05 January 2013

PULAU LANGKAWI PART 1- THE JOURNEY

Nak citer ke tak? cite ke tak? okey lah trip kali nih akak buat posting bergambar.. banyak gambar nak share.. rasanya last akak pergi langkawi 3 tahun lepas kot.. akak pun dah hilang ingatan.. maklumlah kalau bab berjalan nih akak selalu hilang ingatan tak sedar siapa diri akak..

Orang lain sibuk buat preparation nak bukak sekolah akak sibuk packing barang away from KL.. 1/1/2013 we all bertolak ke langkawi.. gigih taw dari umah akak parking kereta kat Taman Wahyu sebab kat situ banyak shop lot so tak lah risau nak tinggalkan kete kat situ.. btw akak tinggalkan kete laki akak je kat situ.. sebab keta dia buruk kakakakaka...

Seawal pukul 11.28am we all naik komuter ke KL sentral.. punyalah JAKUN kami bertiga.. sampai we all tanya kat passenger lain yang kami nak naik nih komuter ke ETS? mengong kann.. sebab zaman akak dulu komuter kaler biru bentuk macam keretapi tu.. hok nih kaler putih dah dalam punya lah selesa... bertuah nyer sesiapa yang naik pengangkutan awam dan lah murah.. perjalanan ke KL Sentral dari Taman Wahyu berharga RM2.50 tuk dua dewasa dan 1 kanak kanak.

Addy jadi potter akak yek dan........

Kami duduk duduk di coact wanita.. hahahahah
Patutlah masa kami masuk dalam nih orang lelaki masuk pintu lain.. rupanya ada coach yang di khaskan untuk wanita sahaja.. akak mana taw.. akak heret lah laki dan anak akak sekali.. nasib baik dalam tren komuter tak ramai orang.. orang masih cuti New Year kot
alli sangat gembira dalam komuter tak habis habis mulut dia becok cakap best nyer naik train..
Sampai di KL sentral kami Lunch dulu maklumlah dah pukul 12.00 perut pun lapar.. Alli pulak macam macam dia request.. ikut kan je..

Nak pergi ke Stesen SkyBus dari dalam KL sentral kena menghala membelakangkan coins locker ke arah keluar.. dan naik lift or tangga turun ke bawah.. kat situ dah berderat bas ke LCCT tunggu

Pukul 1.30pm kami naik SkyBus yang akak dah beli siap siap tuk 3 orang.. akak rasa rugi sebab tak ada option tuk kanak kanak kalau beli online.. agak rugi kat situ kan. pergi balik sorang RM14.. kalau beli kat sana sehala RM8 dan kanak kanak RM4 je.. tak pe lah lain kali akak beli kat sana je.. lagi pun senang je tak ramai pun orang dan bas banyak.. boleh pilih lagi nak naik AeroBus yang lagi cantik or SkyBus yang tak berapa cantik..

Pukul 2.20pm kami sampai kat LCCT tak sampai 1 jam kan.. giler pantas.. maybe tak ada kereta kot.. so sebab kami dah check in sesiap kat rumah makan kami ke kaunter drop bag je.. tu pun punyalah ramai beratur.. dan masa check in, Counter Air Asia suggest kami upgrade luggage masa balik since  kami beli 20kg je balik nanti tapi akak politely say NO sebab akak TAK NAK BELI APA APA!!!! amik ko kena sumpah ngan Mahsuri...



Flite AK6312 kul 4.30pm Boarding ke Langkawi.. sebelum tu menunggu dekat satu jam setengah kat ruangan menunggu. Alli memang tanya bila nak naik.. penat akak nak jawab bukan sekali dia tanya taw.. dekat 50 kali or MORE? Air Asia delay cuma 10 minit je.. okeylah.. so kami dengan gembira berjalan ke Kapalterbang

Alli memang nak duduk kat tepi tingkap.. punyalah happy sampai akak suruh cakap slow slow sikit dan jangan buat bising.. kan


walaupun flite 1 jam dia tetap nak makan.. dah beli siap siap nasi Ayam tuk Alli..suka nyer dia dapat makan.. tak sempat nak rilex dah sampai sejam je pun..

Seronok dia tengok kat luar sambil pegang tangan.. takut sungguh dia..tapi nak tgk jugak kat luar

5.30PM dah sampai kat Langkawi.. akak call Hanafi yang bagi akak sewa murah je kereta kat sana.. satu hari RM60 je dengan auto lagi.. dah comel.. Number telefon hanafi tu ialah 0124186268.salahlah pulak :) (0134353413). very recommended taw.. takde lah bagi kete kat kita minyak E cukup cukup makan je..

Our Car KIA PICANTO.. comel jeeeee..

Mama dan Alli dah happy sangat.. tapi papa muka cuak sebab nak kena keluar duit banyak nanti.. Mama dah bagi signal macam macam nak tgk .. Tengok jeee kakakakka

Owh akak tak tahu dalam flite AirAsia dah boleh smoke electronic Cigarette.. mamat nih dengan bangga je asyik menghembus asap rokok tu je.rasa annoying sangat.. JAKUN dia nih!!! .kalau betul ketagih pun sejam je pun dalam flite.. tak leh tahan?? naik ferry or bas lah ... sampai anak lelaki akak kata.. Mama ada bau rokok papa (yes Addy pun ada rokok tu dalam proses nak quit smoking)

tu je lah akak rasa annoying sangat.. bukan sebab AirAsia.. tapi sebab muka mamat nih macam jakun isap electronic cigarette ...hok murah pulak tu nak show off sangat.... bukan hok harga RM500-1000 tu pun..



Owh ramai tak tahu..kalau akak travel akak mesti ada buku kecik akak yang akak tulis segala perbelanjaan dan perjalanan akak sebelum akak tulis dalam blog.. akak memang cengini sebab tu akak boleh ingat segala bende.. ingat senang nak pulih dari ingatan kalau kat Langkawi? kekeke

Okey see you next time.. Akak nak ke Perak lak...

8 comments:

~Beb~ said...

wah kurang aja sungguh yg hisap vapor tuh. xkne sound ke sis? ape beza asap tuh dgn asap rokok ble kat atas tuh? lain2 perbezaan mgkin la ketara walaupon pd mte kasar mahupun halus ku sama je pon! xde sape amik port ke? heran plak sy tgk. heee no manners! 1st time naik kot. sedih.

meluap2 plak nk tau next n3

Yus said...

Hai Beb..

Malas nak kecoh tapi actually bende tu cuma berasap wap air je tapi dia ada bau ikut citarasa orang jakun tu.. kandungan dia cuma bahan flavour buat kek dan nikotin.. orang amik pot? we all dan ada a few passenger dok pandang dengan muka curious jugak maybe dia prasan we all pandang dia as COOL PERSON?

Tapi mamat jakun nih still no manners.. dok bangga je tayang tapi kalau steward lalu sembunyikan bende nih.. takde telor.. biasalah budak baru nak naik jakun... heheheh

hanem manaf said...

Tak de perasaan langsung mamat yang isap vapor tu siap posing lagi mesti dia tau org snap pic tu kan. Yus u sangat teliti siap ngn buku kecik utk catatan - terbaik , patut la blog lengkap tiap detik

- HM -

Yus said...

Hanem dia nak tunjuk terrer..

Isk wajib hanem sebab dah balik kira balik dari perbelanjaan kecil sampai besar baru sedar diri.. kang terus tuduh menuduh saper pakai duit paling banyak kekekeke

eamoments said...

salam kak nak tanya betul ke number hanafi tu sebab saya call amoi cina yang angkat...

Yus said...

Eomoments.. halamak sorry.. ntah apa apa nombor akak letak heheheh silap.. okey akak betulkan nombor dia ialah 0134353413

dalila said...

woww..siap ade buku..no wonder la akak bole ingt sume harga..hihi..thumbs up!

Yus said...

@dalila

tang expenses buat buat lupa gak heheheh :)