29 January 2013

BALI DAY 1

22 Jan 2013

Cerita bali?? hmmm terlalu banyak nak cerita uols.. tapi tak tercerita.. yang lebih afdal uols pergi sendiri.. now i know kenapa orang suka pergi bali.. penuh dengan pelbagai perkara yang sungguh magic.. kalau pergi berdua dengan suami memang lagi magic.. tapi apakan daya Jimah pun Jimah laaa...Memula akak cadang nak naik komuter dari batu caves dan dari KL sentral nak naik bas.. tapi suami akak memang sayang sangat kat bini dia.. rela menghantar segerombolan dengan MIL akak.. macam nak hantar gi buat umrah lak uols..:)

 Okey our flite pukul 6.30 petang perjalanan ke Bali memakan masa 3 jam.. perjalanan agak panjang boleh lelap mata sampai terkeluar air liur.. tapi thanks god flite ke Bali tak ada orang yang jakun nak smokin guna vapor dalam flite.. makan tetap order yek tetiba memang kat atas awan memang cepat lapar
 Tetiba susana kat luar bertukar warna.. berlapis lapis kaler langit.. memang cantik
 Nasib baik seat kami satu row tuk tiga orang kami duduk berdua je.. so agak luas tuk letak barang kat tengah.. maklumlah travel buddy akak comel orang nyer.. kalau dapat dua seat memang best laaa..

 Dalam pukul 9.30malam kami sampai di Bali.. sayup sayup lihat suasana Bali yang penuh gemerlapan.. wah akak ingat Bali nih sebesar Langkawi je.. huh cukup ke 5 hari nak travel nih?


 Turun je dari flite dua biji Bas Air Asia tunggu nak bawak ke airport.. walaupun akak rasa jarak perjalanan ke terminal tak jauh tetap jemput pakai bas yek.. akak ari terminal LCTT nak menapak naik kapal terbang jauh uols.. melecet kaki.. dah lah we all cheapskate tak amik luggage...

 Sampai je di airport dah nampak orang yang jemput akak.. aka menggunakan service Pak Isme tapi yang menjemput kami adalah pak Ujang... tak kisahlah siapa pun janji kami enjoy di Bali.. Pak Ujang pun best jugak taw.. sure dia kena makan panadol banyak banyak sebab layan we all.. :)

 We  all diminta tunggu sementara Pak Ujang amik kenderaan.. seronok uols rasa macam VIP.. tolong angkat barang semua.. Owh kami menetap di Pop Hotel Kuta.. tapi sebenarnya lagi dekat ke Legian.. banyak club malam, walaupun hotel ni kecik dan baru bina tapi kemudahan dia memang superb dan praktikal.. dan dekat dengan berbagai bagai spa yang murah which is hari hari kami ke spa ;)

Owh hotel nih tak ada ciri ciri bali.. dia cuma bercirikan moden.. kalau suka tidor di bilik yang ada decoration bali dan suram suram cahaya boleh je pilih hotel lain.. tapi akak takut.. akak tak bawak laki.. tak kan akak nak peluk jimah..?

Sinki di bahagian luar
Dengan bayaran RM422.23 tuk 5 hari 4 malam memang murah yek walaupun hotel ini agak kedalam sikit tapi kalau percayalah uols akan biasa.. jarak dia tak jauh mana nak ke Kuta or Legian.. kami jalan kaki je malam malam lepas balik dari travel dengan Pak Supir..

 Kami memilih katil single maklumlah akak suka selimut sendiri.. kalau mintak katil queen sah sah akak kena rebut selimut dengan jimah.. dah lah aircond dia sangat sejuk...
 Toilet dia macam pod capsule.. jangan risau walaupun kecil tapi jimah boleh mandi sambil bernyayi dalam tu.. air dia pun sangat laju.. owh dia ada satu day bed kaler kelabu tu boleh muat sorang lagi kalau uols datang bertiga.. tapi orang tu kenalah kecil badanya..

 Satu feature yang akak suka sebab dia ada safety deposit box.. akak suka simpan duit or passport.. tak kan nak bawak berjuta juta duit kehulu kehilir kan.. maklumlah walaupun jutawan kat sini tak kan nak bawak semua kasi habis satu hari kan..

Bilik nih tak ada almari so dia cuma letak kan penyangkut baju je.. okeylahh.. sebab dia ada para di kepala katil which is akak susun baju kat situ dan barang barang akak sekali...
 Shower pod...
 Jamban pod.. kekekkekeke

 TV mengadap katil.. rancangan dia non stop citer best best.. kalau malam malam tetap nak tgk Tv taw.. walaupun mata dan macam garfield.. akhirnya TV gak yang tengok we all.. tak pe esok ada satu hari nak berjalan jalan... kena tidor awal...

6 comments:

Maria Honey said...

Woooooo...i miss bali so muchh!!!!!

Yus said...

Heheheh i baru balik ni pun dok berkira kira nak pergi lagi.. best kan Maria Honey :)

~Beb~ said...

Wahhh. Bukan main berjalan2! Bali mmg best. Semua tmpt kseronokan die tsendiri.

Sronok je dpt kwn big size! Memahami! Lol

Yus said...

Beb.. kalau jalan ngan kawan sama size (big size) memang best... memahami time lapar dan confident no satu kakakaka.. biar pun ramai mata memandang.....

Yup Bali penuh dengan magic dan negara bagai lukisan penuh seni kannn

FORGET-ME-NOT said...

kak..boleh minta no contact pak ujang di bali? itinerary kita plan ke nk g mana? tq..maya

Yus said...

@forget me not
itinerary kita plan sendiri kalau nak dia plan pun boleh sebab dia lebih arif tapi akak ada tempat yang tak mo pergi. Sila contact Pak Isme since pak Ujang kerja dengan Pak Isme :)

Ismiyanto/Isme
Phone:+62(0)361 7988081
Mobile:+62(0)81 338 614 174
(SMS 24 Hrs)
+62 (0)878 614 54277

Pin BBm: 234373D7

Info/email: infotourisme09@gmail.com

Email/YM: isme_tours@yahoo.com