26 April 2013

PULAU REDANG-REVISIT PART 2

Sementara nak tunggu pukul 1 dapat kunci nak masuk bilik we all lepak kat lobi dan tepat kul 12 tengah hari semua serbu dewan makan.. budak budak semua we all kerah suh makan jugak.. dorang memang buat muka sebab sangat suka main pantai dan pasir tetiba kena suh makan.. for sure sambil makan mata tak lepas pandang ke laut.. makan pun sikit je..



 Hotel kami di Redang beach Resort.. First time akak pergi ke Pulau Redang akak stay kat Redang Lagoon Resort.. kat sebelah hotel nih je.. sebab pergi ngan kawan kawan office kat Redang Lagoon Resort murah sikit this time akak pergi nak selesa sikit so stay kat Redang Beach Resort.. lagi dua tahun akak target nak pergi sini lagi akak nak stay kat Laguna pulak..




  Makanan memang puas hati.. ye lah kalau nak ikut tekak sendiri memang tak lah.. tapi lauk dia banyak jugak dan akan top up kalau habis.. tapi tak menang tangan dorang nak top up sebab chayanunalif lagi laju dan tamak makan macam piranha..


Lauk lunch atas sayur, Ikan masak sweet sour rasanya.. sotong masak kung pow.. dan dimsum? semua chinese food.. tapi boleh je telan.. cuma yang kurang semua lauk langsung tak pedas.. Since Addy kena chiken pox dia boleh makan ikan sayur dan dimsum tu je.. ada juga meja untuk salad, sup dan buah buahan.. yang akak pelik kat sini Kim sangat suka makan salad.. dah macam lembu lak akak tengok..


Lepak makan slow slow sementara menunggu our room ready pada pukul 1 nanti... tu makcik eileen macam makcik kantin.. makan lauk je.. nasi tak mo.. huh rugii!!!



Finally our room is ready.. akak nye bilik kat tingkat atas.. eileen nyer bilik kat tingkat bawah.. tak dapat bilik sebelah menyebelah sebab kat bahagian bawah bilik for Quad sharing.. bilik kat atas tuk Triple sharing.. bagus jugak bilik kat atas nih sebab akak boleh sidai macam macam kat balcony tanpa risau kena songlap

our room satu katil queen tempat beradu akak dan alli dan satu katil single buat orang yang kena kuarantin kena chiken pox... btw kat balcony nih panas waktu petang..sidai kain sekejap je kering.. tapi kalau bukak langsir nampak bilik chalet lagoon beach resort.. bilik akak no complain at all aircond kuat.. memula akak rasa panas je.. rupanya Addy tak tekan satu finction kat remote tu.. sebab tu lah tak rasa sejuk.. sepanjang kat sini tak payah off pun letrik..sebab masuk bilik sejuk je.. dalam bilik ada tea making facilities tapi kopi teh or milo kena bawak sendiri yek.. dia sediakan cerek dan cawan je.. akak siap bawak kordial walaupun tak ada peti ais...


Almari baju yang cute.. ada safety deposit box kalau nak letak duit dan barang berharga..



bilik air quite big dengan hot shower facility tapi a bit rustic maybe sebab selalu kena air masin.. kalau nak buat air tak boleh amik air dari bilik air nih.. kena pergi dewan makan dan amik air dalam bekas baru masak.. akak dah well prepare siap bawak bekas air besar dan bekas air kecik lagi nak bawak gi snorkelling.. dalam bilik air semua lengkap dengan sabun dan syampoo serta hair dryer..

okey berehat sebenar dalam bilik sebab dalam kul 2.45 petang ada satu trip snorkeling kat laut dalam.. bagi kim's family memang first time.. so mereka sangat excited..


Semangat betul akak.. seawal pukul 2.30 akak dah tiba kat tepi pantai lagak seorang scuba divers..dengan wetsuit 3mm tebalnya..  kakakaak.. rupa rupanya eileen dan family lagi awal dari akak.. siap dah berendam dan berlife jacket kat pantai..


see.. eileen macam makcik makcik nak g snorkeling dengan tudung ariani nyer.. sebab dia tak pandai berenang awal awal lagi dah kancing life jacket simpul mati nyer.. takut tenggelam katanya..


Posing dulu. akak ingat eileen nih terer berenang macam itik.. rupa rupanya harghammm.. ngan ikan pun takut.. kakakakakak

Okey kim memainkan peranan sebagai coach kepada anak anak.. prektis nak snorkeling


Tapikan akak tak pernah nampak orang pergi snorkeling tengah laut bawak duit.. nak beli ikan ke pun.. pulak tu dengan duit duit dia terjun tepi pantai.. abih basah semua.. korang pernah nampak orang jual askrim tengah laut?.. kot dia ingat kat tengah laut ada kedai yek...


Sebelum first time snorkeling dorang terangkan cara cara pemakaian Mask dan snorkeling gear.. what u can do and don't.. isyarat kecemasan kalau lemas or panic.. satu lagi.. bagi menjaga coral di dalam laut kita tak digalakan memakan sun block nanti akak merosakan coral tersebut.. dan kaalu kita pakai sun block kat muka menyebab air masuk dalam mask tu sebab minyak dari sunblock tu akak memudahkan air mengalir dalam mask.. dah terlambat.. akak dah pakai berlapis lapis sunblock..


Sampai kat laut sebanyak 4 buah boat dari Redang beach resort pun berlabuh.. apa lagi chayanunalif pun berderu deru terjun macam terrer.. tapi akhirnya berpaut kat tangga je.. buat susah nak turun je.. lepas tu panic.. macam dah nak lemas dah.. nasib baik beach boy ramai memerhati tarik dia dalam boat..apa daa.. yang paling tak tahan tahap selfish dorang nih.. abih anak akak dan anak eileen dorang tarik macam nak buat pelampong sebab panic.. kecoh dan bising jangan citer laa.. geram tul lah. punya banyak anak akak telan air..main tarik tarik je tak peduli budak kecik.. nak je akak libas ngan fin akak... dah lah alli tak pakai mask sebab dia tak suka.. Addy lak memang tunggu atas boat sahaja sebab akak tak bagi dia terjun nanti pedih kulit dia..


sebab tu akak bawak alli snorkeling jauh sikit sambil ada sorang beach boy guide akak.. alli takut ikan so dia buat akak macam dolphine.. dia duduk atas akak nih.. terpaksa akak pakai life jacket..kalau tidak tenggelam akak nih.. seriusly kalau pakai life jacket memang berat dan susah nak swim.. akak pakai fin pun tak leh gerak.. kena guna tenaga yang banyak.. apakan daya anak akak kena kasi jaga maaa...


Setelah penat berenang sambil alli kat belakang akak nih akak hantar dia kat atas boat dengan addy.. akak snorkeling sorang sorang.. eileen awal lagi dah naik atas boat sebab takut kakakakakak.. dia takut ikan.. do you believe it? hahahahahha.. akak amik gambar underwater pakai camera Olympus Tough TG-610.. dapat lah serba sedikit gambar.. tapi spot kat sini tak best.. seingat akak masa akak stay kat Lagoon resort dia bawak tempat snorkeling yang best banyak coral dan ikan.. kat sini macam kureng je..


Tengah syok snorkeling akak nyer snorkel jatuh kat dasar laut.. jenuh akak mencari jumpa jugak.. since akak tak pandai skin dive dan dalam sangat akak tak berani weh.. dah lah sorang sorang.... dan tempat tu memang sangat dalam lebih dari 5 meter so akak suruh beach boy nih amik kan.. ngada sangat kan.. padahal kalau hilang bende tu kena bayar RM30 weh.. paksa jugak dia turun amik..

tak banyak gambar akak.. ada satu gamnbar akak skin dive kat situ tapi beach boy tu amik tak clear.. takpe next time akak nak beli camera Go Pro HERO3.. baru puas hati..


Selepas satu jam setengah kat sini we all pun gerak balik ke resort..bayangkan tengah hari rembang ada kat tengah laut selama satu jam lebih.. memang dayang senandung lah akak nih...


Air membiru.. terserempak jugak dengan penyu.. tapi kalau kat perhentian dulu akak dan jimah terus terjun dari boat  kejar penyu tu.sehingga just satu meter je nak capai penyu tu.. besar sungguh.... kat sini dorang tak berhentikan boat tu.. tak kan akak nak suh berhenti layan akak sorang nih..


sampai dah kat tepi pantai.. resort yang kat depan tu Laguna.. bagi akak the best lah kalau kat area Pasir Panjang Pulau Redang.. tapi ada satu resort lagi baru bukak Sari Pasifica.. harga memang mahal.. bilik macam cantik.. tapi sunyi je.. tak lively.. resort besar macam tu tak ada orang sangat.. sebab boat nih tak boleh ke tepi sangat semua main terjun je dari boat..




sambil tu dorang sambung mandi kat depan resort.. semua tak nak minum petang yang telah disediakan oleh resort.. ye lah hari pun tak berapa panas memang best lah sambung mandi kat depan hotel je.. yang tak best kulit akak telah bertukar warna jadi merah.. huwaaa. .. lama akak belai kulit nih supaya cerah berseri..sampai kat pulau tak sampai satu hari dah lebam huhuhu.. macam mana nak buat video gwiyomi sambil buat feeling muka cute.. :(

No comments: