09 January 2013

PULAU LANGKAWI PART 4-EATING PLACE

Walaupun ke Langkawi sajer.. tetap gigih akak buat entry part by part.. akak memang suka syok sendiri.. tapi posting kali nih laaaaagi akak suka sebab makan.. akak rujuk kembali ngan nasi uols.. tu lah akak nih pong pang pong pang konon nak diet tak mo amik carbo... berat baru turun 3kgs dok celebrate sakan makan  sampai naik 2kgs balik huh!!! dasar pompuan montel..!!!

Okey tempat akak tuju masa di Langkawi ialah Restoran Wan Thai.. banyak review yang best pasal restaurant nih.. akak pun tak mo ketinggalan.. dah list siap siap tempat makan masa kat KL lagi.. siap bawak GPS lagi.. Restaurant nih bukak dari pukul 11 pagi hingga 3 petang dan kemudian dari 6.30 petang hingga 10.00 malam.. orang memang ramai.. digalakan datang awal.. service dia agak lembab gak lah..maybe ramai staff bercuti kot..

Alamat kedai nih 80-82, Langkawi Mall, Dundung 07000 Kuah.. kalau anda berada dekat ngan KFC kuah anda dah dekat dengan simpang ke Shop Lot ke kedai ini..

okey meh tgk menu menu akak di sana yek

Menu Otak otak dalam buah kelapa memang recommended

Menu

Menu

Addy pening nak pilih makan apa.. last last akak jugak jadi tukang order.. of course lah selera akak kan

Nasi Putih for 2 (anak akak tak mo makan)

Siakap masak tiga rasa.. Sedap sangat ikan tu garing dan pedas pedas sikit

Tom Yam Ayam.. pun habis licin laki akak bedal

Laki bini sangat gembira makan malam ni

Otak otak (since dorang kehabisan buah kelapa so letak dalam aluminium foil je)
Apa kah otak otak ni? dia sejenis masakan laut yang di campur ada sotong, isi ikan, udang, isi ketam .. rasa dia memang sangat sedap okey..Total cost kami makan berdua sehingga sangat kenyang ialah RM62.40.. berbaloi....

Okey satu lagi tempat yang akak singgah makan ialah di Restoran Nasi Kandar Tomato.. sajer nak try apa best nyer.. bagi akak biasa jer.. maybe sebab akak suka yang pedas pedas.. lauk dia semua tak pedas dan berkari je.. maklumlah mat salleh banyak makan kat sini..

Restoran ini terletak berhadapan dengan Cenang Mall.. kira kira 20 meter dari cenang mall senang je cari kalau berada di jalan pantai Cenang..


menu menu dia.. anak akak boleh le makan sebab tak pedas

Kari dan masak cili saje.. tapi kalau masak cili pun tak pedas

see akak makan nasi lagi huhuhuhuhuhuhu
Total makan kat sini siap tapau anak akak nasi puteh dan ayam goreng sahaja ialah  RM21.20.. hmmmm agak murah kan sebab akak bukan amik banyak lauk. amik daging masak pedas dan ayam masak black papper serta acar timun..

Okey satu lagi tempat makan we all ialah di De Baron Resort.. kat sini ada buat buffet steam boat tmakan kat gazebo tapi akak tak makan tu sebab we all nak makan ala cart kat tepi pantai.. so kami lepak kat bistro nih yang bukak sampai kul 1.00 pagi.. sejuk je makan kat sini tapi tu lah time akak g langkawi nih manjang hujan.. baru syok nak beromantik hujan rintik rintik..

Kawasan bistro

Chicken Chop

Nasi goreng akak punya (NASI LAGI !!!!!)

Roti Planta anak akak punya

Happynyer dapat makan....
Total makan kat sini tiga orang termasuk air ialah RM32.00.. still akak rasa berbaloi dan murah.. petang tu akak makan roti jala dan roti planta dan air teh panas pun kena RM9.50.. still murah kalau makan kat resort nih.. dan makanan pun sedap..

satu lagi dalam kul 1.00 ptg perut we all dah berkeroncong dah perut tetiba ternampak satu gerai kampung tepi jalan menuju ke Pantai Cenang berhadapan dengan Fave Hotel.. akak memang pantang nampak nasi yang bungkus dalam daun kecik kecik nih..feeling boleh makan sikit sikit.. tapi tetapppp akak amik sampai berketul2 okey.. sedap uolsss..

Fave Hotel Langkawi

Comel comel nasi dia..

Bukan ada nasi je.. ada goreng pisang dan macam macam lagi semua ada label

Harga dan label makanan

Akak amin nasi sambal  daging..sedappp... nasib baik akak amik dua opssss


Total akak berhabis kat gerai depan Fave Hotel ini ialah RM 10 je.. huhuhuhuhu murah kan lunch akak kali nih.. akak suka duduk kat Langkawi...

Satu lagi sebelum we all nak balik KL kawan akak si Norlida tu pesan jangan lupa singgah makan laksa dan cendol pulut tepi jalan menuju ke Airport.. akak pun merengek lah ajak laki akak singgah.. yer lah bukan selalu dapat pergi langkawi kan.. biar mati sebab makan kekekekeke

Kawan akak Norlida kata dia meniaga atas lori ke so tepat dengan description tempat laksa nih akak pun singgah.. gigih walau pun hujan renyai nak tunggu tempat ada payung punya lah susah.. dan beberapa kereta pun ada berhenti kat sini.. sah inilah tempatnya

Akak dengan confident order satu laksa dan Addy order cendol puluh his fav.. masa makan dedua terdiam seribu bahasa.. bukan sebab sedap uols.. sebab hampehhh tak sedap.. dalam hati menyumpah lah akak kata dorang nih baru belajar masak ke.. apa yang sedap nyer.. huhuhuhu.. laki akak makan cendol tu dalam 3 sudu je pastu tolak ke tepi.. lepas bayar RM10 total we all gerak ke airpot.. tetapi... jeng jeng jeng...dalam 300 meter akak nampak kedai yang sepatutnya akak singgah.. huhuhuhuhu..sajer je taw norli nak suruh akak makan dua kali

Setelah berbincang dengan ringkas Addy agree nak stop makan kat sini bagi puas hati akak... kat sini ada rojak yang macam macam dia punya ingredient yang kita pilih siap udang besar besar lagi..akak amik lah rojak satu pinggan, laksa satu mangkuk dan Addy nak cendul pulut..  baru sedapppppppp...

Okey uols jangan silap macam akak yek .. location dia still kat Jalan menuju ke Airport.. nama dia Laksa Power Pantai Airport.. tyr laksa dan cendol pulut okey... sendat seluar akak sebab makan laksa dua mangkuk kakakakakakakak

parking lot dia besar dan ada sebuah lori lagi jual cendol tapi tak dapat sambutan pun.. akak tak mo lah try hok nih kang tak sedap jugak rugi pulak.. Total akak belanja kat sini RM12.00

Okey puas hati tengok sesi makan makan akak kat langkawi.. nampaknya akak kena stop carbo immediately... tapi akak ada kenduri to attend..apalah malang nasib akak nih..susah nak bercerai nasi :(


5 comments:

dalila said...

Hurm..suke bace..sy memang nk gi langkawi dlm ms terdekat ni..so blog akak ni sgt2 la membantu..detail skali ngan harga lagikk..lgpun citer khusus kt makan2 langkawi je..sng nak pilih..TQ kak..

**pssttt: ade x citer psl tempat menarik kt langkawi plak..?nak geledah jap ;)

Yus said...

@dalila

tempat menarik tu masa bebudak dulu suka lah kot gi taman burung.. kabel car bagai..zaman sekarang nih pinggan mangkuk shop leh jadi tempat sangat menarik heheh

angel of truth said...

rasanya berbaloi baca blog akak ni.paling tidak tau dah mana nak cari makan sedap murah halal kt langkawi..

angel of truth said...

rasanye berbaloi juga blog akak ni..paling tidak tau mana nak cari makan murah sedap halal kat langkawi

Yus said...

Thank you angel