06 February 2013

BUKIT BENDERA PENANG

Bila uols last ke Penang? Akak ke Penang selalu cuma ke Bukit Bendera last akak pergi dalam 13 tahun sudah kot.. masatu pakai train yang slow naik ke atas tu.. kali nih Bukit Bendera dah ada Train elektrik baru.. dalam dua tahun lepas ada jugak akak nak melawat Train baru nih tapi masatu tutup pulak sebab train tu mengalami kerosakan.. hmmm so alang alang cuti hujung minggu we all ke Penang yek..

Beria kami laki bini berangan nak bertolak awal pagi ke Pulau Pinang.. bercita cita nak bertolak pukul 8 pagi supaya kat atas bukit bendera tak panas sangat. lagipun jarak dari Taiping ke Bukit Bendera dalam satu setengah jam kan.. tapi alih alih kul 1 tengah hari gak baru keluar rumah huh!!!

Jambatan masih macam dulu.. perancangan masa pergi naik jambatan balik nanti baru nak naik ferry.. tapi laki akak tak tahu kat mana terminat Ferry tu.. guna GPS memang sah sah dia tuju ke Jembatan nih jugak.. takpelah lain kali g penang naik ferry lak..lagi satu laki akak nih kalau akak tak alert pasal jalan dia sure melolong ntah ke mana mana.. akak pun tak tahu jalan tapi akak patuh pada GPS.. janji jangan ke Laut sudah..

Sampai di Parking Lot Bukit Bendera nih dalam kul 2.30 petang.. memang sangat panas terik okey.. terbakar dah kulit nih.. dah lah kat parking lot nih tak ada pokok merimbun..parking kena RM4

Penang Hill adalah sama dengan Bukit Bendera yek..
Seperti biasa Pusat jualan seperti nih memang banyak kat aras bawah Bukit Bendera.. sempat gak my boys paw akak sunglases RM10 each sebab panas dema kata.. pakai nyer kejap pulak.. sajer je taw..

Tu dia keretapi buatan german katanya.. berapa juta yek.. tapi memang selesa dan laju lah.. terasa gak berdengung telinga nih sebab mendaki ke atas bukit agak laju.. tak smapai 5 minit pun dah sampai ke puncak

Ini adalah senarai tambang ke Bukit Bendera buat setakat nih lah.. kena tunjuk IC uols yek bagi mendapat harga warga tempatan.. kalau pergi laki bini kena juga dedua tunjuk  IC.. akak amik hok pakej family with 1 child murah sikit iaitu RM17..
Dua beranak dalam train ke bukit bendera.. selesa dan luas..

Teruja gak akak naik train nih..padahal sama je macam monorel tu.. tapi maybe sebab dia mendaki bukit.. nak rasa gak best ke bukit bendera nih
Pemandangan Pulau Pinang dari atas bukit bedera.. panas terik.. kalau ada angin baru lah rasa sejuk sikit tapi menyengat kulit kalau kena matahari..


Sesiapa yang nak buat tatoo inai atas nih boleh gak..
Tetiba teringin nak try kacang putih pedas special. dia bancuh kacang putih dengan bawang, dan maruku dan serbuk pedas dan perah limau.. sikit je portion dia RM4..

Anak akak sibuk nak naik buggy nih.. perjalanan cuma 2 kilometer ke dalam sikit.. RM30 sebijik kereta yek.. akak tengok mat salleh rilex dukung anak berjalan kaki, naik beskal..

tapi best gak sebab dia stop kat tempat tempat menarik dan amik gambar we all.. kan susah nak bergambar bertiga dengan anak yang sangat lasak nih
berlatar belakang kan Pulau Pinang
 
Owh peti surat nih dah sangat lama tahun 1818 lagi.. dan hanya tuk perhiasan yek.. posmen pun tak ada kunci dah for tong surat nih. tapi kalau uols sesaja nak letak poskad dalam nih boleh kot..
kami kat bukit bendera tak lama dalam satu jam jer.. bukan ada apa pun kat atas nih.,. dan akak rasa tak perlu lah akak ke sini lagi dlaam 20 tahun akan datang muhahahahahha.. tak best pun uols..
Akhirnya setelah decide kami bersetuju nak pergi Queensbay mall.. dengar citer mall nih paling besar kat penang.. okeylah.. parking pun senang nak dapat.. maybe sebab ramai chinese yang sambut CNY so preparation dorang kat sini meriah sikit..

Setelah lama berjanji akhirnya janji ditepati.. mujur ada discount kat AEON...
Masa balik we all nampak kat tepi pantai kat Queensbay mall nih sungguh banyak gerai dan orang lepak tepi pantai.. akak pun lepak lah sekali. smabil makan laksa.. jodoh laksa ada petis ataupun otak udang.. sedappppp..

KAt sini juga kerap nampak kapalterbang turun dan naik dan sangat rendah..sebab sama ada kapalterbang tu baru departure or arrival dari mana mana destinasi,, rasa macam boleh capai je kapalterbang tu..
terima lah gambar laki akak yang penuh kebosanan.. susah nak suruh dia berjalan dengan gembira sebab dia bukan seorang yang fun....

P/S: laki akak kata dia tak mau orang kenal dalam blog akak maka akak colourkan rambut dia blond.. kakakakka.. mana aci dia sorang jadi mat salleh..akak pun nak berambut merah macam balung ayam kakakakakaka.. uols ingat we all berani keluar rumah dengan rambut kaler kaler? hahahaha

No comments: