03 February 2013

BALI DAY 4

Dah hari ke 4 di Bali..sekejap sangat masa berlalu.. Kali nih Pak Ujang kata bergerak dari hotel kul 9.00 pagi.. sebab tak perlu berebut rebut dengan orang pergi kerja.. akak on ajer.. so hari nih boleh bangun lewat sikit.. mandi dan makeup dan sapu sun block lebih sikit.. dah berbelang badan akak kat sini.. breakfast kat pool sajer..

Alamak kenapa akak macam makcik cleaner.. jalan pulak ngan A'an macam ibu dan anak daaaaa...

Kami sampai di Pura Taman Ayun sekitar pukul 10.10 pagi.. cuaca pun tak berapa mengizinkan hujan sepanjang jalan dan sekejap sekejap berhenti.. bagus jugak tak ada lah panas terik sampai terbakar kulit.. kalau ikut personal review akak.. akak rasa uols boleh je skip lawatan ke Pura Taman Ayun nih.. kita hanya boleh tengok kawasan sekeliling Pura tu je.. tempat sembahyang mereka telah di pagar dan hanya orang yang hendak bersembahyang je yang di benarkan masuk.. of course lah hindu sajer yang sembahyang di sini yek..

Posing dari pandangan belakang.. mana tau leh nampak kurus sikit.. tapi tetap tak kurus.. huh!!!

Beginilah suasanan di Pura Taman Ayun. kami hanya berjalan sekitar kawasan Pura yang telah di pagar oleh tembok simen.. kalau nak tgk gambar lebih besar boleh je click kat gambar yek.. nampak jelas sikit..

Nasib baik hujan baru berhenti masa kami sampai so sempatlah bergambar tanpa payung tapi tetap gerimis.. tiada bayaran yang di kenakan.. Kami berada kat sini dalam 40 minit jugaklah.. maklumlah jalan lenggang kangkung.. kemudian kami menuju ke Pura Ulun Danu Beratan yang terletak di tepi tasik dan di atas bukit.. Pura ini terdapat di Matawang RP50,000.00..


 Perjalanan ke Ulun Danu Beratan mendaki ke bukit.. sebab itu cuaca di Ulun Danu Beratan sejuk dan agak jauh lah juga....

Okey cuaca cantik dan cerah.. panas teramat okey.. masa nih lah akak jadi kuda belang... tapi view dia memang cantik.. dengan tasik dan Pura tepi tasik lagi.. dan orang pun sangat ramai..
Seperti biasa kami berposing sakan dan sebab tak tahan panas kami singgah sekejap sajer di sini.. Pak Ujang supir kami pun terkejut sebab sekejap sangat kami di sini.. apa nak buatkan just amik gambar jer.. pastu guling guling ala hindustand.. feeling kareena kapoor or kajol.. tapi terkojol orang tengok.. :) Bayaran masuk kat sini RP10,000.00 sahaja

Kira kira 12.15 tengah hari kami bergerak ke tempat makan halal di tepi tasik jugak.. dah tengah hari perut pun lapar tapi still tatau nak makan apa.. kami ajak pak ujang makan sekali selalu menolak..segan kot dengan we all...

Kami makan di Rumah Makan Taliwang Bedugul Lake View.. (kedai makan halal) tak jauh dari Pura Ulun Danu Beratan tu.. kalau berkerata dalam 5 minit je.. kat sini akak try makan Gurami Ikan Bakar.. akak suruh dia bakar pedas.. memang pedas uols.. akak order set dia bagi nasi Ikan Gurami (kerapu) Kangkung Pecal, Nasi Putih.. since akak mintak tukar air strawberry (sangat lazat) kena tambah RP5k lagi so total lunch akak kali nih RP65,000.00.. 


 Setelah puas makan sambil mengadap tasik dan selesai segala bende.. kat sini juga disediakan surau dan toilet yang bersih.. sejam jugak kami makan di sini... kemudian kami nak pergi ke Fruit Market Chandikuning...nak cari buah buahan..

Seperti biasa kalau tempat nih banyak tourist datang memang harga sampai berlipat lipat kali ganda.. tapi akak beli lah jugak salak gula pasir yang manis kat sini 1KG berharga IDR40,000 tu pun puas tawar.. tapi akak rasa dia ada campur jugak salak Bali dan Salak Gula Pasir.. akak rasa salak gula pasir sangat manis.. dan jimah beli strawberry besar IDR20,000.. akak cakap ngan pak ujang dia kata boleh dapat murah dari tu.. takpe laaa.. rezeki dorang...

Kemudian kami di beri masa 1 jam je melawat ke Tanah Lot sebab kami nak kejar masa menyaksikan Kechak Dance di Uluwatu pukul 6.00 nanti.. kami sampai di Pura Tanah Lot yang famous dengan pelancong pukul 3.15 petang so by 4.30 kami kena bertolak balik ke Uluwatu yang memakan masa lebih satu jam...

Owh di sini Pak Ujang yang beli Tic kami so kami dapat harga tempatan (warga negara Indonesia-WNI) IDR 10,000.. kalau tidak kami kena lebih.. masa masuk pelahan je akak sebut akak dari Surabaya masa pemeriksaan tiket.... patutnya kena kata dari kalimantan sebab bahasa orang kalimantan lebih kurang bahasa Melayu.. sib baik dorang tak tanya lebih lebih...
mas anih masing masing dah berpecah..maklumlah masing masing ada tempat yang menarik nak ambil gambar masing masing.. akak main amik sendiri je gambar dan mintak tolong orang amik kan.. kat Bali nih.. tak ada pencopet pencuri dan seangkatan tapi dorang sangat licik dalam menipu dari segi jualan.. kengkadang pulang wang tak cukup... barang kurang bagi..so kena kira betul betul yek..

Hasil tangkapan dari seseorang yang memakai baju tradisional bali.. sesiapa yang nak ambil gambar guna camera dorang boleh je tapi ada bayaran.. nanti dorang akan cuci dan bagi gambar tu kat kita..


suasana kat Tanah Lot nih agak suram je.. akak kan tak suka suasana suram.. cepat cepat je akak nak ke tempat shopping area..
Akak susah juga nak menawar kat sini kebanyakan penjual memang firm.. so akak beli kat kedai souvenir kat terdapat harga fix tu... at least ada aircond.. akak nak beli piring cenderamata tuk kawan akak dan tuk akak je.. susah nak cari memang kat bali dorang asyik buat FM dan KeyChain je... Kat sini juga ada ATM.. akak keluar duit lagi IDR 1 juta kat sini.. CIMB.. tapi rate dia memang tak best akak keluar satu juta dia charga akak RM339 + RM8 tuk debit charge.. mahal kannn... patutnya kalau akak tukar kat money changer, 1 Juta  dapat RM300 je... dah rugu near RM50 gak

Okey last view Pura Tanah Lot.. ramai sangat orang....

By 4.15 kami bergerak menuju ke Uluwatu.. Kechak Dance bermula pukul 6.00 petang.. ada masa kira kira 1jam 45 minit nak sampai ke sana..sempat kami tidor tak hengat ber air liur basi.. aka memang duduk sebelah seat driver siap terletok ke kanan  terlentok ke kiri.. heavennn

Tapi malangnya terdapat Traffic Jem yang sangat teruk lagi 5 km nak sampai ke Area Uluwatu.. kami sampai kat uluwatu dalam pukul 6.35petang dan pintu untuk nak tgk kechak Dance pun dah tutup tak dibenarkan masuk .. tapi akak tgk banyak giler bas rombongan kat luar mesti penuhhh...walaupun nak masuk tgk sunset je kena bayar lah jugak 30,000 sebab akak dengan rela hati mengaku dari Malaysia.. lupa akak dari Kalimantan huhuhuhu.. okey lah.. tak dapat tengok kechak dance pun tak per.. tapi nak tgk sunset nih penuh cabaran.. punya banyak monyet yang tunggu we all tepi jalan.. dia akan merampas apa sahaja.. yang paling dia gemar ialah cermin mata dan camera dan kasut.. so korang berhati hatilah dengan barang anda yek..ada sorang budak kena ambil dia punya cermin mata dan kasut kasihannnnn.. nakal monyet nih


Monyet nih besar besar dan dia macam tahu je sesiapa yang takut dia akan kaco macam akak nih dorang tak mo kaco kot sebab akak sikit pun tak takut ngan beruk tu.. kalau boleh akak nak siat kulit dorang buat beg or coat?.. giler kejam akak kann..


dapatlah gambar sunset yang tak berapa nak muncul sebab awan tebal.. tapi kami kat sini tak lama. sebelum pukul 7 kami dah keluar sebab tak nak beramai ramai keluar dengan pelancong yang tengok kechak dance nanti.. nanti jem pulak.. Pak Ujang bagi cadangan kita pergi ke Kedai cenderamata dan Factory outlet dan makan malam... kami set jeee...

Bye Bye Uluwatu.. next time kena datang tgk kechak dance lagi lahhh..

Antara gambar yang akak sempat abadikan di Uluwatu.. By 7.30 kami sampai di Factory Outlet untuk baju Bilabong, Quicksilver.. kedai tu 3 tingkat tapi akak tak lak berminat nak beli apa apa pun.. sebab dok pikir nak beli apa lah tuk laki akak.. taste laki akak nih pelik sikit.. kalau dia tak berkenan memang dia tak pakai.. tapi kalau dia berkenan sampai setiap hari pantang kering baju tersebut di ampaian dia akan sarung balik.. end up akak tak beli apa apa pun kat situ.. makan nasi padang kat sebelah factory outlet tu.. tak sedap harga dia IDR188,100.00 tuk 4 orang.. nama restorant Nasi Padang Sederhana.. tak sedap uolsss.. sambal ijo pun tak sedap..



Setelah makan malam kami ke ke Krisna atas permintaan Rini.. akak pun tatau apa yang ada dalam nih tapi dia sort of souvenir shop yang bukak 24hrs.. ramai sungguh orang datang dengan rombongan bas.. tapi akak tengok barang barang dalam nih macam Mydin je.. tak berapa kualiti tapi ada macam macam laaa.. tapi yang buat akak tertarik ada lah scrub dan barang barang SPA.. agak murah kat sini.. nak kata home made sabun dorang murah akak tengok kat tempat lain jual lagi murah siap boleh tawar.. kalau sabun home made dengan papayalah, kelapa lah seketul boleh dapat IDR10k tapi kat sini fix price IDR13K.. tapi akak beli lah juga scrub badan jenama herbonis.. orang indonesia kata bagus.. bermacam macam perisa akak beli.. kalau cekelat tu rasa nak jilat je kulit akak..  Ni pun akak beli for souvenir akak tak mampu nak beli hok mahal mahal.. 




kami kat krisna nih bajet dalam setengah jam je tapi cashier akak amat lembab so dah buang masa beratur dekat 30 minit.. lane lain laju je.. lane akak kaedahnya cashier trainee.. memang slow sangattt.. macam tak makan 3 hari..

Pukul 10 sampai kat hotel.. mandi dan siap siap nak keluar..maklumlah hari terakhir.. akak bercadangan nak jalan area legian nak cari T Shirt laki akak  tapi banyak kedai dah tutup.. Rini dan A'an dok berspa lagi dan buat appointment tuk last day spa esok pagi.. jimah pun buat appointment tuk esok... Maklumlah duit tengah banyak we all naik lah teksi lagi 100 meter dari hard rock shop nak ke Beach walk which is dalam 500 meter sahaja.. tanpa bertanya guna meter ke tdak.. dah masuk dan jalan baru driver tu kata IDR100,000.00 giler mahal.. Pak Supir kata IDR 10,000.00 dah kira banyak dah tu.. huhuh kena tipu pulak ngan driver teksi.. kalau tau berjalan ke kaki tak jauh mana.. selama nih we all buat okey jeee..

Takpe lah mende nak jadi.. tapi Beach walk pun dah padam lampu.. kedai pun dan tutup.. ralat masih lagi terasa pasal drebar teksi tu..


Okey dari Beach walk kami berjalan kaki ke hotel melalui pantai kuta. jalan tepi pantai dengan jimah sungguh tak best okey. orang lain berkepit dengan Gf dan Bf masing masing.. we all tgk bulan sambil mendengar bunyi ombak.. tak lama kemudian sampai le ke hotel kami di Pop Hotel Kuta...

2 comments:

anoraen said...

Entri yg sgt best.. rindu time pegi dlu ngn ex... err, hehe.. bln 2 ni nak ke sane lg.. ni time ngn en husband plak.. hope everythings x membosankan die.. sj bwk ke sini, na bwk bwk en husband tgk tpt org.. maklum la, x penah oversea... haha, oversea la sgt..!

Yus said...

anoraen.. best kann bawak hasben terasa romantik.. eh kira oversea lah tu kat BALI.. banyak mat salleh heheheheh.. anyway enjoy dear with ur husband..