bercuci..

Kesimpulannya tak best dan badan akak gatal2.. tak mo lah akak mandi sini lagi...

Malam tu pulak we all makan kat Ikan Bakar Teluk Muruh kat tepi marina cove gak...
Orang ramai sangat sampai nak tunggu order memang lama..owh seafood dia tak fresh lah uols.. mana nak cari seafood yang best kat area Lumut Sitiawan nih yek.. akak tanya pekerja 7-11 kat sini pun dema tak tau..


Nasib baik bag Pulis belanja.. tapi still rasa macam tak berbaloi.. semua sepakat kata mereka masak memang FAIL dan tak harus bukak kedai makan..

Akak tatau lah berapa dorang charge tapi memang semua lauk tak habis... akak kena ratah laukk.. memuala akak ingat nak minum jer sebab dema kata akak dah besar peti ais 4 pintu hahahahaha

Anyway thanks Sein.. kalau ngan ko duit kami memang tak laku.. :)

30 May 2012

VIRGO BATIK RESORT LUMUT

Kat mana nih yek uols...?Kat Teluk Batik Perak laa.. demi menghadiri majlis perkahwinan kawan akak di Sitiawan so kami beramai2 bergather2 ke Lumut tuk memeriahkan majlis tu..memang meriah tahap hampeh.. bukan pengantin yang hampeh.. tapi we all laaa.. dah macam rusa masuk kampung .. hahahaha

Okey since cuti sekolah baru bermula maka banyak lah hotel yang penuh.. macam2 hotel akak try semua not available.. kalau boleh akak nak stay tepi pantai.. tak mo lah dekat tengah bandar.. apa kelas kan g negeri yang ada pantai duk kat tengah2 bangunan batu..

Hadapan Virgo Hotel.. Parking Insya-Allah cukup...
Setelah puas mencari akak dapat lah stay kat Virgo Batik Resort.. yer lah RESORT sangat lah uols.. kalau akak kat KL nih akak bagi cuma 1.5 bintang kot.. tapi kalau korang just nak tido or jenjalan ke kat sini kat bandar Lumut boleh kot.. tapi hampunnnnn.. coverage Celcom tak ada yek.. apa lagi internet.. jenuh akak kena duduk kat lobby baru ada public wifi.. tapi slow tahap siput.. sebagai KAKAK KAWASAN akak perlu ada talian yang boleh dihubungi kerana akak kerap dihubungi kengkawan yang nak tanya program.. maklumlah macam akak nih keluarga pengantin..

Kawasan Lobby hotel.. Kat sini lah baru ada Wifi
Disebabkan kat Lobby jer ada wifi maka ramailah orang berkumpul kat sini nak bercomunicate ngan kengkawan kot.. kat bilik line tepon tadak.. apa nak buat..communicate melalui facebook jer lah.. bley?

Satu satunya lift yang boleh muat 5 orang saiz M sahaja..
Owh dia ada satu lift yang sangat comel bagi mengubungkan sampai tingkat 4.. giler lama nak tunggu lift.. dengan pekerja pun naik lift nih nak hangkut barang.. adoiii.. becak jangan citerlah kalau bebudak baru balik dari pool... sabar jer lah yekk ..


Okey satu yang akak suka ialah bilik air dia asing antara bilik melepas hajat dan bilik mandi.. kira tak payah lah berebut sorang nak mandi sorang lagi nak kencing.. sinki kat bahagian luar lega lah sikit nak basuh muka or amik air sembahyang..

Bilik tidor akak ada dua katil Queen.. dengan harga RM160 semalam dengan bilik yang simple macam nih akak rasa agak mahal.. Siaran TV walaupun di pasangkan ASTRO memang tak clear.. dari korang dengar bunyi berdengung je baik tutup.. Ntah kawasan in terlalu panas or aircond perlu service pun akak pun tatau.. tapi kat balcony tu memang panas tau.. aircond lak lambat sejuk or macam sayup sayup je sejuk dia..
Masuk2 masuk je pintu dah nampak bilik air.. bilik nih memang dinding senipis papan lapis kot..sebab segala perbualan orang kat depan bilik memang dengar amat jelas.. bilik sebelah? heheheheheh sib baik bilik sebelah kebetulan Romy stay situ...

Basic facilities dengan almari memang open concept yek.. nasib baik ada mini fridge.. dapat jugak minum air sejuk.. beli siap2 kat 7-11 kat smpang ke Teluk Batik yek..

Balcony yang comel tapi tak ada tempat sidai baju basah... jenuh sidai kat dinding tu..

Pemandangan dari bilik.. tak nampak pantai pun uols.. jauh lagi kot..patutnya kat depan tu jer..

Kekekekekek inilah swimming pool paling comel akak tgk kat hotel.. hok nih dewasa punya tapi tak dalam sungguh.. just buat syarat jer.. kalau akak masuk macam mana lah keadaan kolam nih yek..  masa time peak nampak kepala hitam jeeee..

Hok nih kanak2 punya.. laaaaaaagi lah sendat sebab bebudak dok penuh main dalam nih.. memang just rendam badan dan jangan gerak2 akak tgk hahahaha

Okeylah kalau korang nak rilex dan stay reramai boleh je sebab akak punya bilik Standard Front View dia bagi katil Queen dua bijik... Breakfast jangan harap sangat laa.. akak dapat makan nasi lemak ngan sambal je sebab semua makanan dah habis kerana ada rombongan dari mana ntah (cikgu sekolah dan anak2 kot sebab semua pakai baju T-Shirt sekolah) sudah kasi bedal dengan makan never ending  punya style. akak tak paham style makan tamak2 walaupun tak sedap makanan kat situ..

for reservation boleh call
VIRGO BATIK RESORT
PERSIARAN TELUK BATIK, TELUK BATIK
32200 LUMUT
TEL:05-6838334 FAX:05-6692334

chowww...

25 May 2012

SEPAGI DI HULU YAM WATERFALL

Apa yek xtvt hujung minggu yang tak banyak keluar duit?nipis ekonomi rumahtangga kalau dok asyik berjalan jalan ke shopping mall or vacation siap berhotel bagai.. akak kena berjimat.. maklumlah kena kumpul duit sebab alli dah boleh buat passport.. :)

Pikir nye pikir Addy kata why not kita berkelah..lama dah tak berkelah kat air terjun.. yang paling dekat ngan umah akak nih Ulu Yam jer lah... Rasanya Alli dah near 3 tahun tak jejak kaki kat sini.. mesti dia happy main air..

Hari sabtu akak sampai dalam pukul 9.00 pagi.. gigih uols orang tak bangun tidor lagi ke apa.. akak orang pertama yang sampai kat area Stage no 2 nih... Banyak dah perubahan.. kawasan dah tak ada sampah sarap yang bersepah.. tong sampah pun dah banyak di sediakan.. semak samun semua dah di ranapkan tinggal pokok2 besar jer.. Owhh parking pun dah kena bayar RM4 per Entry.. okeylah kalau tempat dah berjaga macam nih..


Seperti biasa Addy kena setup tempat berkubang akak.. memula akak dah plan nak mandi tapi bila baring kat tepi air terjun nih mata rasa kuyu je.. dengan suasana sejuk memang susuai akak nak rehat kan mata.. Alli memang tak sabar nak mandi dah..

Akak bawak bekal simple jer as breakfast.. tak plan pun nak stay sampai tengah hari.. sure ramai orang.. Burger sorang seketu dan Cheese bread sorang sekeping cukup kot..

Akak yang memang tak mandi dari rumah berangan macam nak mandi kat sini.. tapi air dia sejuk sangat.. tak sanggup akak nak rendam dalam air sejuk macam tu.. tertidur akak lebih kurang 40 minit jugak lena tak hengat.. Addy sorang yang layan Alli main air.. tapi akak tengok Alli asyik berkepit ngan Addy jer..sebab sejuk sangat.. Sekejap2 dorang naik ke darat pastu masuk dalam air balik..

Lepas tu Addy pun layan nak tidor gak.. dia tak kasi Alli main sorang2 walaupun cetek.. yer lah air terjun kan kang tetiba laju jer hanyut anak akak kang... Masa nih dah ada lah beberapa family yang datang..siap nak buat BBQ lagi.. akak pun turun gak ke air tapi sampai paras lutut je.. malas nak basahkan baju.. dema nih lelaki senang nak salin baju..

alli memula tak mo main pasir.. lepas tu naik syok pulak.. hilang geli dia.. tapi still nak duduk atas kerusi.. hahahaha apa punya fesyen lah.. janji dia happy..sampai nak kena paksa balik rumah laa.. ada ke tiap2 hari nak ajak datang sini.. dia ingat Mama dia tukang jaga parking ke apa..

Bagaiman hari minggu anda? :)

24 May 2012

TEACHER'S DAY AT LCKI

Kisahnya nih lah first time akak kena prepare hadiah sempena hari Guru pada 16hb Mei lepas.. maklumlah anak akak dah ada cikgu.. akak ngan laki akak memang blur sikit nak bagi apa lah kat Teacher alli nih.. yer lah kalau nak di ukur ngan jumlah wang ringgit memamang jasa guru nih tak terbayar.. akak nak hadiah yang something sweet for Alli's teacher.. Alli pun dah pandai pilih.. yer lah suka ikut mama pergi cosmetic department kan... :)


Memula Alli nak beli angry bird cake.. merata akak cari tak ada.. secret receipi tak de..kat Festival city Mall kedai kek dalam tu tak jual angry bird cake.. kalau nak beli baskin robin sure cair lak nanti...

Akak pikir pikir akak prepare lah something yang kids suka makan dan senang akak nak buat pagi2.. maklumlah mama alli nih terkenal dengan sifat malu malu ke dapur hahahahah


Memula alli request 5 hadiah nak bagi kat teacher dia.. akak tanya alli nak bagi kat teacher mana? akak nyaris nak beli lima.. last sekali dia kata yang ajar dia Teacher Ikin dan Teacher Nad.. yang dia sebut tadi semua teacher kawan.. adoiiii... penat akak jadi inspector polis tanya nama2 teacher yang dia nak bagi hadiah..

Malam tu dia menulis dengan tulisan buruk nak bagi kat teacher dia.. jenuh gak nak ajar dia menulis cantik cantik .. akak kena tulis kat kertas lain pastu dia ikut tulis kat kertas nih.. sampai berhelai2 kertas dia guna sebab salah sampai ada drama air mata lah jugak sebab dia dah penat menulis..

So hadiah muktamad dia kata beri pada Teacher Ikin dan Teacher Nad.. huhuhuhu



Ini lah juadah simple akak.. roti akak potong 4 dan tabur dengan sausage dan tabur gak ngan mozarella cheese.. dah siap.. nak letak mayonnaise Alli tak mo.. so buat yang simple nih dan bakar 10 minit suhu sederhana je.. akak buat dua tray jer.. buat banyak2 kang orang lain pun bawak makanan jugak..


Owh ini lah teachers alli kat LCKI cawangan Gombak... comel2 belaka kan.. akak cilok gambar dema dalam FB LCKI.. harap2 teacher dema tak marah lah kan.. :)

23 May 2012

WELCOME CIK BUNGA SEKUNTUM

Selamat datang kepada bunga sekuntum yang bakal menjadi bahan usikan dan buli kumbang 4 ekor.. hahahaha.. Yes uols Cik bunga yang pertama dalam family akak telah selamat dilahirkan di Putra Medical Centre Sungai Buloh pada 22hb May 2012 (1 Rejab)  pada pukul 2.05petang dengan berat 2.75kg...

Cuba teka mana satu Cik Bunga Seputih Salju (adik lelaki akak suruh namakan anak saudara dia nih) hehehe. op coz Cik Bunga adalah sangat masam dah tak senyum macam Ummi dia..kekekek opss lupa hidung pun sama ngan Ummi dia.. harap2 boleh tarik bagi mancung...


Ramai sungguh baby yang lahir pada hari tu sampai padat lah jadual doctor hari tu.. akak tengok kerja doktor dan nurse yang sangat sibuk akak bersyukur tak jadi doktor uols..kalau jadi doktor pun akak bukak klinik jual MC jer... bley???

Lebih kurang 6 jam jugak we all tak boleh nak pegang baby nih sebab baby nih dalam pengaruh ubat.. maklumlah Ummi dia amik painkiller so effect pada baby so dia nak stabilkan baby nih dan reverse kesan ubat kat baby nih.. tidak lah asyik tido jer macam Ummi dia.. tapi Ummi dia tak ada ubat tidor pun boleh je lentok kat mana2...

kenapa mata sepet macam jepun.. taulah Ummi dan Abi kerja company Jepun.. kekekek

Haa dalam kul 8.30 malam baru boleh bawak masuk bilik.. maka berkerumunlah kumbang 4 bersaudara tu nak tengok Cik Bunga.. semua nak bawak balik.. tapi Ummi Cik Bunga nih kedekut.. tak kasi pegang nanti jangkit selsema, batuk .. hahahah udah rupa ibu ayam jaga anak ayam kekekek..

Tapi kumbang 4 bersaudara tu peduli apa.. dia buat macam anak patung jer.. kejap2 cuit.. kejap kejap cium.. kejap kejap urut.. heheheh.. tataulah macam mana Ummi dia nak kepong time balik umah Mak Wan nanti yek... sah sah kena buli Cik Bunga nih..


Cik bunga nih baik jer.. tak merengek.. bukak mata tengok sekeliling.. akak tau cik bunga nih bukan nampak apa pun tapi sure dia pelik bising sangat ngan suara cousin dia 4 orang tu bermain keliling bilik tu.. nasib baik bilik single..kalau bilik berempat haru betul..


Dan mestilah bergambar dengan Mama dia yang setia menunggu sejak masih dalam labour room dan setelah keluar labour room menunggu Ummi dia sambil makan nasi beriani daging.. Mama dah offer Ummi makan nasi beriani tapi ummi lebih suka makan ikan kering dengan lada hitam sajer.. camner..?? so Ummi makan jer lah karipap minum petang, dan air milo.serta nasi beriani sorang2.. sib baik tak ada peti ais.. kalau tidak lagi lazat minum air sejuk heheheh..

P/S: Ummi kata cukuplah sorang je... hahahaha Mama risau taun depan masuk spital lagi sebab bersalin.. heheheheheh

14 May 2012

BILA TELEPHONE MU TAK BERANGKAT..

uols pernah tak call ur dear husband tapi dia tak angkat2 tepon tu.. akak selalu uols.. alasan dia.. tak dengar on silent dalam opis.. tengah makan laa.. iskk kalau akak list kan alasan dia boleh buat novel tau...

Sometimes bukan ada bende urgent pun.. sajer nak kaco.. tapi akak dah dapat satu cara yang boleh dia buat call kita balik dengan segera.. uols nak tahu macam mana?

Akak sure setiap pasangan suami isteri mempunya password perbankan internet account simpanan suami.. contoh nye password mebeng, cimbeng, dan lain lain tu.. selalu kalau akak call Addy tak berangkat akak biar jer.. tapi sekarang kalau akak nak jugak dia call akak balik senang jer...

Akak bukak mebeng 2u dia pastu akak transfer kan sejumlah amount ke dalam account simpanan akak... kalau transfer ke fav account memang dia tak mintak taq nombor pun.. selepas beberapa minit akak transfer dia akan dapat notification .. masa tu baru dia call kita tanya ada transfer duit ker.. Now i get ur attention.. muhahahahhaha.. lagi lama dia ignore akak lagi banyak akak transfer....

Bijak tak akak.. :)