12 September 2013

KOTA KINABALU PART 10-FINAL

okey kira last lah entry nih yek.. malas nak citer hok panjang lebar.. lagi pun tak ada bende nak citer sangat..lainlah kalau akak pergi area belah tawau or semporna.. sah sah akak singgah kat sipadan mabul bagai.. haa tu baru banyak citer.. tak pun akak buat cover story pasal perang kat lahad datu dulu.. 

seawal pukul 9.00 pagi we all dah bertolak ke Crocodile Farm di Tuaran.. tuang minyak siap siap RM25.. perjalanan memakan masa kira kira 30 minit kalau tak silap akak.. maklumlah akak laki bini mana pakai jam.. sempat lah breakfast kejap .. kang lapor pulak.. ada nampak buaya macam udang lipan..or lobster ;)



Jalan masuk nak menuju ke crocodile farm.. akak pergi tengok buaya nih pun sebab request dari anak Alli.. kalau tidak takde makna nya nak singgah.. lainlah kalau pergi tempat buat handbag dari kulit buaya.. yang tu dari kul 6 pagi akak dah beratur kat luar pintu pagar :)


Tuaran Crocodile Farm nih satu tempat habitat berbagai bagai jenis buaya hasil usaha orang perseorangan yang sangat gemar buaya nih..akak tak baca sangat story dia.. tapi macam tu lah.. pengusaha nih sangat minat dengan buaya nih sejak kecil lagi..


Muka budak yang sangat excited.. tak sabar nak masuk dah

Bayaran Masuk (warganegara)
Dewasa 12 tahun ke atas RM13
Kanak Kanak 4 tahun ke atas RM6

Masa Operasi
8.30 pagi hingga 5.30 petang

Crocodile Show
11.00 am dan 3.00pm

Cultural Dance Show
11.30am dan 3.30pm



Buaya baring di atas buaya:) satu buaya darat satu lagi buaya keras...ini semua buaya betul tapi telah di awetkan.. buaya nih di tangkap setelah memakan seorang manusia.. OMG!!!





Ray Ban RM8.. beli sebab KK panas sangat.. akak  punya sunny lupa lak nak bawak

Dia nyer kepala asyik follow akak pergi mana jer.. minat kah??



Sebenarnya buaya boleh jadi jantan or betina.. bila smapai tahap tertentu baru tahu jantan or betina.. tapi banyak juga yang pondan (bisexual)  hahahahahah










Kat sini ada lah sediakan makanan haiwan yang boleh kita beli nak feed haiwan kecil dan comel dan kebulor nih.. banyak gak duit akak habis belikan tuk memerang nih..sebab anak akak suka sangat nak bagi dia makan.. tak kenyang kenyang pulak tu memerang nih


Ni masa animal show.. bagi akak kurang best lah.. tak ada lah dia bagi masuk pegang anak buaya ke.. jadi tetamu jemputan ke.. aksi yang lebih mencabar.. maklumlah akak tak takut dengan buaya.. akak berani je nak pegang buaya nih..sebab akak pernah dukung anak buaya kat taman buaya melaka..setap kali akak pegang buaya akak terbayang akak pegang handbag kult buaya je..



sape berminat nak beli daging buaya bole beli yek.. harga telah dinyatakan di atas.. tetiba rasa kembang tekak akak .. dorang memang makan daging buaya ek???


 okey lepas tu akak singgah di Hard Rock Shop kat Kota Kinabalu.. Beli barang sikit sebagai souvenir sebab tak ada beli apa apa pun kat sini.. Addy dan anak akak dapat sehelai T Shirt sorang satu akak dapat shot glass tu je.. Shop dia kecik je.. dalam kontena kontrak tu je..

 Cuba cari akak  yang tersembunyi.. kebetulan tema kita sama lah LOL!!!

Lepas tu akak balik ke bilik.. Boys buat hal masing masing iaitu pergi kedai toys akak pergi mana lagi.Spa lah..akak pergi Spa yang satu deret ngan Tune Hotel kat level 1..kali nih memang sedap.. orang sulu yang massage.. baru puas hati.. balik bilik dah pukul 5.30 petang..akak kemas kemas barang sebab nak check out pukul 8.00 malam..


 Singgah makan kat tepi pantai dekat ngan Airport..akak lupa nama dia tapi memang banyak gerai dan seafood..seperti biasa akak makan sampai 20 kepak ayam.. bukan akak sorang..sekali ngan Addy dan Alli :)

Kat sini ada jual berbagai bagai jenis jeruk..akak dengar orang kata sedap tapi akak tak teringin nak beli.. ntah..sebab dah rasa nak balik KL sangat..sampai airport pulang kereta dan check in barang.. pulak flite delay 45 minits..dalam kul 11.15 malam baru lah nak bertolak ke KL.. sepanjang perjalana tidor jer..cuma bangun masa dorang serve food..makan lagi nasi beriani huhuhuhuhu.. smapai KL dah awal pagi.. memang sampai rumah lempar semua barang dan terjun katil tanpa tukar baju tidor pun..sangat penat berjalan jalan ke KK rupanya.. Sekian :)))))

2 comments:

Time Traveller said...

Insyallah akan ke Kota Kinabalu November ni..

First time ni.. teruja jugak la..
thanks for info2 yang akak dah tulis kat blog nie.. :D

kalau ada extra thing nak share ngan saya.. amat2 la di alu kan.. :D

Yus said...

@Adik TT..

Sila pergi mintak pass lawatan ke pulau Bohey Dulang Sabah.(kena mintak kebenaran ke pulau tersebut). pulau tu sangat cantik.. so kena turun ke Tawau lah.. tidur kat Pulau mabul.. KOta kinabalu yang best kalau pergi tengok gunung je kot.. stay kat situ..