02 May 2013

PULAU REDANG REVISIT PART 5

Sorry uols akak lambat update part 5 nih.. ada ke yang tunggu..senyap je uols.. kalau tak ada reader akak private je blog nih kan.. maklumlah nak buat reference diri sendiri je pun kan.. btw akak baru balik dari bercuti cuti ke Melaka.. tempat cantik uolsss.. nanti kalau ada masa akak buat entry ke Limastiga Homestay melaka tu.. tapi kasi habis nih kisah Pulau Redang dulu

Okey balik dari Marin Park pun ngam ngam waktu lunch hour.. perut pun lapar apa lagi serbu laa. akak tak sempat nak amik gambar.. dengan basah basah kuyup terus makan dengan lahapnya.. balik bilik mandi tukar baju kering.. pukul 2.45 nanti ada satu trip lagi ke tengah laut.. tapi since anak anak pun penat we all skip je acara ke laut.. sedap tidor lepas kenyang dan dalam ekon panas panas terik nih

Akak terbangun balik kul 4.00 petang.. perut rasa lapar balik..kejut anak akak terus tak bangun.. akak tgk bilik eileen pun senyap je.. tidor lagi lah tu.. akak dan addy terus ke dewan makan.. ada tea break.. wah bun panas panas dia hidang.. akak ingat tak ramai.. rupa rupanya chayanunalif dari trip ke tengah pulau dah balik... makan ramai lah macam piranha balik.. sib baik akak sempat amik bun nih..

Tea break nih ialah Bun Kelapa, Bun Butter dan Cookies kismis.. lembut dan panas lagi uols.. berselara akak makan cicah ngan teh panas.. Lepas makan banyak tu akak ajak addy berjalan sepanjang jalan berdua. meh akak tunjuk keadaan resort dan pantai di sini yek

 Okey kawasan Pantai Panjang beach nih terbahagi kepada dua teluk.. teluk yang pertama terletak Laguna Beach dan Redang beach resort.. for me Laguna Beach lah paling cantik kat sini..sesuai dengan harganya.. Laguna Beach terletak kat hujung sekali

Ni lah laguna Beach.. gambar kawan akak amik dari laut masa we all balik snorkelling


Kemudian baru jumpa Redang Beach Resort.. bangunan modern dan agak cantik gak.. rate dia sederhana sahaja dan mampu milik lagi.

Redang Beach mempunyai pokok pokok yang merimbun dan redup.. tak lah bahang sangat terasa kan..

 Suasana depan Redang Beach Resort.. pantai dia pun cantik dan pasir dia masih sangat halus.. anak akka siap kata macam susu tepung.. so imagine lah kehalusan pasir pantai nih kan..

Kat depan Redang Beach Resort juga ada tempat beristirehat menikmati pemandangan pantai..

  Okey nampak batu atau bukit kecil  kat depan tu.. sebelah teluk nih ada satu lagi teluk terletak beberapa resort lagi.. jom akak bawak jalan jalan ke depan yek

Teluk sebelah di Pasir Pasir panjang nih terletak resort yang pertama iaitu Redang Lagoon Resort.. rasanya owner resort nih Melayu.. senibina dia simple dan rate dia memang murah

Depan Redang Lagoon nih banyak hamock tuk anda berehat dan tidor.. tapi malam malam agak gelap kat area sini.. tapi tetap damai.. kali pertama dulu akak stay kat sini la dengan kawan kawan office akak seramai 16 orang.. siap mencandat sotong lagi.. masak kat dapur Lagoon nih lah.. happy sungguh

Nih lah bilik akak stau dulu.. yang banyak orang sidai baju..sea view lagi.. dua tingkat.. tingkat atas ada tilam double tak ada katil.. kat tingkat bawah ada katil queen.. sesuai nak stay 4 orang sebilik.. tapi makanan dia di bawah tahap standard akak.. tapi kalau kat pulau nih apa yang di hidang ngap sahaja..

Ni adalah kawasan Depan pantai Redang Lagoon.. snorkelling kat sini pun banyak ikan.. tapi tak ada coral kat kawasan laut biru muda tu.. just ikan besar besar dan warna warni..

Pemadangan di kawasan teluk ke dua di Pasir panjang yang terletak Redang Lagoon Resort, Redang Bay Resort, Ayumayang Resort, Redang Pelangi Resort, Coral Redang Island, Sari Pasifica Spa (new), Redang Holiday Resort (paling hujung)

Kat sini terletak Redang Bay Resort dan Ayumayang Resort.. bersebelahan

Ni kawasan pantai depan resort tersebut..

Kemudian baru jumpa Redang Pelangi Resot.. Redang pelangi nih agak ada beach party dan live music malama malam.. harga pun lebih kurang redang beach resort..

Redang pelangi mempunya jeti sendiri so tak perlu nak naik ferry transfer kat tengah laut.. dia amik guest dia menggunakan bot laju sendiri..

Sebelah redang pelangi terdapat Coral Island Redang Resort.. akak tengok agak menarik jugak.. sunyi je.. tapi tak ada pulak tempat payung payung nak duduk mengadap pantai..


Tempat makan di Coral Redang Resort.. akak rasa resort nih dah di upgrade kan bilik bilik dia.. dah refurbish kot.. so sila pilih bilik yang telah di refurbish yek.. kalau bilik tak upgrade lagi banyak review kata tak best.. dan kecik..


Sebelah Coral Redang Resort ada resort baru.. sungguh besar lah..akak rasa memang sangat cantik.. tapi sunyi jee.. macam tak ada orang stay.. akak pun masuk lah tanya rate.. huhu mahal uolsss.. patut lah tak ramai orang stay kat sini.. tapi memang besar dan sangat cantik.. nama resort nih Sari Pacifica Resort & Spa.

Masuk masuk dan nampak swimming pool.. fuh.. besar jugak tapi tak ada orang mandi pun..


Siap ada watch tower lagi..

Kat bawah nih brochure akak sempat ambil kat resort nih.. mahal uols.. akak gi pulau bukan nak stay dalam bilik snagat..akak nak tgk ikan dan coral.. tapi kalau dah harga bilik sangat mahal macam nih.. mau akak tgk laut dari dalam bilik je..sayang nak tinggal bilik lama lama..



Tapi resort dia memang cantik lah.. kalau uols pilih sea view.. kalau pilih garden view.. agak kurang menarik dengan pemandangan bukit..


Hujung sekali terdapat Redang Holiday Resort.. akak tak larat nak jalan sampai hujung..akak zoom je camera akak nih.. ramai gak orang stay kat sini.. walaupun chalet dia terletak kat kawasan batu sama dengan Reef resort kat hujung sebelah laguna resort tu..

Ramai lak mandi manda kat pantai Redang holiday nih..mesti banyak ikan.. ikan kan suka main kat batu batu..

walau apa apa pun.. pemandangan di Pulau Redang di Pasir Panjang sangat awesome dan buat akak tersangat rindu nak kembali ke Redang lagi...

5 comments:

anna hashim said...

salam :)
saya reader baru belog akak..
fuhhh mmg details akak bagi, saya plan nak pegi resang tahun depan..tu yg survey kt belog akak ni :) serba sedikit mmg membantu..lg2 pasal nak pilih tempat nk menginap masa kt sana nnt :)
thanks akak..

Yus said...

Anna.. thanks beb.. bestnye org buat review kat sini.. appreciate it!!!!! Redang is the best.. sila lah booking awal tahun bulan 3 sebab masa tu semua rate hotel murah

Noraidalaila Shafie said...

salam..
saya pon reader baru blog akak..
saya ni nak wat rombongan ke sana tu yang masih mencari resort ape yang sesuai untuk saya wat rombongan..yelakan rombongan x bolehla nak cari yang mahal2..tapi rasa teruja bila akak masukkan resort yang ada kt sana..lagi memudahkan saya..akak boleh x bagi cadangan pada saya resort mane yang sesuai untuk rombongan..better amik package y disediakan @ just amik tpt untuk stay (makan & snorkel cari sendiri..)akak boleh send pada email saya..JJW5343@gmail.com..thanks kak..

Yus said...

Thank you.. sorry lama tak update.. mood cuti sekarang!!! Nanti akak email yek.. akak selalu teruja kalau bab redangni hahahah

The Me said...

Salam sis... Sy plan nk g wekend ni. Puas google smua offer packej ni bru dpt blog yg sgt detail very the bass!
Ok so overal u suggest stay mna yg.. Cntik best puas hti n..... Plg wajib murah2 meriah gitu. Ha3