09 September 2013

KOTA KINABALU PART 8 - TUNE HOTEL

Macam macam kes yang jadi buat akak lambat update blog.. Bulan ramadhan tak leh langsung nak update sebab bukak je computer nampak resepi or makanan kat website.. akak nih kanak kanak tak tahan lapar uols.. bulan syawal lak.. huhuh tepon akak hilang terus tak ada mood nak update.. tapi alhamdulillah akak dapat tepon baru hadiah dari kawan akak lagi.. percayalah Allah menguji kita supaya kita dapat yang lebih baik.. yes uolsss akak dapat yang lebih canggih dari tepon lama akak.. jakun sekejap sampai habis terdelete semua gambar start dari Feb2013.. gigih akak nak upload balik gambar yang hilang..sebab tu lah lambat nak amik masa nak update blog..sorry yek...(sebenarnya akak tak tahan kena kacau ngan adik pompuan akak tu.. setiap masa remind akak neper tak update blog.pantang akak sms, whataap dia or jumpa mesti suh update blog.. mengakulah anda adalah peminat tegar blog kakak mu ini kannn.. heheheh


Okey sambung balik pasal perjalanan ke Kota Kinabalu yek. pukul 9.30 pagi akak dah terbangun.. kemas kemas apa yang patut sebab hari nih akak nak check out dari hotel nih nak bergerak ke area One Borneo..akak dah tempah tune Hotel bagi stay selama 3 hari kat sana.. akak pindah hotel sebab kat Tune hotel lagi murah heheheheh.. dah boring duk kat bandar Kota Kinabalu nih.. tak ada yang menarik sangat.. Jalan kat kota kinabalu boleh tahan jem dia.. berhati hati melintas jalan yek...


Mula mula dalam perancangan Addy nak sewa motor kat Kota kinabalu nih.. tapi last minutes akak rasa tak payah lah.. bukan nak jalan kemana sangat naik bas or teksi pun okey.. tapi dengar citer teksi kat Kota Kinabalu memang cekik darah.. dia tak ikut meter.. dia main letak je harga.. minimum RM30.. kaya lah bawak teksi kat Kota Kinabalu... Patutlah orang korea ke orang singapore ke yang jalan ke sini naik bas je.. murah uols.. Kalau sewa skuter satu hari RM50 jugak.. hmmmmmm tak payah laaaa..


We all decide ke Tune Hotel iaitu kat One Borneo Mall menaiki FREE Shuttle Bas.. memang free yek.. akak naik bas kat Bandar KK kat depan Warisan Square tu.. kalau tak tahu arah boleh je tanya orang.. tapi betul betul kat esplanade kat tempat restorant makanan seafood..


Tunggu bas kat sini lah.. dekat dengan Kedai Quiksilver tepi jalan tu..


Jadual perjalanan dari Bandar KK ke One Borneo dan sebaliknya.. mudah kan..


Dalam bas pun selesa je.. tak ramai penumpang pun.. so boleh je akak nak letak beg kat mana mana kerusi.. tapi bisalah ada kerusi yang rosak.. tak boleh nak duduk menegak.. baring sokmo.. dalam bas ada jugak penduduk tempatan.. dorang tanya kenapa lah pelancong dari semenanjung kalau datang ke Kota Kinabalu mesti nak beli udang.. sebab dia kata udang kat sana dan kat semenanjung pun sama je harganya. lebih lebih lagi kat KK memang mahal kecuali kalau kita orang tempatan dan tahu kat mana nak beli.. akak memang tak boleh jawab.. terus akak pikir..hmm buat apa nak beli mahal mahal kan..kalau pergi area kuala selangor lagi murah udang kat situ..


Tiba di One Borneo kira kira pukul 12.50.. jalan smooth je.. sampai je kat Tune Hotel akak boleh Check in.. kalau ikut kan pukul 2 baru boleh masuk..nasib baik boleh masuk awal.. reception dia sangat baik hati dan peramah.. i like... akak tempat for 3 hari kat sini...tapi sebenarnya akak menetap dua hari .. since akak nyer flight lewat malam so akak booking je for 3 hari..

Tune hotel memang atached dengan One Borneo Hotel.. ada lagi beberapa hotel yang best kat sini yang sekali attached dengan mall nih.. akak survey around gak.. ye lah akak nih tempah tune hotel nih sebagai standby hotel je.. kalau ada hotel yang menarik lebih menarik akak check in.. akak survey around ada hotel yang within our budget tapi full.. okey tak pe.. hari nih kita round mall je..


Colour nya  very cheerful..


Dah nama bajet hotel sure lah ruang nya digunakan semaksimum mungkin.. kalau lah badan akak 200kg sure akak tak muat nak lalu kat isle nih nak cari bilik.. kecik nya laluan uolsss.. lihat jejaka gagah perkasa akak mengangkut segala beg.. lap u lah..


Jangan tak tahu.. tak semua bilik mempunyai tingkap.. so akak request sesiap bilik yang ada tingkap.. berdasarkan availability yek.. nasib baik tinggal satu je bilik yang ada window kat tingkat 1.. fuh lega.. dapat juga akak nak lihat pemandangan kat luar.. kalau tidak rasa macam duduk dalam gua


Katil dia sangat selesa dan lembut.. tapi akak kurang gemar tilam yang empuk dan lenbut nih.. akak biasa tidor atas tilam yang keras bagi orang yang sakit tulang belakang nih.. tapi addy sangat suka lah sebab dia mana ada sakit belakang bagai nih.. akak sorang je dah tua macam nenek


TV dia sangat comel.. dah lah bilik comel.. Tv lagi lah comel.. err 21 inch kot.. dah lama tak tengok TV kecik kecik nih.. rasa macam nak duduk rapat rapat..


Aircond dia pun agak sejuk.. kalau nak amik aircond kena extra charge yek.. tapi kalau tak amik pun takpe..kipas di sediakan FOC.. ikutkan kan akak tak payah aircond bagai nih.. tapi akak bawak bapak dan anak polar bear.. nak buat camne..

Bilik air dia pun bersih.. dan sesuailah bagi penggunaan seisi family..





walaupun akak beli Aircond dan Entainment..masa check out akak masih ada balance 12 jam penggunaan Aircond yang tak guna lagi..maklumlah sibuk berjalan je siang..mana ada masa sangat dok dalam bilik.. lain kali dah tahu lah bajet..


Ini adalah jumlah bayaran untuk 3 hari 2 malam  menetap di Tune Hotel.. murahkan.. kalau nak travel secara bajet sila tempah lah tune hotel :) Malam nih nak makan kat mana yek.. rasa patah kaki tak ada transport.. huhuhuhuhuhuh

3 comments:

Ismi Umar said...

Berjanggut tunggu sambungan cerita KK.

Yus said...

well!!! ko dah balik dari KK pun tak tentu abih citer aku nih.. maklumlah blogger picisan ikut sedap rasa kekekekek

Ismi Umar said...

Ni dah abes ke blm ni? Cepat le update