24 July 2013

KOTA KINABALU- PART 7

Boat Man akak sampai tepat kul 1.00 petang.. so kali nih kami cuma berempat sahaja dengan Minah French tadi.. dia memang dah cakap ngan akak nak ikut akak balik sekali pukul 1.00 sebab dia nak prepare ke Ranau nak naik Gunung Kinabalu.. giler berani sorang sorang travel Malaysia.. 

 Perjalanan dari Pulau Manukan dalam lebih kurang 10-15 minit sahaja ke Bandar Kota Kinabalu.. perut pun dah lapar.. we all menapak ke arah Jetty Jesselton dan kat sebelah Jetty tu ada Shopping Mall Suria Sabah..

 Jalan dalam keadaan panas terik dan banyak pit stop memang lah lama nak sampai.. dan akak bawak beg kecik yang penuh dengan baju basah dan tuala basah.. lebih 7 kg tu.. dan seperti biasa akak bawak sampel pasir dari pulau manukan sebagai koleksi pasir akak  dari setiap pulau akak pergi..

Kami sampai kat Suria Sabah Mall dalam pukul 2.00.. cari food court..anak akak dah rindu nasi ayam dia.. terkejut akak tgk food court kat situ bercampur dengan tempat makan or stall non halal.. akak terpikir macam mana pinggan mangkuk? tapi nasib baik akak nampak label pinggan magkuk for non halal food cleaner kutip.. tapi akak tetap makan nasi lemak bungkus dalam daun pisang.. sedang makan hujan ribut turun..kebetulan food court dia mengadap laut..so akak nampak lah macam mana gelora laut dengan boat kecik nak ke pulau gaya susah nak harung ombak.. Alhamdullillah akak sampai ke town sebelum cuaca ribut tu kan..


 Hujan reda baru akak menapak ke hotel di warisan Square tu.. ingat nak tahan teksi je.. tapi addy kata kita jalan slow slow aje sambil tgk apa dorang berjual kat lorong lorong..



Sepanjang jalan we all naik jejantas.. dan ada ramai peniaga berniaga perhiasan sepanjang kaki lima kat atas jejantas pedestrian walk.. jejantas nih bersambung antara bangunan dan bagunan yang lain.. best jugak tak payah lah nak menyabung nyawa jalan kat jalan raya..


 Cantik cantik.. anak akak beberapa kali tarik tangan akak jangan berhenti.. akak suka tgk perhiasan warna warni nih.. tiap kali anak akak tarik akak mesti dia kata. "jangan berhenti..nanti habis duit papa" hamboii Papa dia ajarkah :)


 Harga dia reasonable dan akak rasa ada setengah bende tu murah.. geram je akak nak beli tapi tahan diri sebab akak bukan pakai pun segala perhiasan nih..


Kedai jual Rumpai Laut macam macam gred.. sabun kolegen dan susu beras pun ada.. tapi sebiji dorang jual Rm5-8  fuh mahal sangat.. akak beli sabun susu beras tu kat Padang Besar satu dozen baru RM10


 Hasil laut yang telah di keringkan


 Rumpai Laut


 Kulit Kayu manis.. teringat masa akak pergi ke Padang Indonesia.. semua pakat beli bende nih bawak balik :)

 Cuci mata tengok spa yang berkanan di hati


 Dalam kul 4.30petang akak sampai kat bilik.. malam nih akak suruh Addy tapau je makanan akak tak larat nak keluar dah.. dalam kepala akak fikir nak pergi massage je..ngeh ngeh ngeh



 Matahari dah mula nak terbenam.. kul 5.30 dah macam nak senja dah.. sempat akak tidor sekejap dan bangun balik nak makan.. dah pukul 9.00 akak decide nak g massage badan.. akak keluar sorang je sebab banyak SPA sekeliling hotel tu...


Depan meridien nih ada beberapa SPA


Akak pilih Helen Beauty dan Reflexology.. akak ingat nak buat foot 1 jam dan badan 1 jam.. tapi dorang kata tak sempat sebab tutup pukul 11.. akak sampai kat SPA tu pukul 9.30 so amik pakage yang satu jam setengah.. kaki setengah jam dan badan satu jam.. dalam tempat massage kaki tu sangat selesa dan barang barang dia suruh simpan dalam laci dan kita pegang kunci so kamera tak boleh guna lah..


Harga pakage termasuk tax.. wah kat sini semua ada tax..


 Tukang urut kaki akak nama MAYA org pinoy  .. terus terang akak kata kalau akak boleh rate dia akak rate dia 4/10 je.. tak sedap langsung.. kaki akak  main belai belai picit je.. banyak ngelat.. tapi akak diam kan je.. akak ingat urut badan orang lain tapi dia jugak.. akak cakap nak kuat tapi hmm malas nak cakap lah rugiii rugi..

dan akak ada baca review hok Sun Way Wellness Reflexology nih sedap tapi dia tutup awal.. petang dah tutup kot.. akak malas nak naik atas tingkat satu amik brochure..

akak jalan kaki ke hotel dengan perasaan hampa.. chaih..dalam banyak banyak tempat reflexology dekat ngan hotel terkena hok tak best..

Klagan Hotel nih terletak satu deret ngan hotel akak tapi dia terus nampak lobby sedangkan gotel akak kat tingkat 7 pintu sebelah kena naik lift baru nampak lobby..


Malam nih akak tidor dengan muncung dan tak puas hati.. lain kali tak payah lah bermassage kat tempat yang tak biasa.. nyesal!!! huhuhuhuhuu

3 comments:

Time Traveller said...

Hi baru nak berblogging..
Kota kinabalu best shopping kna.. barang2 kat sana dgr murah2.. :D

Enjoy your trip in KK.. :D

Yus said...

Hai Time Traveller..

Kat KK shopping??: hmmm takde kot hahahaha.. honestly kat sana barang mahal lagi dari semenanjung tapi fresh food dai murah kot..

Time Traveller said...

so kalau datang sana.. kene makan seafood banyak2 la :D