21 June 2013

PERNIAGAAN BERMUSIM DAN DIRECT SELLING

Sekarang orang ramai tengah howt nak pakai bedak Tanaka dari Myanmar.. merata rata ada jual kekekek.. dulu semua nak pakai Tabitha.. harga dia mak ai melambong tinggi satu set ada yang sampai mencecah RM500 set exclusive.. akak pun tak mo ketinggalan boat.. memang nampak berkesan tapi ramai lah pulak kata sekarang banyak produk tiruan.. akak cuma membeli dari kawan akak sebab akak yakin dengan dia.. tapi sekarang dia tak buat dah sebab tak ada masa nak ke Jakarta collect order..

Pastu howt pulak Marin kolegen rumpai laut.. akak pun sauk gak.,.beli tak mo kalah sampai 1kg perghhh!! sudahnya akak cuma makan 200gm je.. tak de lah beria.. banyak buat masker je.. hhehehehe malas nak prepare bahan bahan tu di samping bau dia memang agak tak best.. masa tu ramai jugak jual 100gm  dekat RM30 gred baik katanya.. sekarang??? heheheheh dah murah dah.. macam macam lah khasiatnya katanya.. akak pun bagi mak akak makan konon boleh merawat sakit sendi.. kengkadang sesuatu produk tu orang nak jual memang dia punya puji overated or melabung lambung

Pastu akak terjebak ngan SD2.. kawan akak lah ni bagi racun.. konon boleh kurus.. akak beli sampai dua tin RM180 satu tin.. memang akak follow lah diet dia seminggu..segala jenis karbo dan air manis adalah BIG NO NO NO.. lepas tu akak pikir.. kalau hari hari akak makan ayam sahaja tanpa kulit dan sayur sayuran.. tak amik SD2 pun akak kurus.. tapi maklumlah akak nih berkawan tersangat rapat dengan nasi.. akak boleh cranky kalau tak dapat nasi. akak stop.. ada lagi berbelen satu tin..

Herbalife pun akak try.. kemain beli sampai 3 set.. berhabis RM1000++.. pentamak kan.. makan satu set pastu tak lalu dah tekak nih nak telan shake.. huhuh terbiar sampai expired 2 set.. membazir betul.. pastu laki akak kata dah lah tak payah nak diet diet.. orang diet kurang makan..kurang belanja.. tapi kalau akak sebut nak diet belanja melabong lambong...

pastu satu kes.. ada syarikat jualan langsung.. mak dia Jual produk kecantikan S****** T*****.. anak dia buat syarikat jualan makanan kesihatan D* H***....satu hari mak akak tgk TV iklan dia kemain baik nyer iklan.. sakit sendi.. makan produk tu terus baik.. sekali si pesakit tu hok kononnya sakit sendi tu adalah kawan mak akak.. terus mak akak cakap.. eh dia mana ada sakit sendi sampai tak leh jalan.. dia sihat je.. terus mak akak call kawan dia tu.. kawan mak akak kata dia di bayar berlakon macam sakit sendi pastu lepas minum tu boleh jalan dengan laju.. yang sedihnya dia bayar RM500 je untuk berlakon iklan tu.. nampak tak strategi orang nak menipu.. yang kena tipu majority orang tua tua.. kumpul duit nak beli produk dia yang agak mahal tu.. tapi sebenarnya hmmmmmm.. malas nak cakap lah.. bagi akak nak meniaga boleh tapi jangan menipu.. tak berkat duit tu.. ye nampak mewah dengan kereta mewah dia.. syarikat besar dia.. tapi dengan memeras duit orang lain dengan produk tipu..

Sebab tu walaupun akak berminat nak berbusiness tapi akak still rasa seram nak berjual.. akak pernah terbaca.. kalau kita berniaga barang halal pun contohnya bukak kedai makan.. tapi bila pelanggan makan dan kata mahal dan tak berpatutan dengan harga dah jatuh hukum haram.. walllahualam.. sebab mesti ada pelanggan kata rasa ralat makan kat sini sebab mahal.. dan dia mesti terkilan dan tak redha dengan harga dia bayar.. tu lah di galakan kan masa urusan jual beli kita kena sebut aku jual dan dia sebut aku beli.. dan kalau boleh mintak halal yek..

Eh panjang lah story.. heheheheh daaa.. mood nak packing barang sikit sikit.. maklumlah minggu depan nak berpegian dekat seminggu.. di mana??? dalam malaysia je...



3 comments:

ctsueraya said...

ahkak tak payahlah duk blei SD2 herbalife segala tuh...baik ikut nasihat seben akak..kurangkan makan atau pun makan yang healthy jerk+ senaman..in shaa alalh..biarlah lambat asal selamat..iols alngsung x caya hak shortcut mokcut nieh..tapi thanaka iols terjebak gak sebab murah.tapi serasi gak ngn muka ni..nampak gebu sikit..haha

Yus said...

Sekarang semua program diet di bekukan.. hahahaha.. nak try tanaka tu jugakkkkkkkk!!!! hahahahahahaahah dasar pompuan kan.. pantang betul heheheheh

afizal rafael said...

hok putihkn gigi x nk try.yes true.ctrl mkn n exercise tu yg penting to increase our metabolisme.setiap org thp metabolisme x same.so ade kene exercise lbh skit br kurus.mcm adik akak sorang ni sumbat saplimen tp melantak x igt.exercise kurang.mane mo kurus.letih dh koi.kalau x de kemahuan,kesedaran n disiplin x jd.mkn le segelen saplimen pun x jd.sbb tu koi x beli set.nk tgk disiplin ke tk.rugi duit kalau x ikut.koi beli cb je pun mkn x mkn pastu kurang exercise.mls le.saplimen bantu je utk x rase lapar.then ade gak yg siap bg cd exercise.kalau x ikut bebetul x jd gak.koi dh cek thp metabolisme adik akak tu mmg rendah.so kalau nk kurus kene work xtra.rase dlm genetik kot sbb mak pun same.