30 January 2013

BALI DAY 2

Pagi pagi di Bali memang awal cerahnya.. pukul 6 pagi dah macam kul 7.30 kat Malaysia nih.. mata akak nih beroperasi mengikut matahari bukan ikut jam.. maklumlah akak ngan jimah memang dedua tak pakai jam tangan.. masing masing mencongak ikut matahari.. btw.. hari nih tour only for akak dan Jimah. Rini dan A'an malam nih baru tiba kat bali.. so tour hari nih tak ada lah plan nak gi tempat jauh jauh cuma Denpasar dan Pantai di Sekitar Kuta nih..

Kat Hotel Pop dia tak sediakan buffet breakfast tapi dia panggil morning bite which is dia sediakan dua jenis nasi bungkus (nasi merah dan nasi hijau) dibungkus dalam daun pisang dan ada air teh atau kopi.. pukul 8:00 pagi akak dah turun.. jimah tak siap mandi lagi.. dia memang buat kerja lemah lembik.. lambat je.. so akak turun dulu lagi pun tour hari nih start pukul 8.30 pagi..
Jemput makan.. nampak daun pisang pun dah rasa sedap... errrr aku apa apa pun sedap kat sini.. cuma tak larat nak makan nasi je hari hari :)
Haaa sebab akak amik nasi hijau so kaler dia hijau laa.. ada sambal, taufu, kelapa greng, keropok, ayam shreded.. kira macam nasi lemak lah..

selapas sarapan dalam pukul 9.00 pagi we all menuju ke Denpasar.. dalam perjalanan stop kat Monument  Bomb di Bali yang berlaku pada 12 Oktober 2002 yang mengorbankan lebih 200 orang.. Bom ini diletuskan di dua buah kelab di area Legian iaitu di Paddy's Club dan Sari Club.. dan selepas berlaku letupan itu keadaan bali sunyi sepi dari pelancong lebih kurang 3 tahun dan menyebabkan ekonomi mereka yang bersandarkan perlancongan tergugat..

Monumen ini mempunyai nama nama mereka yang terkorban kebanyakan pelancong asing dari australia, amerika dan juga orang tempatan.

Okey next destination kami singgah di Pasar badung. Pasar Badung merupakan pasar bagi warga tempatan disamping menjual kain chifon kain cotton kain langsir dan telekong.. kain lace juga banyak dan sangat murah.. Memula akak dah set mind akak kat Bali nak shopping apa yek? so akak tak bawak banyak duit.. tukaran juga IDR1 juta bersamaan RM315.. agak bagus juga rate dia kan..


sekali cuba tengok kedai apa yang ada kat alam tu? perghhhhhhhhhhh.. dengan kain lace yang cantik.. kain batik yang menawan, kain cotton yang beratus ratus design. (hok kain lembut dan sesuai buat baju dan ada jenis yang sesuai buat shawl atau tudung) pengsan akak tau.. akak beli kain untuk buat cadar dengan lebar bidang dia muat tuk buat cadar katil queen tak payah potong potong dah  serta boleh buat 4 biji bantal dan satu bantal peluk cuma berharga IDR 150,000.00 (5 meter) bersamaan RM47.25.. kain sangat tebal dan cantik sangat okey... kat sini sajer akak dah sambar dua set cadar dan satu helai kain chiffon nak buat blause.. nk wat camner.. cantik sangat uols.. kalau nak amik lace tu pun okey gak.. tapi akak dah kahwin tak kan nak pakai lace tu buat g kenduri kawen orang kan.. mau orang silap pengantin kang..

Sepanjang perjalanan di Bali kami naik kereta Toyota Innova nih. walaupun berdua tetap naik MPV.. kat sini kebanyakan pengangkutan adalah MPV kalau korang pandai naik motor boleh je sewa motor dengan bayaran IDR 50 000 (RM15.75) je sehari.. murah kannn..

Okey Setelah lepak di Pasar Badung selama satu jam kami bergerak ke Denpasar ke Monument Perjuangan Rakyat Bali.. kat sini macam muzium lah menerangkan tentang evolusi rakyat bali sejak dari kurun yang pakai cawat tu.. sampai ke zaman moden..
Panas terik sungguh kat bali.. terbakar kulit akak..rasa kalau masuk dalam bangunan tu tak mo keluar dah.. tapi nak bergambar punya pasal sanggup jugalah mengadap matahari

Okey bayaran masuk kat sini IDR10,000 yek lebih kurang RM3 kepada pelancong.. memula dia ingat akak orang tempatan or mahasiswa kat Indonesia so dia charge akak IDR2000 je. tapi lepas tu dia tanya dari mana Buk? akak dengan jujur cakap dari Malaysia terus jadi harga mahal.. lain kali kalau ke sini Pak Supir bagi tau cakap je dari Kalimantan sebab bahasa dia tak jauh dari bahasa Malaysia,.. huhuhu

okey dah penat berpanas.. basah lenjun ngan peluh.. kulit pun dah gelap gulita... perut pun dah lapar... moh kita cari tempat makan halal.. owh pak supir kami Pak Ujang adalah orang muslim.. dah tentu lah bawak kami makan kat tempat halal.. beberapa kali kami ajak pak Ujang kami nih makan sama stil kata dah makan lah.. dah minum laaa.. iskk segan betul nak join we all makan...

Lunch hari nih kami makan di Ikan Bakar Cianjur.. Akak ada makan kat salah satu outlet Cinajur nih di Bandung dulu.. sama je.. tempat makan nih agak kelas uols.. pegawai kerajaan je makan kat sini.. we all pilih tempat makan di pondok luar.. berangin je dan damai.. kalau makan kat dalam macam formal sangat.. kat dalam ada aircond.. tapi kami nak makan secara santai..

Punya lah happy dapat nasi... kami order yang simple je.. lagipun akak kenyang sangat lagi.. tatau lah pulak Jimah.. dia memang makan bertambah... Lama gak lah kami lepak makan dalam satu jam setengah.. terlupa kami ada Pak Ujang yang tunggu dalam kereta.. Pukul 1.19 baru kami gerak ke Sanur Beach.. giler tengah hari remang we all ke Pantai :)
Nak tunjuk je Bill kami tidak lah mahal mana.. total RM28.76 je.. okeylah.. tempat makan pun selesa...

dalam 15 minit kami sampai ke Sanur Beach.. sanur Beach nih tempat kalau nak pergi ke Turtle Island nak tengok penyu.. aktiviti snorkeling di Pulau dan naik paragliding, Banan boat.. tapi pantai dia tak cantik.. Pasir dia hitam.. tapi kalau korang nak pergi turtle Island boleh lah pergi ke Sabur Beach nih.. tapi kalau nak mandi manda baik tak payah laaa..

Demi kerana gambar rela kami berpanas taw... bukan panas sikit sikit nih.. senyum jeee :) Dalam pukul 2 petang kami bertolak ke Nusa Dua Beach..

Perjalanan ke Nusa Dua dari Sanur Beach 50 minit gak lah.. sampai tertidor akak kat dalam kereta.. kalau tak tidor memang mulut we all sebok je bercakap.. senyap time makan dan tidor jer.. bukak je mata.. wow.. kat sini memang terletak hotel yang mewah mewah belaka.. tempat orang ada ada stay for holiday.. dan pantai dia memang cantik... agak lama jugak we all kat sini lebih kurang sejam gak walaupun just for bergambar ..

cantik kan pantai dia.. tapi mat salleh gigih mandi walaupun panas terik.. lain kali kalau datang sini boleh bawak baju tuk bermandi manda...

Boleh rent basikat dua seat nih.. tapi kalau ngan jimah akak memang tak larat nak kayuh..kang dia ngelat pulak..

setelah selesai lawatan di Nusa Dua kami minta Pak Ujang bawak kami ke kedai telefon tuk beli sim card sini..kalau uols duduk kat Indonesia dari korang roaming baik korang beli sim card dia je.. nak call malaysia dan beronline pun murah.. Sim Card SimPati cuma IDR 10000 dan ada top up IRD 2000 sahaja dan uols boleh beli top up serendah IDR10,000.. macam akak beli top up IDR50,000 total semua IDR62,000 (RM19.53) tu pun tak abih guna.. akak bajet satu hari akak nak on kan unlimited internet dengan kelajuan sehingga 7.2 Mbs dengan harga IDR10,000..

Kalau nak call malaysia dengan murah just dail 01017 dan dikuti dengan nombor Malaysia anda contohnya 0101760192345600.. dan kalau internet unlimited satu hari,  hantar SMS ke 3636 dengan text UL ON 10K nanti kita terima sms dan balas dengan UL YA..

berikut adalah contoh penggunaan SimCard Simpati(TELKOMSEL) sebagai rujukan

Price              Period Speed                   Usage Limit          SMS
IDR5k            1 day Max 384kbs           30mb                    UL ON 5K
10K                1 day Max 1Mbs              60mb                    UL ON 10K
50K                14 days Max 384Kbs       300mb                  UL ON 50K

dan penggunaan bill akak sangat rendah masa hari balik pun akak ada balance 20k...

Pukul 5.30petang kami ke Jimbaran Bay.. Dinner di tepi pantai.. huhuhuhu besttt.. kali nih kami suruh Pak Ujang bawak kami ke Lia Cafe kerana banyak review dari pelancong dari malaysia dan harga yang tidak potong kepala berbanding dengan gerai lain..

Gerai Lia Cafe terletak bersebelahan dengan Bayang cafe (GPS Coordinat S8 46.218 E115 10.128)
Alamat: Jalan Pemalisan Agung, Jimbaran Bali Indonesia
Kalau supir uols tak tahu jalan or buat buat tatau sila bagi no telephone tuk di hubungi
Contact No: 08123907411, 08123981408


Malangnya hajat di hati nak makan tepi pantai dengan mendengar alunan lagu dari pemuzik jalanan tidak kesampaian .. hujan lebat turun.. berlari we all pindah tempat makan di dalam kedai..

Menu kami dan untuk makan berdua memang kenyang sangat.. dan kalau bertiga pun still okey lagi...

Siap ada Puting beliung lagi.. first time akak tengok nih...
Tempat duduk kami sebelum hujan.. tapi kat tepi pantai nih banyak anjing.. walaupun dia tak kaco kami tapi dok lepak tepi meja kami.. nak halau takut.. terpaksa panggil pelayan restoren nih tolong halau...

Tak nampak sunset seba awan mendung tebal.. hujan berhenti sekejap je boleh lah bergambar lepas tu hujan lebat balik.. so we all balik ke Kuta dalam pukul 7.00 malam.. owh sunset kat sini pukul 6.30petang yek...

Jumlah bill makan di Lia cafe ialah IDR 308000 (RM97.02) within our budget.. :) owh kami tak turun kat hotel.. kami suruh pak Ujang turunkan kami kat Har4d Rock Cafe. tujuan nak survey baju je.. ada dua tau satu hard rock hotel punya shop dan satu lagi hard Rock cafe punya shop.. tapi dedua terletak berhampiran satu sama lain..

Hard Rock Shop...

Posing lagi di Hard Rock Cafe.. akak tak bel apa pun just untuk anak akak dan anak saudara akak...

Salah satu lagi xtvt we all waktu malam ialah melayan spa.. murah sangattt..mana nak dapat kat malaysia kan.. we all pelanggan tetap kat Inner Glow yang terletak cuma 200meter dari hotel we all ke arah legian.. senang nak cari.. so setiap kali balik hotel sure singgah sini.. ada je buat meni edi laa. massage badan laa, reflexology laaa.. setiap hari lak tu..


Bagi menicure, Pedicure, reflexology, hari creambath kat tingkat bawah.. untuk massage kat tingkat atas siap dengan bath tub lagi... layan je lah kann





Akhirnya hari tu akak jadi penyokong pasukan Kedah ? heheheheheh syok nyer tidor setelah badan di belai penuh manja.. :)

7 comments:

Kuazue Mohd said...

aduhai...jenjalan lagi kamu yerk...best review..tapi ..ntah ler bila akan ku singgah ke sana...

Yus said...

Tiket murah beb.. sure ko boleh sampai.. tapi aku rasa ko borong kain je kot.. kain lace.. kain cotton..kain cadar muhahahahah

Sekadar Coretan said...

Happy shopping and holiday yus....nanti up citer & pic banyak2

Yus said...

SC
Tak terupload semua gambar ada dalam 2 ribu keping.. terpaksa buat collage bagi kecik.. janji maklumat sampai kan heheheh.. thank you

Sharlina said...

salam kak, nak tanya pasal Inner Glow spa ni...kalau dari Tune hotel dekat ke jauh ek?

Yus said...

@Sharlina- Hai.. kalau ikutkan maps dari tune hotel ke Innerglow Spa 3 dekat sahaja.. nak pergi setiap jam pun boleh :).. Inner glow spa bali ada 4 branch.. Tune hotel dekat dengan Jl.Raya Kuta kan.. ?

http://innerglowbalispa.com/index.php?menu=location

Sharlina said...

@ Yus

Owh....dekat aje la kalau macam tu. Thanks kak. Saya mula-mula plan nak pegi ke SmartDay spa tu, tapi InnerGlow ni macam lagi murah...hehe, suker2. TQ