25 May 2013

HO CHI MINH CITY, VIETNAM - PART 5

Alamak perasan tak my followers dah cecah 100.. thanks yek yang sudi jadi followers  akak yang selalu rempit tak tentu pasal.. spelling error.. korang terpaksa main teka teki apa akak nak tulis sebenarnya.. hahahaha.. tapi rasa bersalah pulak akak kalau tak update blog.. korang sorry yek kalau akak dapat sindrom MALAS nak conteng kat sini.. 

Okey akak sambung.. Akak bertolak dari Chu Chi tunnel pukul 1.30pm, sampai kat Bandar lebih kurang pukul 3.00pm .. akak dan teman baru kat vietnam bercadangan nak ke War Museum.. dan adik adik yang follow akak tu pun nak pergi ke war musem.. ye lah dah tengok tempat dorang berkubu selama berbelas tahun nak tgk jugak apa sebenarnya yang berlaku ketika perang dan semasa perang.. 


Bayaran masuk ke War museum 150,000 VND seorang.. tak mahal lebih kurang dalam RM1.5 seorang dan di dalam nih kita boleh tgk gambar gambar yang sangat menyayat hati kanak kanak dan wanita yang tercedera dan terbunuh.. sebab itu akak benci peperangan..







Banyak gambar gambar dalam nih akak tak capture.. kalau uols 1st time datang boleh lah melawat museum nih.. tempat dia tiga tingkat dan berhawa dingin dan selesa  Waktu operasi war museum ialah
7.30am sehingga 12.00 tengah hari
1.30pm sehingga 5.00pm

Di Bahagian luar banyak tiunggalan kapal terbang dan helikopter tentera US.. mereka kalah engan meninggalkan beratus ratus kenderaan tersebut. akak dapat tahu meraka tinggalkan beratus ratus kenderaan  tentera dan sebahagian kenderaan tersebut terpaksa dilupuskan.. yang ada kat museum nih hanya untuk pameran tinggalan tersebut 





Lepas kami melawat ke Wa museum we all balik ke hotel dengan berjalan kaki.. kalau ikutkan kan akak tak jauh dalam lebih kurang 3km kot.. tapi kalau ada anak kecik uols better naik teksi.. we all singgah kat Banana Leaf saigon makan malam.. memang mahal makan kat sini (tapi lagi mahal kat kedai sebelah Hajah Basiroh tu)  no choice.. standby je lah duit kan..

Dalam perjalanan jumpa lak kedai kopi yang femes..



akak lupa nak amik gambar akak punya kopi. tapi dalam nih paket 3 in 1 ada dalam 50 paket kecil..memang sedap harga nya ialah 116,000 VND.. Rugi lak akak beli satu paket je..sedap uols.. dan Halal...Rasa nak patah balik just nak beli berbagai bagai perisa kopi yang ada kat situ.. akak pergi betul betul kedai kopi Trung Nguyen

Okey akak stop dulu.. nanti akak citer lagi.. jangan jemu yek uols.. Daaaaaa

5 comments:

ctsueraya said...

semua dok ckp kopi vietnam sedapppp..dahler iols ni penggemar kopi...huarghh tak sabor nak pergi

Alin Marlini said...

thanks akak atas info yg sgt best...tak sabar nak pi hujung feb ni

Yus said...

enjoy your trip Alin Marlini :)

Norhayati Samsudin @ 019 2790103 said...

salam perkenalan..byk nye info sis..berulang kali baca..suka tang kedekut tu..heheh.. my trip bermula selasa ni..g dgn hubby..nak survey utk wat bsns pakaian dgn geng2 bsns network saya.. any places yg sis bole rekomen ke.. tqs ye sis fr all de sharing

Yus said...

@norhayati..

Thank you suka dengan ini cerita hahah tang pakaian yang murah murah tu selain ben thant market ada satu lagi tempat yang boleh beli secara pukal tuk yang berniaga tapi lupa nama tempat tu.. tapi kalau tanya orang local kat situ sure tahu...