31 January 2013

BALI DAY 3

Berpinau mata akak nak memilih gambar yang mencecah beribu ribu keping.. so akak terpaksa collage kan dia.. kang besar sangat space.. yang lain lain tu akak simpan je buat tatapan peribadi.. tapi serius banyak giler gambar... dan uols tahu kan bali is like lukisan.. everything looks beautiful.. even awan dia pun macam lukisan kapas kapas di udara... definitely must visit again.. next time with my chenta hati.. :)

Okey seawal 8.30 pagi selepas morning bites we all bergerak dari Pop Hotel Kuta untuk menyaksikan Barong Dance.. Barong Dance bermula pukul 9.30 pagi.. tix untuk menyaksikan barong dance ialah IDR100,000.00 bagi pelancong luar negara.. tapi kalau uols boleh berbahasa indonesia dan tanpa malu boleh mengaku asal kalimatan boleh dapat rate local.. heheheh btw ada sesetengah tempat akak mengaku dari Indonesia.. tapi pelahan je suara dari surabaya pak!!! sib baik dia tak omong JAWA... dan nasib baik tak kantoi...

Di atas adalah kisah berkenaan barong dance nih.. akak memang tak paham tapi kawan akak jimah tepuk beria.. akak ingat dia paham so akak pikir memang akak nih lambat pick up betul lah.. tanpa menunjukan akak memang tak tau apa apa akak pun tepuk gak lah.. sampai dalam kereta we all pun bercerita lah..rupa rupanya semua tak paham.. kakakakakak... patutlah menguap bagai semua geng akak.. kesimpulan BORING !!!! buang masa uols satu jam tu.. gi tempat lain pun best...

Yang membuatkan we all excited sebab salah seorang penari wanita mempunya iras wajah yang sama macam kawan we all Anne.. siap amik gambar dia je.. pastu masing masing sibuk berwhatapp lahh. update facebook lah... instagram laaa..

Okey setelah selesai satu jam kira kira 9.40pagi we all bertolak Ke Pusat Perbelanjaan Art Galoh Shop.. apa ada kat situ?...

Dia menjual berbagai bagai jenis TShirt baju kaftan kraftangan dan souvinier.. tempat ini merupakan tempat pelancongan di mana supir or pemandu pelancong mungkin akan mendapat komisyen sebab dia akan lekatkan sticker di baju we all menandakan we all satu group.. tapi barang barang dia memang tak cantik dan juga mahal. Satu apa pun we all tak beli.. sekejap je kami di sini kira kira pukul 11.20pagi we all dah check out dari kedai nih tanpa beli apa apa pun..

Dalam perjalanan ke Kintamani kami stop di satu Art Shop Wayan Mardiana Painter.. Harganya.. Ya Ampun Mahallllll.. kalau hok kecik tu dia jual dah 300 ribu.. nasib baik tak beli sebab kat tegalalang dapat bende yang sama 80 ribu dan kat tanah Lot lagi murah kekekek.. so kesimpulan survey dulu yek.. tapi kalau murah pun kat situ tak kan we all nak patah balik kan...

We are family.. Anak Bapak dan Mak baju rimau :)

Sepanjang masa akak amik gambar je.. kalau ada yang cantik maybe akak boleh suruh painter lain yang tak terkenal lukis gambar sebijik macam tu.. tapi akak bukan peminat seni.. yang tergantung kat rumah akak sekarang HotWheels Wall Track mainan anak akak.. macam mana nak buat konsep bali kan...

Akak lahir tahun Naga.. tapi naga dalam gambar nih kurus tak cukup makan...

Feeling melukis lah tu.. kalau lukis orang lidi akak terrer laaaa..We all berada kat sini dalam 15 minit je.. tak lama kan sebab tanya semua bende mahal .. tak berani lah nak hangkut... dalam perjalanan ke Tegalalang hujan dah start turun,... alamak mesti tak dapat bergambar ngan sawah padi bertingkat tingkat tu..



walaupun hujan lebat tetap turun dan bergambar.. nasib baik Pak Ujang ada dua biji payung besar.. boleh lak ke pondok tepi sawah padi nih.. sempat juga membeli belah kat sini sebab dia ada shop lot sepanjang jalan tu.. akak beli basikal kecik dia buat dari besi.. cukup detail hasil tangan dia dan akak tawar sampai dapat murah.. okey lah sebab kat malaysia akak tengok dorang jual RM200 kat bali akak dapat RM24 je...

Sawah Pagi di Tegalalang.. suasana di sini sejuk je ala ala cameron highland.. masa nih padi baru di tuai so pemandangan memang tak sehijau sewakti padi tengah merimbun.. errr merimbun ke nama dia kakakakakak.. hentam saja lah labu !!!! Kami bergerak untuk makan tengah hari ke Gunung Batur kira kira jam 1.00 tengah hari..


Pukul 1.30 kami sampai di Batur Sari Restaurant.. di sini terdapat dua restaurant yang halal dan disediakan tempat solat sekali.. kami memilih restaurant yang betul betul mengadap Gunung Batur...Gunung batur ini merupakan Gunung Berapi yang masih aktif dan telah  telah berkali-kali meletus. Kegiatan letusan G. Batur yang tercatat dalam sejarah dimulai sejak tahun 1804 dan letusan terakhir terjadi tahun 2000. Sejak tahun 1804 hingga 2005, Gunung Batur telah meletus sebanyak 26 kali.. sebab tu kawasan sekeliling begitu subur kan.. dan kat sini suasana sungguh sejuk.. lebih lebih lagi selepas hujan..

Untuk Lunch kali nih boleh memilih buffet or ala card.. tapi kami semua memilih ala cart kerana akak tengok banyak sangat pelancong yang datang sampai penuh tempat duduk yang cantik view dia.. makanan kat sini biasa biasa je.. sorang kena 70,000.00 menu ala card set..

Dalam menuju ke kereta berduyun duyun orang kerumun akak nak jual T Shirt Bali.. since kat dorang nih akak tak perlu tawar sebab dorang automatic turun kan harga.. sales girl yang pertama jual T shirt Bali 100,000 for 5 helai kira kira RM6 sehelai.. akak pun amik.. tetiba ada lagi sorang sales girl jual kat akak T Shirt yang sama 100,000.00 for 6 helai.. lagi murah.. tak sampai RM5 kan sehelai.. huhuhu akak amik laaa.. sekali nak jual keychain laaa.. gelang laa.. cepat cepat akak masuk dalam kereta nasib baik kereta kat sini tinted gelap hitam tak hengat punya......so akak dapat 200,000.00 for 11 helai T-Shirt Bali untuk souvenir.. akak tak ada duit nok.. akak beli tu pun cukup2 tuk kaum keluarga akak nih.. (tak cukup pun) saper cepat dia dapat..!!!

Selepas itu ketika pukul 3.20 petang kami tiba di Satria Agrowisata.. yang lebih tepak nak tengok luak Coffee.. Luwak Coffee nih adalah sejenis kopi yang telah di makan oleh musang liar.. (selalunya musang ini pandai memilih biji kopi yang sangat elok) kemudian setelah beberapa ketika musang nih akan berak dan terdapat biji biji kopi yang keluar sekali bersama najis musang.. najis nih yang di buru oleh pengusaha kopi dan membersihkan dan menggoreng dan membuang kulitnya kemudian di jual.. harga Kopi Luwak nih sangat mahal kerana satu hari nak dapat setengah kilogram pun amat payah..

Di sini kami kami dibenarkan merasa pelbagai jenis kopi dan teh secara percuma tapi jika ingin merasa luwak kopi kena bayar 50,000.00 nasib baik akak tak minum kopi.. akak just minum teh je.. kalau akak minum kopi nanti akak jadi mabuk kakakaka..

Setelah minum kopi dan teh boleh membeli hasil ladang ini di dalam kedai mereka.. terus terang akak kata harga dia agak mahal kerana bagi 100gm kopi bali mereka jual 40000 sebab akak tengok kat luar boleh dapat harga lagi murah.. akak cuma beli koko dan kopi bali je.. tu pun beli plastik kecik... buat syarat je nok!!!

Sebelum minum kopi tadi we all di bawa melawat sekitar kebun dan cara pemprosesan kopi.. rasa nyaman je dalam nih.. dan tenang sangat..

Okey cawan putih nih lah Luwak kopi yang berharga IDR50,000.. cara minum dia tunggu sampai serbuk kopi jatuh dulu kemudian minum.. kalau suka tambah dengan 1 sudu teh brown sugar.. mengikut akak punya tester (sebab akak tak minum kopi) memang sangat sedap yek kopi luwak nih.. perbandingan antara kopi bali dan kopi luwak ibarat nescafe (kopi bali) dan Starbuck coffee (bagi kopi luwak) kata kawan akak penggemar kopi lahh..

Dalam pukul 4.30 petang kami tiba di Tirtha Empul Spring.. Harga tix masuk ialah RP15,000. Pura Tirtha empul adalah tempat Air suci bagi agama Hindu di Bali yang baik untuk membersihkan diri.. Di situ terdapat kolam yang mengalir air dari mata air dan mereka akan mandi beramai ramai kemudian bersembahyang atau memohon hajat..  akak agak creepy di sini..

Pura Tirtha Empul

Pura Thirta Empul
 Jangan tak tahu orang bali nih sangat creative.. tengoklah hasil cenderamata mereka sungguh 18SX yek.. akak nak beli bagi kat orang pun segan nok.. siap buat key chain lagi.. kalau akak beli nak ke uols terima nok?.. btw trip kali nih akak tak beli langsung Fm dan Keychain.. tatau kenapa.. mesti nak suruh akak datang balik lah tu...

Dan kat sini pun ada tempat shopping.. akak beli beg kecik kat sini yang tulis i Love Bali tu.. dengan harga RP10,000.00 satu.. boleh bagi kat orang untuk simpan telekong bawak g opis..

Okey sekian untuk hari ketiga akak.. dan seperti biasa balik ke Kuta we all singgah SPA favorite we all for reflexology.. sebab murah hari hari boleh massage kaki.. kat Malaysia duk diam diam tgk je lah spa yang ada... 

3 comments:

Sekadar Coretan said...

Waduhh kalau diberi keychain 18sx tu tak sanggup rasanya nak gantung kunci....

Yus said...

Kak SC :)

Saya pun tak sanggup nak bawak.. nanti letak dalam luggage kastam scan amboiii banyaknyer bawak bende tu balik malu weh kakakakakaka

FORGET-ME-NOT said...

Kak...boleh saya minta no contact pak ujang di bali? iteneray kita plan sendiri ke?tq