04 February 2013

BALI DAY 5-FINAL

Hari kelima dah nak pulang ke KL.. perasaan bercampur campur.. rasa tak nak balik pun ye.. tapi ko nak buat apa kat sini..anak dan laki ko kat KL kan.. seperti biasa akak memang bangun pukul 6 pagi.. tapi since tak ada apa apa nak buat tarik selimut laaa.. barang pun dah siap packing.. Rini dan A'an pulak dah merayap ke Beach Walk sementara menunggu appointment dorang kat SPA kul 10 pagi.. akak nyer appointment kul 12.00 tengah hari.. so mereka bertiga pergi dulu.. barang barang semua letak kat storage room pop hotel

Akak tak turun breakfast pun..syok layan TV.. :) sampai Jimah pun lambat g appointment SPA.. kul 10.30 baru dia gerak ke Inner Glow SPA..

Ini adalah Hotel Pop Kuta Bali .. rate dia akak dapat for 5 hari 4 malam ialah RM422.00.. okey lah sebab we all just stay kat sini tuk tidor jer.. lagi pun hotel nih masih baru dan barang barang dia memang baru keluar dari kedai.. nak ke Legian dan ke Kuta Beach pun tak jauh nak menapak..

Rini dan A'an naik teksi ke Beachwalk kena 10,000 rupiah je.. biasalah memula memang dorang set kan 6,000 rupiah pastu meter bergerak ikut KM.. tapi murah siut berbanding semalam akak kena kelentong dengan teksi driver tu..lahanatt... dorang makan Mc D.. rindu Mc D ke pun.. btw kat sini semua fast food adalah Halal bertepatan dengan syarat oleh kerajaan Indonesia.. kalau korang nak hentam fast food hari hari pun tak pe kann..


Bye bye our cute hotel..so colourful.. owh kat bilik wifi percuma yek tapi since we all pakai sim card indonesia memang browse pakai simcard we all je lah.. lagi pun surfing pakai sim card Telkomsel memang murah.. lepas akak check out dan tinggal kan beg akak menapak sengsorang ke Spa di Legian..akak cuma buat Hair Cream bath dan reflexology je.. tak kuasa period period nih nak buat scrub dan massage badan..

Jimah buat 4 jam spa..since dia lambat datang so lambat lah habis.. dalam kul 4 baru dia siap..akak pun jalan jalan kat sekitar legian dan akak jumpa satu kedai exotic leather.. huh best nyeeee..akak memang geli dengan ular tapi kalau dah jadi handbag or kasut or tali pinggang tak lak gelinyer.. nasib baik WWF tak jumpa kedai nih.. boleh akak tempah mengikut design yang akak suka.. normally dorang amik masa 3 hari tuk siapkan tempahan custom made handbag kita..pstt akak nampak satu beg yang telah di tempah oleh salah seorang model malaysia.. design hermes birkin kulit lembu uolssss....

No 1 tu antara pelbagai kulit,, ada kulit harimau , kulit zebra, kulit buaya dan kulit lembu.. hok paling murah kulit lembu lah... tapi dorang punya jahitan sangat kemas dan teliti yek.. Hok No 2 dorang buat wallet lelaki dan wanita menggunakan kulit ular.. ada jugak sarung blackberry.. No 3 dorang buat overnight beg menggunakan ular sawa kembang... No 4 antara design hermes yang di buat menggunakan kulit lembu .. No 5 pulak  clutch yang menggunakan kulit biawak.. kulit biawak kecil so tak leh nak buat handbag.. nak buat wallet boleh lah.. tapi kulit dia keras yek.. no 6 pulak Kulit ular yang telah di proses dan di tambah colour.. tapi akak lebih suka colour yang original...

Cantikkan handbag tu dari kulit Ular sawa Batu.. akak suka kulit ular sawa Batu sebab sisik dia halus halus..
Hok sebelah kiri kulit ular sawa kembang warna original sepanjang 7 meter.. besar sungguh ular sawa tu yek..apa lah yang dia makan sampai panjang dan besar macam tu.. hok sebelah kanan ialah clutch akak yang di buat dari kulit ular sawa batu.. cantik kannn.. i love it...!!!! matilah akak kena lazer ngan pencinta haiwan.. ye akak tahu kejam kan.. tapi akak suka nak wat camner?

Ini adalah suasana area Hard Rock cafe berhadapan Kuta Beach di waktu pagi.. orang masih tidor lagi sebab semalam berparty sampai lewat pagi kot..

Rini dan A'an meronda sekita Kuta Beach... maklumlah hujan lebat pagi tu yang agak mendung jeee..
Lepas jimah siap berSpa kira kira pukul 4.00 petang kami amik teksi ke Discovery Mall.. dari legian ke Discovery Mall adalah lebih kurang 10 minit menaiki teksi  dan tambangnye sebanyak IDR16,500 sahaja.. sekali lagi damn teksi driver semalam... Discovery Mall nih dekat sangat ngan Airport
Kami makan di Pizza Hut.. kat Pizza hut di Indonesia ada berbagai bagai variety.. lain dari Malaysia.. total kami makan berdua dengan sangat kenyang maklumlah makan tak pandang kiri kanan IDR176,000 = RM57.. fuhhhh kenyang sangat okey..

Pastu akak ronda discovery mall sebab laki akak pesan Tshirt Quicksilver, dan kereta Hotwheel..jenuh akak bersila nak cari kereta mana nak beli.. dan adik lelaki akak pesan rokok...sebab rokok sini murah sekotak malboro ice blast yang picit picit keluar menthol flavor tu sekartun 150,000 je.. so dalam RM4.60 sekotak.. beli dua kartun lepas settle semua we all lepak tepi mall nak tgk sunset...

Beg pakaian dah bagi sesiap letak dalam van  kat pak Ujang masa rini nak check in flite..since rini punya flite kul 4.00 petang dia kena ada kat airport kul 2.00 petang.. we all nyer flite kul 10 malam.. patutnya kul 8 kena ada kat airport tapi kami mintak Pak Ujang jemput kami kat Discovery Mall kul 7.00 malam.. nanti lama lama kat sini mulalah banyak lagi belanja nyer..

Ini ialah discovery mall... besar jugak dan tak puas akak nak meronda dalam nih.. maklumlah nak kejar masa.. mentari mall pun tak pergi lagi... owh ya kalau nak beli rokok tak payah lah beli kat free duty kat dalam airport tu..mahal laa.. dia charga dalam dollar.. harga dah jadi hampir double.. beli siap siap kat Bandar Bali.. beli kat kedai macam K Mart pun tak per (macam 7-11 malaysia)

Airport Ngurah Rai tengah di naik taraf dan di jangka siap hujung tahun 2013.. buat masa nih memang bercampurlah antara flite domestic dan international dan agak sempit...

Dah habis tengok sunset,  makan,  call pak Ujang amik we all... rupa rupanya Pak Ujang dah siap parking kereta tunggu akak kat entrance... dia tak call pun akak maybe sebab nak biar akak puas berjalan dulu maklumlah Discovery Mall ke Airport tak sampai 5 minit je uolsss..

sampai kat Airport pukul 8.00 malam akak wrapping beg kecik akak tu sebab akak lupa bawak lock beg tu.. kena IDR80k okey..sangat mahal .... padahal beg tu kecik sangat.. cabin beg..sib baik ada lagi spare 100k dalam tu .. dan 150k dah standby nak bayar airport tax....

tepat pukul 10.05 flite kami pun berlepas.. since jimah ada balance lagi duit rupiah dia kasi habis dengan mengoder nasi ayam dan air chartime dia belanja akak dua milo panas.. heheheheheheh.. nak kasi kering kontang lah duit rupiah tu.. lepas tu kami tidor sampai lah ke KL pukul 1.. dan masih bernasib baik sebab kami hanya duduk berdua di seat tiga tempat duduk tu...

Addy tunggu kat Parking lot dan sampai kat rumah dekat kul 3 pagi gak laaa.. fuh penat sungguh..sampai je terus akak campak beg dan tidor.. esoknya bangun tengok matahari dah tegak meninggi .. habis daaa citer bali.. nak pergi lagi??? akak nak sangat pergi lagi.. sampai sekarang akak masih masuk web site Air Asia mengharapkan akan ada tix murah dalam masa terdekat nih.. nak pergi dengan suami terchenta.. baru romatik :)

9 comments:

Sekadar Coretan said...

Wahh betul2 enjoy spa kat sana ye, kalau akak pon sure akan mengunjungi situ hari2 murah gilerr. Cantik2 hand bag tuuu tapi akak sangat geli ngn kulit ular walaupun ia dah x bernyawa serasa kulitnya licin2 cam hidup, Thanks utk share segala info ni bole refer jika perlu nanti.

Yus said...

Kak SC

buat pengetahuan akak saya sangat takut ngan ular.. kalau ada orang pegang ular bawak jalan jalan macam jadi kat carrefour hari tu .. saya boleh pitam.. terduduk tak berdaya sendi nih.. tapi kan surprising dah jadi handbag.. saya tak geli langsung.. imejin yek.. mata keranjang sungguh saya nih.. :)

Langsir Coklat said...

berapa la akk bayar pak ujang sepanjang menggunakan perkhidmatannya??

Yus said...

@Langsir Coklat..

IDR 1,250.000.. tapi ada masa dia balik lewat dia tak kira extra hour.. kawan akak pergi baru nih pun amik ngan dia very recommended..

Sebab service dia bagus we all bagi tips RM10 sorang :)

ana muslimah said...

Askm akak..
blh email saya x?
saya nk tanya akak sesuatu pasal bercuti ke luar negara ni :)
pysharil@gmail.com

sh N said...

Salam kak... mintak jasa baik share contact no pak ujang...

email saya natrah@hotmail.com

sh N said...

Salam kak chumellll...

bole share dgn sy contact no Pak Supir nya? mekasih....

sila di emailkan natrah@hotmail.com

sh N said...

Salam kak chumelll...
mintak di share nya no pak supir nya..

mekasih ya di natrah@hotmail.com

Yus said...

Natrah.. nanti akak email yek bila sampai di rumah.. tengah dlm vacation contact number semua kat rumah..:)