19 July 2013

KOTA KINABALU - PART 5

Malam hari kira kira kul 9.30 malam..we all berjalan ke sebelah pasar Philippine.. kat situ ada jual barang barang basah dan sayur sayuran.. dan ada banyak gerai gerai yang menjual ready made seafood dan made to order.. puas lah akak jalan cari  gerai yang berkenan di hati.. hujan dah start turun rintik rintik.. kebanyakan akak tak ada teruja nak makan tak tahu lah..maybe environment dia kurang bersih dan tak betul tempat makan akak pergi

 Akak sebenarnya teringin nak makan lobster sebab dorang kata lobster murah kat sini.. dan seafood murah murah belaka.. tapi akak tak rasa murah pun.. akak ada sembang dengan orang tempatan masa jalan kat KK dorang kata kenapa orang semenajung kalau pergi ke KK sure nak beli udang.. padahal kalau compare harga tak de lah murah sangat kat pasar Philippine tu.. akak tau majority kat situ tempat makan hok nak target pelancong je.. so dorang memang tekan harga sunguh sungguh.. actually akak ada beberapa list tempat makan tapi list tu akak tertinggal kat KL dan kebetulan we all tak sewa kereta kat sini so agak susah lah nak pergi cari tempat makan seafood yang betul betul murah dan sedap.


 Tempat makan.. kita pilih gerai dan bagi tahu jenis masakan yang kita nak dan dorang akan masak serta hantar ke meja kita.. susah weh nak cam dorang muslim ke tidak.. akak cari hok berkopiah dah bertudung which is akak nampak satu kat jalan mula mula masuk



 Kepak ayam nih gerai hok akak makan punya.. katanya bapak dia punya kepak ayam.. order tuk Alli RM1.50 sekepak dan tak sedap pun.. huhuhu


 Majoriti dorang letak ikan 100gm between RM4-6.. tak kan nak amik ikan 300 gm kan.. mesti dekat 1kg jugak.. Udang 100gm pun lebih kurang macam tu..akak amik udang tak delah berapa besar RM24 for 3 ekor (bukan lobster tau) akak round check harga lobster RM 18-20 100gm.. kalau 400gm dah berapa kan.. hmmm cekik darah jugak..


 Ada setengah gerai dah siap bakar kalau kita nak dia akan panaskan dan hidang.. tapi akak sangat was was.. akak tak mo sakit perut .. maklumlah ntah berapa lama dia dah siap makanan nih.. dan ntah berapa hari dia carried forward kan.. tak dapat akak nak imejin



 Lobster nih ada satu gerai akak rasa bukan muslim sebab akak nampak ada tatoo.. dia kata siap masak apa yang kita request.. RM20 segram dia charge akak.. berat lobster nih akak timbang dah 400gm sekor.. tak lah besar sangat.. dah jadi RM80 huh membazir lak rasanya



Masih hidup lagi.. fresh tu memang fresh tapi sedapke dorang masak

Kepak Ayam

Udang masak Cili
 Akhirnya akak makan kat kedai muslim yang pertama kali akak jumpa.. kedai tu takde lobster katanya dah habis.. harga dia murah dari kedai lain.. tapiii.. akak request udang masak butter dia kata bahan dah habis.. akak syak dia tak pandai masak.. sebab dia masak udang cili pun sesungguhnya tak sedap.....akak tengok dia masak pun akak rasa dia bukan tukang masak yang terrer.. takut ngan minyak dan api.. kita boleh kenal orang yang biasa masak dan baru beberapa minggu masak..


Akak amik ikan susu RM4 segram.. suruh dia bakar tapi sampai je dia masak tiga rasa.. tibai lah..perut pun dah lapar sebab dah lewat dan sangat lama menunggu.. dalam lebih kurang 35 minit.. lauk dah sampai tapi nasi lak tak sampai sampai. beberapa kali panggil dia kata pinggan habis nak kena basuh.. dia basuh kat tempat lain..lama lak tunggu.. kalau sedap takpelah.. nih hampeh rasa nya.. huh nyesal..

Air akak beli kat kedai lain sebab lambat sangat nak tunggu air dia sampai.. total expenses malam nih aje tuk makan bende tak sedap lauk dua jenis nih RM50..sungguh tak berbaloi.. misi mencari lauk seafood sedap hancur berkecai.. hmm takpe lah.. memang tak pergi dah pasar Philippine nih

okey kena tidor awal malam nih sebab esok nak gi round pulau. nak kasi gelap lagi muka nih..

1 comment:

tenku butang said...

aduh.. terliur..

hai.. salam kenal,
follower no.112
done follow sini,
jom follow teman yea yunk..=)

http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog