25 June 2013

JEREBU DAN AKTIVITI


Kali nih jerebu melanda lagi.. we all anak beranak stay dalam rumah je.. bukan setakat stay dalam rumah stay dalam bilik tidor, tutup tingkap dan pintu, aircond mode 24hrs.. NAsib baik husband akak memang work from home.. kalau kena keluar bekerja 9-5 akak rasa dia memang tak tahan.. sebab anak dan suami akak dedua nih ada athma..

Nak kata teruk? akak rasa teruk lah walaupun IPU kata kurang dari 200, hidung we all pun gatal gatal kalau keluar rumah.. so semua aktiviti keluar rumah di bekukan..



Tapi dalam beku beku pun we all sempat curi masa tengok wayang midnight show.. hehehehehe.. sebabkan suami akak nak tgk citer world war Z (akak dan Alli memang tak minat tengok citer Zombi zombi nih) so we all tengok dua citer yang berlainan.. Addy pergi tengok citer Zombi yang Brad Pitt berlakon tu dan akak dan alli pergi tengok Monster University.. Puas hati semua happy heheheheh..




Masing masing keluar panggung dengan muka puas hati sengih hehehehehehh


21 June 2013

PERNIAGAAN BERMUSIM DAN DIRECT SELLING

Sekarang orang ramai tengah howt nak pakai bedak Tanaka dari Myanmar.. merata rata ada jual kekekek.. dulu semua nak pakai Tabitha.. harga dia mak ai melambong tinggi satu set ada yang sampai mencecah RM500 set exclusive.. akak pun tak mo ketinggalan boat.. memang nampak berkesan tapi ramai lah pulak kata sekarang banyak produk tiruan.. akak cuma membeli dari kawan akak sebab akak yakin dengan dia.. tapi sekarang dia tak buat dah sebab tak ada masa nak ke Jakarta collect order..

Pastu howt pulak Marin kolegen rumpai laut.. akak pun sauk gak.,.beli tak mo kalah sampai 1kg perghhh!! sudahnya akak cuma makan 200gm je.. tak de lah beria.. banyak buat masker je.. hhehehehe malas nak prepare bahan bahan tu di samping bau dia memang agak tak best.. masa tu ramai jugak jual 100gm  dekat RM30 gred baik katanya.. sekarang??? heheheheh dah murah dah.. macam macam lah khasiatnya katanya.. akak pun bagi mak akak makan konon boleh merawat sakit sendi.. kengkadang sesuatu produk tu orang nak jual memang dia punya puji overated or melabung lambung

Pastu akak terjebak ngan SD2.. kawan akak lah ni bagi racun.. konon boleh kurus.. akak beli sampai dua tin RM180 satu tin.. memang akak follow lah diet dia seminggu..segala jenis karbo dan air manis adalah BIG NO NO NO.. lepas tu akak pikir.. kalau hari hari akak makan ayam sahaja tanpa kulit dan sayur sayuran.. tak amik SD2 pun akak kurus.. tapi maklumlah akak nih berkawan tersangat rapat dengan nasi.. akak boleh cranky kalau tak dapat nasi. akak stop.. ada lagi berbelen satu tin..

Herbalife pun akak try.. kemain beli sampai 3 set.. berhabis RM1000++.. pentamak kan.. makan satu set pastu tak lalu dah tekak nih nak telan shake.. huhuh terbiar sampai expired 2 set.. membazir betul.. pastu laki akak kata dah lah tak payah nak diet diet.. orang diet kurang makan..kurang belanja.. tapi kalau akak sebut nak diet belanja melabong lambong...

pastu satu kes.. ada syarikat jualan langsung.. mak dia Jual produk kecantikan S****** T*****.. anak dia buat syarikat jualan makanan kesihatan D* H***....satu hari mak akak tgk TV iklan dia kemain baik nyer iklan.. sakit sendi.. makan produk tu terus baik.. sekali si pesakit tu hok kononnya sakit sendi tu adalah kawan mak akak.. terus mak akak cakap.. eh dia mana ada sakit sendi sampai tak leh jalan.. dia sihat je.. terus mak akak call kawan dia tu.. kawan mak akak kata dia di bayar berlakon macam sakit sendi pastu lepas minum tu boleh jalan dengan laju.. yang sedihnya dia bayar RM500 je untuk berlakon iklan tu.. nampak tak strategi orang nak menipu.. yang kena tipu majority orang tua tua.. kumpul duit nak beli produk dia yang agak mahal tu.. tapi sebenarnya hmmmmmm.. malas nak cakap lah.. bagi akak nak meniaga boleh tapi jangan menipu.. tak berkat duit tu.. ye nampak mewah dengan kereta mewah dia.. syarikat besar dia.. tapi dengan memeras duit orang lain dengan produk tipu..

Sebab tu walaupun akak berminat nak berbusiness tapi akak still rasa seram nak berjual.. akak pernah terbaca.. kalau kita berniaga barang halal pun contohnya bukak kedai makan.. tapi bila pelanggan makan dan kata mahal dan tak berpatutan dengan harga dah jatuh hukum haram.. walllahualam.. sebab mesti ada pelanggan kata rasa ralat makan kat sini sebab mahal.. dan dia mesti terkilan dan tak redha dengan harga dia bayar.. tu lah di galakan kan masa urusan jual beli kita kena sebut aku jual dan dia sebut aku beli.. dan kalau boleh mintak halal yek..

Eh panjang lah story.. heheheheh daaa.. mood nak packing barang sikit sikit.. maklumlah minggu depan nak berpegian dekat seminggu.. di mana??? dalam malaysia je...



20 June 2013

TRIP KE UTARA MALAYSIA

Betul betul short notice lah husband akak nih.. lepas dia bawak akak jalan ke Johor dia kata nak pergi majlis kawen opis mate dia kat Perlis.. memula akak dengar macam Parit kat perak tu okeylah..rupa rupanya ke PERLIS.. sempadan tu.. terus akak packing passport dulu kekekekekek... baju belakang citer..


 We all bertolak hari Jumaat .. penat balik dari Johor baharu semalamnya pun tak hilang lagi..dan sampai kat rumah MIL akak dah pukul 2.00 pagi... ye lah konon kata nak bertolak pagi tapi dah nak dekat kul 9 malam baru gerak... Sampai je akak terus check in kat bilik akak kat umah MIL.. anak akak dah macam makan sugar crush candy dok melompat lompat happy jumpa Atok.. Kalau akak kat umah MIL nih kira macam akak bervacation.. semua MIL akak buat.. okey plan nyer awal pagi pagi lepas subuh nak bertolak.. lagi sekali laki akak buat janji macam Paria.. kul 10 jugak dia baru bertolak dari Bukit Merah tu nak ke Perlis


Sampai rumah pengantin dan pukul 2.00.. ngam woo waktu makan..yesss.. salam lebih kurang dengan pengantin.. terus akak berdesup ke meja buffet.. laki akak dok sembang ngan pengantin.. pengantin lelaki tu happy sangat sebab laki akak satu satunya kawan yang datang dari KL gi kenduri kawen dia.. akak tak citer panjang.. kaut nasi tuk akak dan anak akak..


 Meja pun spesel..kipas dok tala kat akak jer.. wah bagus sungguh layanan tuan rumah.. terima kasih banyak banyak.. Lepas makan pengantin suh tunggu sekejap nak bergambar ngan artis nih.. akak dan MIL akak memang suka bersembang dalam hati hehehehehehehhe.. akak kan soft spoken dan pemalu.. bluek!!!!


 Siap panggil masuk bilik nak bergambar ngan akak nih.. nasib baik tak suh akak posing atas katil meniarap telentang bagai.. Damnnnn awat akak gemuk sangat nih.. akak tak sesuai pakai cotton kot sebab baju tu kejung macam letak kanji..


Lepas tu kaaaaaaaaann.. Addy kata moh kita ke Padang Besar.. aka pun horey!!!! sebab akak tak pernah lagi sampai sana.. akak bayangkan barang barang yang sangat menakjubkan bakal akak dapat kat sana... sampai sampai saja akak tengok dorang bukak macam gerai uptown je.. huwaaaa dah lah panas terik.. bas pulak berderet..menapak kaki jangan citer laaa.. akak sengih je lah..MIL akak pulak ini adalah syurga dia :)) apa yang ada? err toto (ramai orang dok beli toto) relevant lagi ke?barang makanan beras pulut satu kilo RM4.30.. akak tak teruja nak beli beras pulut pun








owh ada handbag ntah gred apa.. takde gred kot.. tapi murah lah.. RM 25 heheheheheh.. akak jeling jeling manja gituew. kekwat sangat kan..


 Dorang banyak jual emas korea.. tapi harga kena pandai tawar yek..ada ke dorang nak jual kat akak gelang tangan emas korea tu RM60.. aiyoo kat tepen pun akak boleh dapat lagi murah taw.. akak tawar nyer tawar dapat lah rega Rm15.. kalau dia bagi Rm5 memang akak beli sampai siku.. nak raya kan... kawan akak kata macam makcik makcik pun biar lah :)


 Fridge magnet pun tak menarik dan mahal lah akak rasa... akak tak beli uols...


Dia ada satu lagi bangunan kat situ.. kira indoor punya shopping complex lah.. redup sikit.. dan again barang yang serupa juga dia jual macam kat luar tu.. semua gerai  nak jual emas korea.. macam macam design.. pastu ramai jual sabun susu beras.. dah dema kata elok tuk kulit akak pun amik laaa. nak amik satu Rm1 tak sampai hati..mana tau memang boleh putih jelita macam pompuan Thailand nyesal tak beli banyak kan.. Akak mintak beli satu dozen.. dapat RM10.. biar tamak jangan menyesal kan .. hari hari akak sental badan akak dengan sabun nih.. tapi cepat habis.. rupanya dua orang jejaka kat umah akak nih tumpang dua belah kaki.. huh!!!

Tetiba MIL akak tanya husband akak .. Pekan Rabu kat Aloq Staq tu dekat kah??? husband akak pun tanya awat mak nak Pi ka?. MIL akak nak pergi..dia kata lama tak pergi so we all amik keputusan tidor kat Alor Setar.. akak bayangkan another happening shopping mall setuju ajer.. All the way dari perlis akak surf the net cari hotel semua dah  penuh.. hok mahal pun dah penuh..maklumlah hujung minggu kan.. nasib baik dapat satu hotel bajet di tengah tengah bandar..


Singgah tepi jalan sat beli buah.. cari buah pelan Harum Manis.. sebab nampak banyak banner buah pelam Harum Manis.. kaedahnya buah pelam tu berbuah sebulan je setahun .. dari bulan April sampai Mei je.. so takde rezeki.. ada lah satu kedai tu jual buah Harum Manis hujung musim.. dah tak cantik dah tapi tetap jual Rm22 sekilo nok..

Akhirnya sampai kat Alor Setar dalam pukul 6.30 petang.. jumpa jugak hotel akak betul betul depan menara Alor Setar


 Taraaaaaaa.. Bee Garden Motel.. sib baik bawak MIL dan anak.. kalau berdua sah macam pasangan kekasih nak check in hotel bajet hahahahaa.. anyway since bawak mak so amik bilik Deluxe.. tak kan MIL nak tidor atas lantai kan..

Alhamdulillah bilik dia bersih.. bilik air pun luas sangat dan  bersih macam baru je.. Aircond sejuk.. tempat makan ada kat bawah.. dan ada pusat reflexology bukak sampai kul 3 pagi ngeh ngeh ngeh.. terus badan rasa sakit sakit..padahal bukan akak drive pun.. malam nih kita massage laki akak belanja..

Ada tiub TV tergantung.. siaran? ntah tak clear kot.. akak tak perasan akak tak tengok TV.. akak lebih memikirkan pusat Reflexology kat bawah Motel nih..

esoknya seawal pukul 9 pagi dah check out.. nak cari tempat makan dan menuju ke Pekan Rabu.. gigih kan.. kalau pasal nak shopping boleh pulak akak bangun awal..


Rupa rupanya pekan rabu macam nih uols.. lagi sekali akak hampa..akak biar MIL akak jalan ngan anak dia je.. asal nampak kerusi akak duduk.. asal nampak tangga akak duduk.. MIL akak lagi sekali gembira di sini huhuhuhu


Tapi MIL akak round sikit punya lama dia banyak beli kerepek , bahulu dan gula kabung?? Jalan sama anak kasi pau lah ituew satu persalianan serba berdiri.. itu pun akak mau kasi ajar ke? heheheheh MIL akak tak pau pun anak dia tu.. tatau kenapa.. kalau akak laaaa.. laki akak bawak pergi One Utama ke, Mid Valley ke.. sah sah setiap kedai dia kena pau ngan akak.. sebab tu dia rajin bawak akak keluar jalan jalan ke KL waktu semua kedai dah tutup..

Maka itu jadilah macam sekarang dan pukul 4.30 pagi pun akak masih tak tidur sebab body clock akak ingat malam itu siang dan siang itu malam :)

18 June 2013

PERKEMBANGAN ALLI DI SEKOLAH BARU

Baru tak baru lah jugak.. dah hampir tiga bulan Alli bersekolah di sekolah baru setelah keluar dari Little Caliph sejak bulan 3 hari tu.. rugi je akak dah bayar fee tahunan RM1k++ dan bulanan near 300 serta  berbagai bagai kelas tambahan tapi Alli still tak nampak progress.. Bila tanya cikgu semua okey siap akak antar extra class lagi.(membaca intensive sebulan pagi sampai petang) . tapi bila akak tanya Alli apa apa tentang pelajaran standard dia pun tak tahu.. bayangkan setelah setahun lebih kat situ huruf A sampai Z pun tak pandai lagi.. tapi akak terpaksa mengambil tindakan merugikan keluar dari sekolah tersebut dan pindah ke sekolah tadika lain..tak ada refund so far..

Perkembangan Alli..setelah 3 bulan ... sekarang dia dah boleh buat Mathematik (Tambah dan Tolak) dengan baik sekali.. membaca juga ada nampak improvements.. huruf A sampai Z sangat fasih.... Kalau bacaan dalam English memang Alli boleh belajar dengan laju dan boleh membaca buku Peter and Jane dengan sedikit bantuan.. Bahasa Malaysia punya bacaan memang kena banyak bantuan..

Disekolah baru teacher Alli membetulkan balik dari sebutan huruf yang dah setahun lebih Alli belajar di Little Caliph Sri gombak.. memang TLC menggunakan kaedah polyphonic tapi sebutan salah.. kalau huurf B bukan di sebut BA sebagaimana TLC ajar.. dia adalah be'h.. C bukan CA tapi Ce'h.. now sebutan dia dah betul Dan yang bagusnya setiap kelas cuma ada maximum 6 orang je..

Alli sangat suka sekolah baru nih.. kalau dulu dia merengek setiap kali nak ke TLC.. dalam kelas dok asyik masuk bawah meja tak mo belajar.. kat DAM nih Alli sangat looking forward ke kelas. dia sangat seronok .

Kalau dulu kat TLC akak tak berpeluang nak monitor apa yang Alli belajar sebab tak dibekalkan buku buku yang Alli belajar kat sekolah dan tiada maklumat apa yang dia telah belajar.. kat DAM nih setiap hari buku dibekalkan dan dia enjoy buat kerja rumah.. tak sabar sabar nak siapkan kerja rumah hehehe.. tapi kerja rumah dia simple je dan sikit.. tapi akak dapat tgk progress yang dia telah belajar dan boleh buat revision kat rumah..

Alhamdulillah akak happy dengan progress Alli..sebagai parents kalau rasa anak tak boleh follow dengan sesebuah tadika or sekolah dan ada menunjukkan pemberontakan dalam pelajaran sila kaji dengan pemilihan sekolah tersebut.. adakah anda merasakan anda memilih sekolah tersebut atas penjenamaan seperti TLC, CIC, QDess dan lain lain lagi.. Jangan takut untuk mencuba..

P/S: did i tell u anak jiran akak sebaya alli di seolah tadika biasa tanpa jenama tu boleh membaca dan menulis dengan lancar? pikir pikir kan lah yek..

13 June 2013

JOHOR PREMIUM OUTLET - JPO

Nih kali ketiga akak pergi JPO.. dah ketiga tiga kali nih akak tak boleh nak beli apa apa pun.. kalau uols biasa beli online direct dari US ke UK ke.. memang harga setelah convert duit malaysia termasuk tax dan posting pun sangat murah okey.. dah lah kalau beli kat JPO nih mostly out season punya design. kalau setakat nak tgk je boleh lah.. 

Akak tak tau nak tulis apa.. uols tengok gambar je lah yek.. pastu buat ayat sendiri heheheheheh































Bye.. dah abih buat ayat...? heheheh