20 June 2013

TRIP KE UTARA MALAYSIA

Betul betul short notice lah husband akak nih.. lepas dia bawak akak jalan ke Johor dia kata nak pergi majlis kawen opis mate dia kat Perlis.. memula akak dengar macam Parit kat perak tu okeylah..rupa rupanya ke PERLIS.. sempadan tu.. terus akak packing passport dulu kekekekekek... baju belakang citer..


 We all bertolak hari Jumaat .. penat balik dari Johor baharu semalamnya pun tak hilang lagi..dan sampai kat rumah MIL akak dah pukul 2.00 pagi... ye lah konon kata nak bertolak pagi tapi dah nak dekat kul 9 malam baru gerak... Sampai je akak terus check in kat bilik akak kat umah MIL.. anak akak dah macam makan sugar crush candy dok melompat lompat happy jumpa Atok.. Kalau akak kat umah MIL nih kira macam akak bervacation.. semua MIL akak buat.. okey plan nyer awal pagi pagi lepas subuh nak bertolak.. lagi sekali laki akak buat janji macam Paria.. kul 10 jugak dia baru bertolak dari Bukit Merah tu nak ke Perlis


Sampai rumah pengantin dan pukul 2.00.. ngam woo waktu makan..yesss.. salam lebih kurang dengan pengantin.. terus akak berdesup ke meja buffet.. laki akak dok sembang ngan pengantin.. pengantin lelaki tu happy sangat sebab laki akak satu satunya kawan yang datang dari KL gi kenduri kawen dia.. akak tak citer panjang.. kaut nasi tuk akak dan anak akak..


 Meja pun spesel..kipas dok tala kat akak jer.. wah bagus sungguh layanan tuan rumah.. terima kasih banyak banyak.. Lepas makan pengantin suh tunggu sekejap nak bergambar ngan artis nih.. akak dan MIL akak memang suka bersembang dalam hati hehehehehehehhe.. akak kan soft spoken dan pemalu.. bluek!!!!


 Siap panggil masuk bilik nak bergambar ngan akak nih.. nasib baik tak suh akak posing atas katil meniarap telentang bagai.. Damnnnn awat akak gemuk sangat nih.. akak tak sesuai pakai cotton kot sebab baju tu kejung macam letak kanji..


Lepas tu kaaaaaaaaann.. Addy kata moh kita ke Padang Besar.. aka pun horey!!!! sebab akak tak pernah lagi sampai sana.. akak bayangkan barang barang yang sangat menakjubkan bakal akak dapat kat sana... sampai sampai saja akak tengok dorang bukak macam gerai uptown je.. huwaaaa dah lah panas terik.. bas pulak berderet..menapak kaki jangan citer laaa.. akak sengih je lah..MIL akak pulak ini adalah syurga dia :)) apa yang ada? err toto (ramai orang dok beli toto) relevant lagi ke?barang makanan beras pulut satu kilo RM4.30.. akak tak teruja nak beli beras pulut pun








owh ada handbag ntah gred apa.. takde gred kot.. tapi murah lah.. RM 25 heheheheheh.. akak jeling jeling manja gituew. kekwat sangat kan..


 Dorang banyak jual emas korea.. tapi harga kena pandai tawar yek..ada ke dorang nak jual kat akak gelang tangan emas korea tu RM60.. aiyoo kat tepen pun akak boleh dapat lagi murah taw.. akak tawar nyer tawar dapat lah rega Rm15.. kalau dia bagi Rm5 memang akak beli sampai siku.. nak raya kan... kawan akak kata macam makcik makcik pun biar lah :)


 Fridge magnet pun tak menarik dan mahal lah akak rasa... akak tak beli uols...


Dia ada satu lagi bangunan kat situ.. kira indoor punya shopping complex lah.. redup sikit.. dan again barang yang serupa juga dia jual macam kat luar tu.. semua gerai  nak jual emas korea.. macam macam design.. pastu ramai jual sabun susu beras.. dah dema kata elok tuk kulit akak pun amik laaa. nak amik satu Rm1 tak sampai hati..mana tau memang boleh putih jelita macam pompuan Thailand nyesal tak beli banyak kan.. Akak mintak beli satu dozen.. dapat RM10.. biar tamak jangan menyesal kan .. hari hari akak sental badan akak dengan sabun nih.. tapi cepat habis.. rupanya dua orang jejaka kat umah akak nih tumpang dua belah kaki.. huh!!!

Tetiba MIL akak tanya husband akak .. Pekan Rabu kat Aloq Staq tu dekat kah??? husband akak pun tanya awat mak nak Pi ka?. MIL akak nak pergi..dia kata lama tak pergi so we all amik keputusan tidor kat Alor Setar.. akak bayangkan another happening shopping mall setuju ajer.. All the way dari perlis akak surf the net cari hotel semua dah  penuh.. hok mahal pun dah penuh..maklumlah hujung minggu kan.. nasib baik dapat satu hotel bajet di tengah tengah bandar..


Singgah tepi jalan sat beli buah.. cari buah pelan Harum Manis.. sebab nampak banyak banner buah pelam Harum Manis.. kaedahnya buah pelam tu berbuah sebulan je setahun .. dari bulan April sampai Mei je.. so takde rezeki.. ada lah satu kedai tu jual buah Harum Manis hujung musim.. dah tak cantik dah tapi tetap jual Rm22 sekilo nok..

Akhirnya sampai kat Alor Setar dalam pukul 6.30 petang.. jumpa jugak hotel akak betul betul depan menara Alor Setar


 Taraaaaaaa.. Bee Garden Motel.. sib baik bawak MIL dan anak.. kalau berdua sah macam pasangan kekasih nak check in hotel bajet hahahahaa.. anyway since bawak mak so amik bilik Deluxe.. tak kan MIL nak tidor atas lantai kan..

Alhamdulillah bilik dia bersih.. bilik air pun luas sangat dan  bersih macam baru je.. Aircond sejuk.. tempat makan ada kat bawah.. dan ada pusat reflexology bukak sampai kul 3 pagi ngeh ngeh ngeh.. terus badan rasa sakit sakit..padahal bukan akak drive pun.. malam nih kita massage laki akak belanja..

Ada tiub TV tergantung.. siaran? ntah tak clear kot.. akak tak perasan akak tak tengok TV.. akak lebih memikirkan pusat Reflexology kat bawah Motel nih..

esoknya seawal pukul 9 pagi dah check out.. nak cari tempat makan dan menuju ke Pekan Rabu.. gigih kan.. kalau pasal nak shopping boleh pulak akak bangun awal..


Rupa rupanya pekan rabu macam nih uols.. lagi sekali akak hampa..akak biar MIL akak jalan ngan anak dia je.. asal nampak kerusi akak duduk.. asal nampak tangga akak duduk.. MIL akak lagi sekali gembira di sini huhuhuhu


Tapi MIL akak round sikit punya lama dia banyak beli kerepek , bahulu dan gula kabung?? Jalan sama anak kasi pau lah ituew satu persalianan serba berdiri.. itu pun akak mau kasi ajar ke? heheheheh MIL akak tak pau pun anak dia tu.. tatau kenapa.. kalau akak laaaa.. laki akak bawak pergi One Utama ke, Mid Valley ke.. sah sah setiap kedai dia kena pau ngan akak.. sebab tu dia rajin bawak akak keluar jalan jalan ke KL waktu semua kedai dah tutup..

Maka itu jadilah macam sekarang dan pukul 4.30 pagi pun akak masih tak tidur sebab body clock akak ingat malam itu siang dan siang itu malam :)

No comments: