15 May 2013

HO CHI MINH CITY, VIETNAM - PART 2

Okey bertemu lagi pasal kisah di HCMC city nih.. errr Candy Crush Saga?? benci lah asyik tak lepas je stage..sementara nak tunggu live penuh balik akak update blog.. kalau akak lama tak update blog tu sebab akak tengah ada ONG main Saga Crush heheheheh

Kali nih akak nak citer hotel yang akak stay dan hotel hotel yang berada di sekita Ben Thant market.. bukan apa uols.. kalau uols duduk dekat dekat Ben Than Market banyak tempat makan halal dan tak payah lah penat penat lenguh kaki menapak kat area market shopping siang malam.. kalau uols nak berniaga boleh pergi ke Ben Thay market lagi jauh sikit kena naik bas No 1..(beli barang pun in bulk let say 30 pcs and above kot) . tapi for 1st timer nak pakai sendiri dan beli tuk kawan kawan boleh je beli kat area Ben Thant market.. yang penting skill tawar menawar memang mantap!!!

Akak nak tunjuk dimana hotel akak berada.. hotel akak bernama Thanh Long Tan Hotel setinggi 9 tingkat. jarak dari Ben Thanh Market dalam 300 meter pun tak sampai..memang dekat sangat.. akak bulatkan location  My Hotel.. Kedai makan halal banyak di area Basiroh Halal food. tapi seriusly makanan sana memang sangat mahal..(makanan halal memang mahal) kalau boleh uols bawak je lah bekal apa apa dari malaysia.. such as instant curry yeos ke.. or anything.. kat sini beli nasi je.. kalau uols tak kisah nak bayar tuk seorang makan RM18 tak payah lah susah susah bawak bekal dari Malaysia..Ben Thanh market tutup dalam kul 5 petang.. tapi 5 petang kat sana dah macam maghrib kat Malaysia.. so dorang akan bukak pasar malam kat sekitar Ben Thant market di kawasan akak tanda dengan biru tu.. jalan jalan tu akan penuh dengan peniaga seperti uptown market.. dorang bukak sampai kul 11.30 malam pulak.. cukup lah tu.. esok pagi pagi uols boleh sambung shopping lagi dalam ben Thant.. kan orang malaysia nih suka sangat shopping.. tidor 2 jam pun cukup..


Akak tempah hotel pun last minutes.. punya lah sibuk dengan macam macam hal.. akak ingat nak walk in je.. tapi ye lah bak kata orang first timer kang tido tepi jalan camner.. godek godek lah agoda.. cari lah Saigon Pink 2 hok di banggakan oleh rakyat Malaysia.. memang sold out.. phewww mesti ramai kan.. okey akak tgk ada offer lah kat Thanh Long Tan Hotel.. tgk kat forum tak ada lak yang pernah stay kat situ.. tapi kalau tgk google map macam dekat sangat.. akak pun booking lah.. rate dia untuk 4 hari 3 malam USD65.94 termasuk tax dah nih.. dalam USD 22 je satu  malam.. murah kan..siap ngan breakfast tapi akak tak amik pun breakfast dia sebab non halal.. kalau nak makan buah je boleh lah.. tapi akak still was was ngan pinggan yang dia guna :)


lepas selesai booking dia akan email kan voucher nih untuk di bawa ketika check in.. akak dapat bilik tingkat 9.. no window.. kata nak murah kan..heheheh no hal nyer..cuma tak nampak lah kat luar tu dah cerah ke belum.. tapi akak selalu bangun kul 6.30pagi.. selalunya mata akak kul 4.00 pagi dah terkebil kepil.. jenguk kat luar dah panas macam kul 8 pagi hehehehe..


Hotel akak terletak kat area persimpangan ini.. tgk kat depan tu dan nampak Ben Thant market hok kaler kuning tu.. sepanjang jalan nih malam malam kedai still bukak dan orang berjual tudung telekong dan dan baju kurung di sini.. cakap bahasa malaysia je.. dah macam pasar malam jalan TAR



Keadaan luar hotel akak.. kena naik tangga sikit nak ke lobby hotel.. kalau beg uols berat.. ada je orang akan tolong angkatkan.. kat dalam tu ada lift nak ke level masing masing..

Our 2 star hotel.. malam je akak ada kat dalam bilik.. waktu siang puas merayap merata rata.. sampai dah kurus dah betis akak nih.. Addy memang kuat berjalan kaki.. akak terpaksa lah ikut dia..

Aircond sangat sejuk.. bilik katil double.. tilam agak keras.. tapi akak suka tilam keras..sebab akak selalu sakit belakang kalau tidor atas tilam lembut... hari hari cleaner dia dok cuci bilik kul 9 pagi.. so far alhamdulillah dorang tak usik pun barang akak.. cuma yang akak kunci ipad dalam beg luggage akak.. dorang tak usik alat alat make up akak pun.. sibuk bawak make up jugak kannnn

Ada mini bar.. sila bawak  cerek sendiri yek sebab tak ada cerek dalam bilik akak bawak electric coil nak masak air tu senang dan kecik je.. owh satu lagi plug dorang dua pin..sila bawak plug converter dari tiga pin kepada dua pin.. akak terlupa bawak dah kena beli RM8..


Ruang dia pun agak luas.. boleh lagi nak bentang segala hasil belian sebelum susun dalam beg.. TV memang semua ranangan kabel dapat.. kadang kadang teralit tgh HBO HD.. kalau nak duduk bilik je baik sewa hotel kat KL khen..!!!! Wifi free dalam setiap bilik..malam malam kalau nak berwhatapp or berfb boleh je..

Bilik air dia very seksi uols.. kalau berdua ngan suami its okey nampak bayang bayang jer.. tapi kalau ngan kawan kawan heheheheheh.. tapi kalau mandi tutup lampu tak clear sangat dari luar.. for me its okey..larat ke nak ngintai orang mandi weh..

Kat luar bilik air ada sinki tuk cuci muka dan gosok gigi.. akak suka macam nih senang tak payah nak ganggu orang dalam bilik air.. akak rajin basuh muka sebab kat sini sangat berhabuk dan berdebu..


Ruang lobby hotel

Ruang makan hotel


akak jenguk gak.. dorang nyer style suka makan mee soup dan kalau nak roti dorang akakn prepare.. cecah ngan kuah apa ntah.. buah buahan..dia kira bukan style buffet..dorang akan serve lah.. akak tak berani nak makan sebab memang non halal.. kalau basuh pinggan sure dorang campur je semua pinggan pakai span yang sama

Dua bintang je pun not bad.. akak rasa kalau nak tidor sini next time pun tak ada masalah.. tapi next time akak nak ada tingkap.. hahahah kalau tak ada tingkap sepanjangan masa akak rasa malam je dalam bilik..



Ini pulak antara option hotel yang uols nak tidor.. hotel hotel ini terletak betul betul di Ben Thant market dan epan kedai makan halal.. lebih kurang 50 meter dari hotel akak .. Saigon Pink 2 memang orang malaysia je duduk kat situ..


Antara hotel hotel yang boleh anda pilih..


Kedai 24 jam pun ada kat depan hotel hotel tersebut.. so kalau nak beli air mineral sila beli kat kedai 24 jam dari beli kat kedai runcit dema..sebab kat kedai runcit dorang jual mahal.. kat kedai 24 jam at least dah tahu harga dia kan.. tak mahal uols.. air mineral besar tak sampai RM1.50.. okey akak sambung nanti lagi yek..AA ada buat sale BIGCARD hari nih... harus akak lihat lihat sahaja .. ngeh ngeh ngeh...

4 comments:

mskali sdn. bhd. said...

salam kak. tanye skit. masa akak check in hotel tu diorg ade nk tgk credit card yg akak guna utk tempahan hotel x?

Yus said...

Tak de pulak.. kalau org lain booking kan boleh click kat bahagian booking for someone else punya column.. last week balik dari jakarta just tgk passport je.. sama macam kat vietnam tapi vietnam dia simpan kita nyer passport..

mskali sdn. bhd. said...

salam kak. sy amik hotel ni gak. ujung bln 2 ni g sana. hotel ade sediakan towel mandi tak? kalo ade taknak bawak. taknak penuhkan beg, sbb brg anak2 pn dh byk.

Yus said...

@mskali sdn bhd

Ada dont worry dear.. tapi dua jelah.. cukup je lah kan