16 May 2013

HO CHI MINH CITY, VIETNAM - PART 3

Nak citer pasal shopping ke nak citer pasal tempat menarik di HCMC?? hahaha sure nak tahu pasal barang shopping, harga runtuh.. tertarik dan the bomb kan.. okey lah.. jap yek nak stop main games jap.. tarik napas semua.. hembus.. siap kan kopi, milo dan teh kat sebelah.. banyak betul gambar nih.. nih pun tak upload semua.. kalau upload semua mau esok jugak uols tempah tiket Air Asia terus ke HCMC haahhaha.. nak raya kannn..

Kita mulakan jelajah kita kali nih ke Ben Thant Market atau lebih dikenali sebab Cua Tay. info dari reader Ralat. Ben Thanh market bukannya dikenali sbg Cua Tay tapi sebagai Cho Ben Thanh. i.e Cho adalah pasar. Terdapat 4 pintu besar di Ben Thanh iaitu Coa Tay, Coa Bac, Coa Dong bermakna pintu barat, pintu utara dan pintu timur respectively. Pintu utama mengadap bulatan besar tertera Cho Ben Thanh.. okey akak paste lah sikit info yang akak dapat dari forumer cari yek.. sebagai panduan.. tapi tak semua akak follow.. since akak cool jer berjalan dalam market tu tak ada pulak akak kena marah maki or gaduh ngan pekedai kat dalam tu.. akak singgah kat tempat yang akak rasa selesa je.. tak ada adengan tarik menarik dari pekedai hehehe.. sebab akak jalan macam orang mesekin.. ada jugak pekedai cuba intai duit dalam wallet akak sambil buat muka berlagak masa akak nak masuk kan duit small change dalam wallet.. dia tak tahu akak bawak banyak dollar tapi bukan akak yang pegang.. aka kat sini berurusan dalam dollar.. pastu akak rasa dalam ringgit lagi untung so akak tukar duit kat money changer..

Money Changer senang nak cari
1. HaTam Jewelery berada di Corner jalan persimpangan antara jalan  Phan Chu Trinh dan Nguyen Ah Ninh kiranya sederet dengan Hotel Saigon Pink 2..

2. Kedai Emas sebelah kanan Hotel Hai Nam selang dua atau 3 pintu..

Antara kedai recommended dari forumer sebab harga yang murah dan kain yang mempunyai corak yang cantik ialah kedai bernama DAM (no 433), Tuyet (berhadapan kedai DAM) , Thuy Duoc Fashion (no kedai 480-526-528-530)  akak jalan jugak memang cantik cantik kain dia.. tapi akak tak mo beli kain cotton.. akak nak cari baju siap jahit.. tapi kalau uols nak suruh dorang jahit pun boleh..siap dalam 24 jam.. terkejut?? haa ye 24 jam je..akak dah buat.. baju raya kami anak beranak.. jahitan sangat kemas hokey.. harga sangat murah..
 


kalau nak buat baju kerja pun boleh..sesiapa yang pakai blazer kat opis pun boleh tempah./.siap dalam satu hari jugak.. masa akak tgk rate nak buat suit sepasang adalah RM110 siap kain okey.. kain dia sangat kualiti dan cantik.. macam akak tempah baju melayu Addy dan Alli dengan kain sekali (kain italian Silk) RM115 jer.. siap upah dan kain sekali nih.. esoknya collect kat reception hotel je..

Antara option nak tempah baju boleh pergi kedai THUY Shop (no 385-387), satu lagi Lan(perempuan) Contact no +84907105279. boleh buat appointment dengan dia..dia akan datang hotel dan buat ukuran. upah jahit baju melayu USD15, Kurung pahang USD10, Kurung moden USD10, Dress paras Lutut USD14. Kedai jahit My Sang (depan Vi Anh Butik)


Contoh contoh kain berbagai bagai jenis cotton macam hari tu akak dapat USD7 sepasang.. tapi majority letak USD9.. kena pandai tawar.. tips datang awal pagi dan bargain sehingga dapat seperti harga yang uols nak..



Baju baju orang vietnam.. harga dorang letak memang mengarut..bargain sampai uols rasa mampu milik yek..


Handbag.. akak tak tanya harga sebab akak tak minat nak beli pun



okey akak beli kat kedai nih dalam 6 pasang baju..senang satu tempat.. kalau saiz kecik kecik tu banyak je.. saiz besar nih dah kurang.. ada yang akak berkenan tapi saiz tak de.. Harga bagi kurung Pahang siap bermanik nih antara RM50-RM55.. kalau uols pandai tawar dapat lah RM46.. heheheh which is akak malas nak buang tenaga tawar menawar nih..sebab akak dapat RM50 bagi setiap baju kurung pahang siap bermainik bagai tu pun dan cukup murah..

Banyak giler baju yang menarik kan.. tapi akak tak beli banyak.. akak beli untuk akak punya dua pasang je lagi 14 pasang semua oranglain punya.. giler berat beg akak tau.. sebab baju dorang semua heavy beads/manik.. rajin sungguh dorang jahit tangan manik manik tu yek.. dah lah jual murah murah je..sampai jenuh nak susun semua bagi muat KG akak nak naik AirAsia


sakan akak menerai baju kat dalam nih.. ramai je jadi pemerhati nak tgk cantik ke tak baju tu kalau berada di badan orang plus size macam akak..hehehehe


antara kain bukan cotton.. kain macam chiffon tapi ada beads dan glitter tu..akak tak tanya harga.. tapi memang menarik sangat.. kalau korang minat ngan lace atau lebih tepat prada lace kat sini pun murah. kalau kat KL prada lace dalam RM190 semeter kat sini boleh dapat RM60 semeter.. lace border pun murah sangat dan cantik cantik..kalau uols nak kawen boleh g sini dan tempah siap siap.. Insya-Allah dorang buat sangat kemas dan cantik..

Lagi satu option kalau nak berniaga dorang kata pergi ke Bin Thay market a.k.a Chollon market.. akak tak pergi lah sana.. sebab kena beli in bulk kain kat sana lagi murah dan lagi cantik.. nih akak sembang ngan peniaga kopi tepi jalan lah.. kat pasar Ben Thant dia kata tak cantik dan kualiti rendah sikit dari jenis kain..

Kalau nak pergi Chollon market a.k.a Binh Tay Mkt - Binh Thay Market tu kawan2 boleh naik bus no 1..tunggu kat bus station depan Bent Thanh Market (Cua Tay)..Bint Thay market tu last stop , bayar tambang 5000 VND (RM0.75). Nak balik pun sama ... tapi kalau ada byk beg nnt driver bas charge lagi VND 5000.. kena ingat bus stop mana berehenti dan bas warna apa uols naik..selalunya naik bas warna biru  putih dia akan berhenti kat stesen biru putih .

Akak pergi jugak saigon square.. dan barang kat situ lagi murah dari Ben Thant market.. tapi more to Tshirt lah..

Sebelah malam pulak lagi meriah.. kebanyakkan peniaga bukak kedai sampai kul 11.30 malam.. pasar malam pun sangat meriah .. mari kita jalan jalan.. hehehehehe






Sambil shopping sambil whatapp sebab ramai sangat yang mengirim baju.. so kena amik gambar dan send lah.. tapi ye lah shopping online live memang tak puas.. kena pergi dan test sendiri baju tu kan.. puas akak dok test baju kat badan akak nih..





Tengok tanda harga dalam RM dan US.. semua harga lebih kurang sama kat pasar malam mahal sikit tapi still boleh tawar.. ada orang dapat RM46.. giler pandai dia bargain kan..




 Pemandangan di kawasan depan hotel.. meriah walaupun dan pukul 9 malam..




Semua baju kat atas nih orang punya..akak punya hanya yang biru tu je.. dah tak muat beg dah.. tapi kalau beg tak muat boleh beli.. tapi Kg nak bawak naik kapal terbang je tak muat..



Uols minat tudung halfmoon.. akak pun tak tau apa lah tudung halfmoon tu.. akak tanya kat kawan akak dorang kata macam shawl boleh pakai macam tudung bawal.. kain chiffon harga RM18 sehelai..



Kain tudung 3 layer pun ada.. RM20 sehelai.. akak try test tudung tu.. heheheh nampak tak macam makcik jual tudung je akak kat tepi jalan siap jadi model.. kalau ada manik manik mahal sikit.. kalau kosong murah je..


Semua sudah di tempah.. akak boleh amik order nih last minutes hari tu sebab dia kecik dan ringan je.. baju kurung memang tak muat dah nak sumbat dalam beg

Sampai bilik akak siap amik gambar dan post dalam whatapp group.. akak pun jakun ngan tudung nih.. tapi akak sukerrrrrr.. cantik cantik kaler dia..




Abih cuci mata pasal baju kurung sulam manik semua boleh dapat RM50.. jubah pun boleh dapat harga tu..or murah lagi kalau uols pandai menawar.. telekong pun murah.. senang citer.. gi lah bukak website AirAsia.. gi cari tix murah ke sana beli baju raye..hehehehe

Kat sini banyak jual helmet.. comel comel je sebab kenderaan utama dorang adalah motosikal..


Kedai alatan sukan pun okey.. owh nak citer nak buat cermin mata kat sini sangat murah yek..beza separuh jugak harga dri KL ataupun 1/3 dari harga kat KL.. memang murah.. akak ada list senarai kedai yang boleh buat speck nih. tapi akak tak buat lagi.. tapi ramai forumer yang buat spek kat sini dengan harga aaaaamat murah siap dengan bingkai titanium lagi




Kedai fav akak.. beg pack dan outdoor gear

Kasut kanak kanak clerk pun cantik je.. sib baik anak akak dah besar..




Kedai baju for hiking dan winter. Cantik cantik dan meriah baju dia kan..murah dan berbaloi kalau rajin pergi ke oversea time winter kan..

Akak berjaya sambar 3 helai Rain coat nih.. memang tak basah lah uols kalau hari hujan InsyaAllah..akak dah try..uols akan sentiasa kering di hari hujan. warna pun cantik cantik.. okey lah akak nak sambung main games.. nanti akak sambung perjalanan tempat menarik dan makan di HCMC..

31 comments:

Maria Honey said...

serious menganggu ketenteraman nafsu aku...

Yus said...

@maria honey- opsss maaf.. memang sengaja muhahahahhahahahaha

irma said...

salam,
nak tanya kedai yg u beli baju kurung byk kat ben tanh tu no brp? insyaallah pegi next week & saya ni size badan 'comel' sesgt

irma said...

salam,
nak tanya baju kurung size besar yg u beli kat ben tanh tu kedai mana? insyaallah next week nak pegi. saya ni size badan 'comel' sikit

Yus said...

@Irma

Salam kembali baju kurung tu beli kat Kedai no 471-473 dalam pasar Ben Thant tu.. seingat saya ada sampai saiz 2XL.. i pakai XL tapi agak besar.. patut boleh je amik L :) btw kalau badan betul betul comel better tempah lah.. satu hari je boleh siap.. lagi puas hati :).. lagi pun kalau beli baju siap ada beads bagai tu susah nak basuh..kena dry cleaning..mahal kan..

Kiroro Mirae said...

Salam...
A very gud info la kak..tq..tapi nk tau jugak hotel ape yg harga reasonable dan selamat ker?akk duk hotel mane..hihi..sampai airport nak naik ape?

Yus said...

hai kiroro

mostly hotel selamat kat sana.. dan rate dia memang murah... hotel akak ada akak tulis kat part 1 HCMC dan sekitar hotel di area Ben Than..

Sampai airport naik bas ke bandar dan ada akak tulis kat part 1 HCMC.. happy reading

aniza zakaria said...

Kejamnye!!!! Ni yg bt x sabar nk pegi ni..btw thanks 4 sharing. A very gud info tuk I yg 1st nk g ni hehe

hanis harun said...

akak nak tanya..baju utk hiking & backpack tu jalan ape ye?? memang murah ye??

Yus said...

@hanis harun : Baju tuk hiking tu macam wind braker or jacket yang kita nak panjat gunung.. seluar sekali.. selalu brand north face

Backpack tu kalau nak camping or kegunaan macam2 lah.. tak payah nak sorong tarik beg kan.. :)

muaz fozi said...

akak barangan hiking tu dekat mane ye kedainya?

Yus said...

@muaz fozi

ada kat keliling ben than market tu jugak.. kena rajin masuk lorong lorong kat kelilling ben thant tu..

Mohd Rizal Che Mahadzir said...

Kedai cermin mata tu kt maner yer? Pls email rizal_mahadzir@oum.edu.my. Tq

Mohd Rizal Che Mahadzir said...

Salam, kedai cermin mata tu kat maner yer? Pls email at rizal_mahadzir@oum.edu.my.
Tq

Cahaya Petunjuk said...

Salam akak..nk tanya..dekat pasar ben thanh tu,kain mmg semua dia dh siap potong 4meter ke?ke kita nk beli baru dia potong?saya nk pegi sana mgu dpn..tetiba terbaca kt blog ada org ckp dia dh siap potong gitu..aduiii...selalu kalo bidang 45 4meter xcukup utk saya..tq akak

Cahaya Petunjuk said...

Salam akak..nk tanya..kt pasar ben thanh tu dia mmg dh siap2 potong kain kain tu 4meter ke??aduiii...normally kalo bidang 45,4meter xcukup utk saya...ada baca kt satu blog ni..dia kata dh siap potong gitu..saya nk g sana mgu dpn..tq akak

Yus said...

Cahaya Petunjuk:

Ha ah memang dah siap potong so far yang akak nampak.. tapi dorang kata bidang besar so boleh tanya lah dulu kat peniaga tu..

rina said...

sorry mencelah, Cahaya Petunjuk, saya baru balik dr hcm, ada je kedai yg jual belum potong. Dlm ben thanh kedai thuy duoc nombo kedai yg org sebut 480-526-528-530-532. saya pegi aritu tak sure kedai yg mana, but mmg kain cotton dlm lipatan besar belum potong.

Yus said...

thank you rina for sharing info and helping Cahaya Petunjuk :)

Mohamad Khasiri Ariff said...

Ralat. Ben Thanh market bukannya dikenali sbg Cua Tay tapi sebagai Cho Ben Thanh. i.e Cho adalah pasar. Terdapat 4 pintu besar di Ben Thanh iaitu Coa Tay, Coa Bac, Coa Dong bermakna pintu barat, pintu utara dan pintu timur respectively. Pintu utama mengadap bulatan besar tertera Cho Ben Thanh.

Yus said...

@Mohamad Khasiri

Thank you.. baru tau.. dia da 4 pintu dengan nama lain lain yek.. thank you beb

Cerita Citra AwLiYa said...

Huwaaaaaaa...akak buat sy rasa kejammmm nk sopingggggg tuk raya...wakakaka...by the way tq for info sis..

Cerita Citra AwLiYa said...

Huwaaaaaaa...akak buat sy rasa kejammmm nk sopingggggg tuk raya...wakakaka...by the way tq for info sis..

Yus said...

Make sure bawak duit banyak banyak.. hehehehe tak lama lagi nak raya dah nih.. beli 30 hari nyer baju... katanya raya sebulan kan heheheh

aten shakila said...

salam akak.nk info pasal kedai spec tu.far10_xvolution@yahoo.com.tq

Yus said...

Alamak sorry shakila.. akak dah lost details kedai cermin mata tu.. tapi kalau rajin search tread HCMC kat forum cari.com.my boleh jumpa info tu

Rashidah Rashid said...

Hi Kak...nak tanya kalau tailor Lan yang you recommend tu jahitan dia bagus tak?

Rashidah Rashid said...

Hi Kak..nak tanya you. Tailor Lan yang you recommend tu jahitan dia kemas dan rapi tak? I nak tailor 20 pasang baju nie. Hehe

Yus said...

sorry rashidah .. tak pernah try.. cuma dapat info dari forum dan dorang pernah buat dan berpuas hati

Zafirah Ab Muin said...
This comment has been removed by the author.
Yus said...

Memang best tapi part bargain dengan limited bahasa dan sombongnya some pekedai rasa serik gak hahahahah