29 September 2012

ANA IKAN BAKAR PETAI KUANTAN

First time akak nak rasa Makan Ana Ikan Bakar Petai kat Tanjung Lumpur Kuantan nih.. ye lah selalu sangat terjah kuantan nih tapi tak pernah rasa ikan bakar petai yang galmer tu...tak susah kalau nak cari sebab dalam GPS dah ada Point of Interest kat situ Ana Ikan bakar Petai.. akak ikut je lah direction.. suh belok kanan akak kanan.. suh belok kiri akak pun kiri.. suh parking pun akak tak sangat teruja..

Pemandangan dalam kedai.. seperti biasa.. kalau hari minggu kot memang ramai sangat pelanggan nyer.. nak cari meja kosong pun susah..akhirnya akak dapat meja kat luar kat belakang kedai...tu pun ramai yang dok tunggu tepi meja jeee.. dan orang yang dah makan tu tak reti2 nak makan dengan cepat dan beransur.. suka lepak2 isap rokok sambil berbual


Kat sini akak nak rasa ikan bakar petai je pun.. nak rasa lah apa istimewa dia kan.. memula macam tak familiar cara nyer.. rupa2 nya kena beratur pilih ikan udang sotong pastu timbang dan sebut nama meja.. sebab akak dah lapar akak pilih dua jenis je.. Ikan siakap dan sotong goreng tepung .. tapi masa beratur nak pilih ikan pun sangat lah lama.. dengan bekas nak isi seafood pun tak ada.. akak mintak bekas tu tapi dorang letak dalam 4 bijik je orang belakang akak berebut amik.. sudahnya akak tak dapat bekas tu.. tu pun nak potong Q jugak. isk kalau pasal makan orang melayu nih memang terrer merebut peluang...


memula tunggu dalam setengah jam tak ada lagi orang datang amik order air dan nasi.. sampai akak terpaksa pergi kaunter dorang kata akan datang amik order.. tunggu sampai sepuluh minit lagi tak ada pun orang datang.. Addy dah bengang jugak.. so pergi kat kaunter sindir dorang nak order pakai email ke SMS.. terus dorang amik order.,.
Tunggu lagi sampai sejam tak ada jugak lauk yang sampai atas meja.. wah ini sudah tahap lembab macam siput.. perut akak dah sangat lapar okey..dah bertukar jadi raksasa.. tak seksi jadinyer... sampai sini tadi kul 7.30 malam.. dah 8.30 malam tak sampai2 lagi...anak akak dah meragam.. dia mana suka kalau ada kucing berkeliaran.. dia kan takut sangat ngan kucing...dah nak balik je.. akak pulak kalau lapar dengan anak meragam memang panas je hati...terus semua susuk tercabut.. hahahah


dah kul 9.00 malam akak g check kat dapur pasal order akak tu.. tak kan dah satu jam setengah tak ada lagi.. bukan akak order banyak pun..dua lauk je.. nasi tuk 3 orang dan air tembikai gelas besar.. Air pun tak sampai2 lagi.. apa laaaaa...


akhirnya dapat laaa.. lepas menunggu selama 1 jam 40 minit.. gilerrrrr kannn... tapi ikan tu tak ada petai.. akak order ada petai..lantak laaaa dah lapar malas nak banyak songeng...nasi lak tak sampai2 lagi... akak pergi ke dapur dorang, cakap akak nak amik sendiri.. nak tunggu dorang anta kena tunggu lagi sejam kot.. makan tak sampai 15 minit dah selesai dan terus bayar.. tak kuasa nak tunggu lama2 nak menyemak kan keadaan je.. semua jumlah makan kat sini RM70++.. ikan tu ada petai ke takde petai semua harga sama...

Nasib baik ikan bakar dia sedap..(ke sebab akak lapar sangat?) sotong tu biasa2 aje... tapi akak tetap nak merasa ikan bakar petai tu.. tapi mengenangkan nak tunggu sampai nearly dua jam.. akak serik.. dah lah sekali je kot akak nak makan kat sini...

28 September 2012

PANTAI CHERATING

Pernah pergi Cherating... ? tak tahulah kenapa.. akak still tak pernah rasa Pantai Cherating tu menarik..sebab maybe akak selalu mandi manda di Pulau-pulau di Malaysia yang sangat jernih dan pasir yang putih.. tu yang rasa kat cherating tu tak berapa menarik.. tapi kalau nak compare dengan Port Dickson tu memang Cherating lah lagi best...

Akak singgah di Cherating waktu dah Lunch hour.. akak tapau makanan kat satu local restaurant dengan lauk2 kampung bersama Petai Jeruk hehehehhe.. Memang panas dan memang kurang pohon2 nak buat tempat berteduh kat tepi pantai.. dan keadaan Pasir Pantai yang yang sangat luas dan jauh dari gigi pantai.. nak berjalan ke laut pun akak malas.. akak duduk kat bawah pokok tempat orang berjual-jual.. bentang sleeping bag dan tidor.. angin memang sangat kuat..

Disebabkan angin yang kuat Addy dan Alli decide nak main layang-layan.. akak tak larat nak ikut. tengok dari jauh.. perut pun dah kenyang.. mata pun macam tak leh bukak..

Alli seperti biasa mana nak jejak pasir pantai mula-mula tu.. kena berdukung je.. Addy memang rajin melayan.. kalau ngan akak jangan harap laaaa.. sendiri jalan okey.. akak tanya dia nak mandi pantai ke.. dia kata tak mau..maybe dia rasa panas sangat kot..

Disebabkan tali layang2 tu pendek setakat tu jelah layang2 tu naik...

Lama-lama Addy pun main sorang2 anak dia dok tengok kattepi jeee..

Owh kalau tepi pantai jangan lupa bawak sun block.. kang jadi hitam legam lak..

Tengok anak akak sampai duduk atas sleeping bag pun tak mau.. rela duduk atas belakang akak sambil main layang2.. anak bandar betul laaa..

HAPPY BIRTHDAY DEAR DARLING @ PAPA

Hari nih Birthday my dear darling@Papa@Addy..dah makin hampir ke 40an nampaknyer.. tak lama je lagi tu.. tapi dia still rasa macam budak sekolah menengah katanyer... perangai pun macam budak2 sebab tu office mate dia tak pernah dapat teka berapa umur Addy yang sebenar.. macam awal 30an je.. kekekek perasan lah tu

Mission nyer akak suruh Addy pergi  kerja kat office... senang akak nak buat project surprise kat suami terchenta nih.. selepas amik anak akak balik sekolah, akak pergi ke Shopping mall nak beli gift.. duit dia jugak yang dia bagi elaun kat akak tiap bulan.. dia dah lama mengintai benda nih tapi dia masih tak beli lagi dia kata bukan urgent.. so akak pun tak suruh dia beli sebab akak yang nak beli sebagai gift nanti..

Tapi biasa lah kalau bawak budak kecik nih memang dapat satu gak gift tuk dia.. akak memang tak boleh nak beli gift tuk anak orang lain jugak sebab akan dapat satu tuk Alli nih.. bankrap akak tau...

Apa hadiahnyer? Rahsiaaaaa.. hehehehhe yang pasti dia suka sangat dan terus guna.. Tapiiii anak akak tak leh simpan rahsia.. akak cakap ngan Alli jangan bagi tau papa kita beli hadiah tuk papa.. dia kata okey.. Papa dia balik je kerja bukak pintu dia terus kata.. Mama beli hadiah tuk Papa.. pastu suh Akak bagi kat Papa.. akak beria2 lah cakap mana ada.. akak beli hadiah tuk Mak Akak sebab kebetulan hari jadi Mak akak pada 1 Oct nih.. pastu akak pura2 tanya Addy nak hadiah besday apa.? nanti akak belikan.. dia kata tak apa lah.. dia tak mau..

Dia pun ada cakap kat akak dia tak mau kek besday sebab bukan ada orang nak makan pun.. tapi akak beli muffin 6 bijik dan letak lilin sebab Alli yang beria nak tiup nyer.. muffin pun comel comel je..

Dan Alli memang yang paling beria2 nak nyalakan lilin siap tutup kipas dan lampu lagi.. Anyway Mama nak ucapkan selamat hari lahir buat Papa semoga rezeki keluarga kita semakin bertambah dan dikurniakan kesihatan yang baik.. We all love you very much and you are our hero...may our love till jannah..

dan akak belikan Mak akak sebentuk cincin emas belah rotan sebagai hadiah hari jadi yang ke 62.. bukan wang ringgit dan harta menjadi ukuran di sini.. kasih sayang dan pengorbanan Mak memang tidak ternilai dengan segala benda di dunia ini.. Semoga Mak memperolehi kesihatan yang baik dan bahagia selalu.. :)))

27 September 2012

MALANG TIDAK BERBAU

Penat akak blogwalking sambil berangan kat blog blog travel yang lain rasa macam tak best lak blog akak citer pasal travel nih.. maklumlah dorang jalan jalan pergi oversea.. cantik sungguh.. ada winter, summer, fall, autumn.. tapi akak masih laa kat negeri Malaysia tanah tumpah darahku ini.. takper ada duit lebih nanti akak pergi.. gayanyer macam cukup dah budget tu.. everything pasal alli semua dah settle.. tunggu time yang sesuai jer..

Anyway citer pasal Alli nih.. Iskk kemain nakal.. dah lama tak update pasal anak akak intan payung gunung berlian nih..tu lah orang lama dah kata Malang tidak berbau.. Kisah Alli nih recently dia sangat suka mandi pool.. almost everyday dia ajak turun kat pool bawaH umah akak nih.. kemain tak nak mandi kat kolam kecik nak mandi kat kolam dalam. dia akan terjun tenggelam pastu timbul balik.. macam tu lah dia buat berkali-kali..dah puas akak dan Papa dia larang tapi dia mana dengar kata..
Nak di jadikan cerita.. satu petang dia ajak teman dia mandi kat pool sebab Papa dia malas nak layan dah.. hari-hari nak mandi pool.. so akak layankan je lah.. lagipun dah beberapa hari akak tak tengok matahari..asyik berkurung kat dalam rumah je..

Seperti biasa dia suka main terjun-terjun.. banyak kali akak larang tapi dia buat derk jerr... siap suruh amik gambar dia terjun lagi..akak layan je laaa..

Macam2 gaya dia terjun..kedepan..kebelakang.. tapi kali nih dia try aksi kebelakang. nak jadi Pandelela kot...

Tiba-tiba dia landing tak kena tempat.. masa nih lah hasil terjunan yang tidak bernasib baik.. maka jadilah seperti di bawah...

Haaa terkoyak dagu dia kena kat tebing kolam tu.. memula dia tak nangis..akak ingat tak ada apa2 sampai dengar dia kata sakit.. akak ingat berdarah kat dalam mulut.. rupa-rupanya kat dagu.. dia masih rilek lagi..akak cuba control calm.. akak tekup dagu dia ngan towel.. dia suruh amik gambar nak tgk kat mana dia injured.. sekali lepas dia tengok gambar..meraunggg lah dia.. terus jadi drama queen..


Akak call husband akak.. husband akak suruh bawak naik nak tgk.. akak nak dukung Alli dia tak nak..sempat lagi kata nanti Mama sakit pinggang.. haaa tahu pun dah berat.. consider jugak anak akak nih...sampai kat rumah terus husband akak kata kena bawak pergi clinik.. lagi lah meraung dia.. takut kena jahit.. Nasib baik doktor kata tak payah jahit.. pakai gam je sebab tak lah teruk sangat..susah jugak nak suruh dia tenang kan diri.. nak riba atas mama jee...


Lepas settle semua.. dia boleh tunjuk jari looser tu.. adoiiii.. doktor kata jangan lasak2 sampai 3 hari datang balik bukak semua plaster tu.. tapi dia boleh senyap sekejap jer.. kat rumah riuh balik.. padahal masa kat clinic nak bercakap pun guna bahasa isyarat.. heheheh

So lepas satu hari dah boleh bukak plaster luar.. dan plaster yang kat kulit dia tu boleh bukak dalam 3 hari kat clinic.. tapi dia macam tak rasa sakit dah.. tak tahu lah berapa lama dia nak serik.. tapi kalau akak ajak pergi ke pool nak lagi tu.. :)

26 September 2012

KE KOTA KINABALU CADANGNYER

weh akak tak sedar pulak air asia ada buat promotion bilik.. tak pernah tidor kat Tune Hotel nih.. tapi since akak dah buat reservation masa tambang murah bertiga ke Kota Kinabalu tahun depan nih selama 6 hari.. wah wah apa akak nak buat 6 hari kat kota kinabalu kan.. dan hotel akak tak booking pun lagi sebab mana ada hotel yang bukak for early reservation tuk tahun 2013.. tapi Tune hotel dah buat opening rental hotel dorang kan.. sebenarnya hari terakhir tu akak punya flite ke Kuala Lumpur last flite dalam kul 11 gituew.. kalau akak sewa hotel mahal hari tersebut rugi jer sebab kul 8 malam nak kena check out dah.. so akak booked Tune hotel extra one day.. dah alang2 murah kan.. so akak check out nanti 1hb lah tapi kul 9 malam.. so extra satu hari tu akak burn je lah..

Hari hari yang lain akak akan booked hotel merata2 kota kinabalu.. yang pasti kaki gunung kinabalu memang satu tempat memang yang ada dalam list.. lagi beberapa hari tu tengoklah kat tengah bandar tu mana2 hotel yang available dan sure kena cari kereta jugak tuk berjalan2 kat sana kan.. :)))
 
kalau tak tambah add on tu sure lagi murah.. tapi anak akak sure nak aircond dan tengok TV.. ntah2 bilik tu jadi tempat tidor jer..dah siang hari sure merayap merata2 kan.. takut last2 tak tidor pun kat sini.. mana tau..akak kan suka sangat planning last minutes tapi memang murah kan sebab tuk 3hr 2 malam sewa kat Tune hotel KK nih cuma 115.16 termasuk aircond and Tv rental.. :))))

TELUK CEMPEDAK

Kalau dan pergi ke Kuantan tak kan tak singgah dorang punya famous pantai tu Teluk Chempedak.. memang happening betul kat area nih.. lagi pulak malam tu ada sambutan hari Malaysia..memang berduyun orang kat sini..ada yang dengan family, ada yang dengan tunang, ada yang dengan aweks. ada yang macam frust bercinta layan perasaan sorang sorang.. akak sampai kat Teluk Chempedak nih dalam kul 5 petang memang orang tengah ramai.. cuma fikir nak jalan2 jer pun...

Kat sini ada Mc Donalds, Burger King memang laku sungguh dorang business kat sini..ramai je orang.. akak suka makan aiskrim je kat tepi pantai..
Kan ramai orang kat tepi pantai.. tapi pasir kat tepi pantai dia sangat luas. nak sampai kan ke gigi pantai nak main ombak pun mengah jugak berjalan atas pasir.. akak memang tak ada plan nak mandi manda kat sini pun.. just nak tengok pemandangan kat tepi pantai.. yer lah cadang nak g cherating hari nih tapi sibuk buat lawatan ke East Coast Mall so plan tu tunda ke esok hari laa..

Angin sangat kuat.. akak pakai seluar belang2 tu dan macam clown yang main belon kat tepi pantai jer..
Alli yang baru bangun tido.. of course lah dia memang kaki drama mintak kena dukung jer.. air laut dan pasir pantai langsung tak mo jejak kaki.. takut or geli? tapi ombak memang kuat dan baru je kat tepi pantai air dah dalam..
Mamat tu memang enjoy main pantai.. rasa macam nak join je.. kat sini ada bilik air dan tandas yang selesa tuk membilas dan mandi selepas berkelah.. bayaran RM1 untuk mandi dan 50 sen tuk beli sabun.. kan best kalau dorang buat service sewa towel hehehehe..

dah lama sikit Alli dah rasa macam selesa nak main pasir.. tu pun sebab ada sorang budak baya dia tengah main air.. basak lenjun dia..nasib baik memang akak bawak baju spare alli.. akak memang sentiasa bersedia dengan budak kecik sorang nih..

seronoknyer kalau akak ada rumah tepi pantai kan.. akak memang sangat suka dengan suasana pantai.. tapi ye laaa.. kalau rumah kat tepi pantai mesti mahal dan maintenance pun tinggi.. kang tetiba hakisan lak.. huhuhuhu
Kami berdua just duduk tepi pantai sambil tengok anak bujang akak tu main air.. Alli tak berani terjun dalam laut tu.. just kat gigi pantai kasi basah seluar jer...

Hari pun dah nak beransur senja..perut pun dah lapar.. so jom naik ke darat bilas badan dan cari tempat makan...
Selamat tinggal teluk chempedak... nanti kalau ada rezeki akak datang  balik yek..:)))

25 September 2012

ZENITH HOTEL KUANTAN

Lama sungguh nak update cerita kan.. hari raya sibuk sangat dengan macam2 aktiviti yang macam amazing race gayanya. So pada hari Malaysia iaitu 16 September akak dan family buat acara bervacation main terjah.. We all pakat nak g cherating.. nak main pantai.. tapi hotel sekitar cherating semua full house.. masing2 penuh dengan orang bercuti kot.. so akak cari option kat bahagian bandar Kuantan.. memandangkan Kuantan dan bandar Cherating tak lah jauh mana.. lebih kurang 30 minit..Nasib baik Zenith Hotel yang terletak betul betul di sebelah East Coast Mall ada kosong.. lagi pun hotel nih hotel baru dan betul2 tengah bandar Kuantan dan tempat makan..ngeeeeeee..

THE ZENITH HOTEL Kuantan
Jalan Putra Square 6,
Putra Square,
25200 Kuantan,
Pahang Darul Makmur
Tel: 09-5659595
www.thezenithhotel.com

sampai je kat bandar Kuantan kita tak kan miss dengan dua baangunan yang paling tinggi di kuantan setakat ini lah.. satu pusat konvensyen dan satu lagi hotel Zenith.. betul2 bersebelah dengan East Coast Mall
Pemandangan di depan Hotel.. Parking kat hotel nih free of charge.. dan tak lah sesak macam kebanyakan parking hotel kat KL sampai kalau nak cari parking depan Lobby Lift punya lah susah..kat sini senang2 je parking dekat lift lobby kat basement parking...
Ruang legar hotel
Tempat menunggu or lepak? kat hotel
Kaunter Check In dan Check out.. walaupun tak ramai staff akak rasa smooth je transaction.. walaupun agak sibuk jugak akak tengok front desk tu..
dah dapat kunci bilik anak akak berlari nak naik ke bilik hotel.. nak naik ke bilik hotel kena pekai access card kat dalam lift. so akak suggest kena amik dua key card yek.. yer laa.. kalau husband akak keluar akak tak mo keluar at least kat bilik akak still ada aircond..dia dia boleh turun naik lift suka hati
Akak memang request bilik dua katil single.. sebab pertama single bed dia adalah saiz super single dan sebab kedua.. akak suka berselimut dan anak dan suami akak tak suka pakai selimut..so senang katil sorang satu.. dan akak punya katil sentiasa kemas.. kekekekek

Bilik mandi
Bilik yang agak luas dan kemas.. Ini adalah bilik standard yek..everything was fine in this hotel.. tapiiiiiiii... akak tak suka bantal dia.. sebab bantal dia pakai duck feather.. duck feather nih dia tak ada sifat menganjal..letak kepala macam tu dia meleper je laaa... errr korang faham ke tak? anyway sebab kat rumah akak semua bantal kekabu yang MIL akak buat sangat besar dan gebu.. so bantal lain2 walau kat hotel 5 bintang memang tak boleh lawan keselesaan bantal kekabu kat rumah akak.. next time akak maybe consider to bring my own pillow.. :)) macam kampung kannnn.. Tilam memang superbbb
Ada LCD screen Tv dan cable Internet kalau bawak Laptop untuk berintenet
Coffee Making facilities
View dari bilik akak..
Ruang bilik dari Tingkap.. Katil dia besar kannn tu super single
Sinki bilik air
Ada ruang Bath Tub..
Ada Shower Rose.. akak suka mandi kat shower Rose sebab air sangat laju.. rasa memang sedap je mandi..
Peti ais yang cute.. pakai lampu LED lagi kelas ko
Seperti biasa activity  renang memang wajib..walaupun kat rumah akak ada swimming pool.. budak nih bukan kira..semua dia macam excited sangat.. Swimming pool terletak di tingkat 4 sama level dengan Play room tuk kanak2. Gym, snooker. dan games room.. memang tingkat 4 nih fav spot Alli lah..

Semalam dah giliran Papa dia teman di Swimming so hari nih turn akak pulak.. kalau ikutkan akak masa nak turun lagi best dok kat bilik berendam dalam tub..

Kat area kolam renang memang banyak kerusi dan meja di susun sebagai tempat berehat. regulation kat sini memang kena pakai pakaian renang.. masa akak nak masuk sini dia tanya ada pakai pakaian renang tak.. akak memang pakai siap2 dan cover dengan baju lain kat luar.. tapi masa akak mandi ramai je orang yang tak pakai pakaian renang.. macam terjun sungai gitew.. :))
Kolam dia berkonsep infiniti pool.. sambil berenang boleh tengok bangunan east coast mall.. apa nak tgk sangat kan bangunan kat Kuantan mana ada yang tinggi2 sangat...

Overall akak memang puas hati dengan facilities hotel nih dan berharap hotel ini akak kekal menjadi yang terbaik di Kuantan.. :))
So tiba masa untuk melangsaikan bill dengan penuh senyuman.. :))) next destination cuti2 terjah??